Καρκίνος παχέος εντέρου: Εντοπίστηκε νέα «κρυφή» απειλή

ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νέες ενδείξεις ότι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να βάλουν το «χεράκι» τους κάποια βακτήρια που ζουν στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να αποτελούν μια κρυφή έως τώρα αιτία γι' αυτή τη συχνή μορφή καρκίνου.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι δυο κοινά είδη βακτηρίων, ένα στέλεχος του Escherichia coli

και το Bacteroides fragilis, μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες μέσα στο έντερο και έτσι να πυροδοτήσουν ή να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον καρκίνο του εντέρου, επιφέροντας βλάβες στο DNA. Οι βλάβες αυτές προκαλούν νέες ή επιταχύνουν προϋπάρχουσες προκαρκινικές μεταλλάξεις, που οδηγούν τελικά στη δημιουργία όγκων.

Στο παρελθόν άλλο ένα είδος βακτηρίων (τα φουσοβακτήρια) είχε θεωρηθεί ένοχο για τον ίδιο λόγο, ανεβάζοντας έτσι σε τρία πλέον τα είδη των μικροοργανισμών που μπορεί να εμπλέκονται στην καρκινογένεση μέσα στο παχύ έντερο.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Σίαρς του Ινστιτούτου Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου Μπλούμπεργκ-Κίμελ της Βαλτιμόρης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "New Scientist", επιβεβαίωσε ότι τα βακτήρια μπορούν να εισβάλλουν σε μεγάλους πληθυσμούς και να αποικίσουν τα τοιχώματα του εντέρου δημιουργώντας μια βιομεμβράνη.

Όπως έδειξαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν τόσο από ασθενείς με μια κληρονομική μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου, την οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, όσο και από άτομα με την συχνότερη μη κληρονομική μορφή καρκίνου του εντέρου, βρέθηκε στο παχύ έντερό τους ο ίδιος συνδυασμός των μικροοργανισμών E.coli και B.fragilis, σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι στο έντερο υγιών ανθρώπων.

Όταν τα εν λόγω βακτήρια, εισήχθησαν σε τρωκτικά, τότε αυξήθηκε δραματικά ο πληθυσμός των όγκων στο έντερό τους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον αυτά τα δύο είδη βακτηρίων -ίσως και άλλα- δρουν από κοινού για να ανοίξουν το δρόμο στον καρκίνο.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτά τα βακτήρια θα αποτελέσουν το ιερό δισκοπότηρο του καρκίνου του εντέρου, αλλά σίγουρα πρέπει να τοποθετηθούν ψηλά στον κατάλογο των πιθανών ενόχων», δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Κρίστιαν Τζόμπιν, ειδικός στα μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο συνδυασμό βακτηρίων στο έντερό τους, αλλά ακόμη και όσοι τον έχουν, δεν είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα πάθουν καρκίνο. Οι περισσότεροι καρκίνοι του εντέρου ξεκινούν από πολύποδες που φέρουν μία ή δύο μεταλλάξεις, όμως οι περισσότεροι πολύποδες ποτέ δεν εξελίσσονται σε καρκίνο και παραμένουν αβλαβείς, αν και καλό είναι να αφαιρούνται προληπτικά μέσω καλονοσκόπησης. Οι ασθενείς με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση έχουν εκατοντάδες πολύποδες στο έντερό τους, με συνέπεια συχνά να καθίσταται αναγκαία η αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου.

Στο μέλλον, πάντως, ίσως οι κολονοσκοπήσεις να αξιοποιηθούν για να συλλέγονται επίσης στοιχεία για το μικροβίωμα του εντέρου, προκειμένου να εφαρμοσθούν προληπτικές θεραπείες κατά των δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων. Όπως όμως επεσήμανε και η δρ Σίαρς, αυτό πιο εύκολα λέγεται, παρά γίνεται, καθώς τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς θα σκοτώσουν και χρήσιμα μικρόβια μέσα στο έντερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatropedia.gr

καρκίνοςπαχύ έντεροαίτιααντιμετώπισηβακτήριααπειλήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα