Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το φυσικό υποκατάστατο κρέατος που απομακρύνει τον κίνδυνο

Εάν ελαττώσουμε την κατανάλωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος η υγεία μας θα βελτιωθεί συνολικά, όπως έχουν αποκαλύψει πολλαπλές μελέτες.

Για την ώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northumbria προτείνουν να το αντικαταστήσουμε με μια εναλλακτική επιλογή κρέατος, αποτελούμενη από μυκοπρωτεΐνη (πρωτεΐνη από μύκητες) με στόχο την πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, η κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης οδήγησε σε σημαντική μείωση των εντερικών

γενοτοξινών -που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου, αυξάνοντας παράλληλα τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις από την αντικατάσταση της υψηλής πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με την πρωτεΐνη από μύκητες στα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου.

Η συγκεκριμένη φυτική πρωτεΐνη αποτελεί προϊόν ζύμωσης, έχει ελαφριά γεύση μανιταριού και ήδη έχει φτάσει στα πιάτα πολλών vegan σε 17 χώρες του κόσμου.

Τα πλεονεκτήματα

Για τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 20 υγιείς άνδρες ενήλικες ηλικίας 18-50 ετών. Η παρακολούθησή τους χωρίστηκε σε δύο φάσεις κατανάλωσης. Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 240 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, προερχόμενο από μοσχαρίσιες μπριζόλες, χοιρινά λουκάνικα και φέτες ζαμπόν, κάθε μέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, κατανάλωναν τα ίδια γραμμάρια σε μυκοπρωτεΐνη για δύο εβδομάδες, αφού πρώτα είχε περάσει μια περίοδος παύσης τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των δύο φάσεων.

Η ανάλυση των δειγμάτων κοπράνων και ούρων από τη φάση των φυτικών πρωτεϊνών αποκάλυψε ότι τα επίπεδα των ανιχνευόμενων γενοτοξινών, όπως οι νιτρώδεις ενώσεις (NOC) και η p-κρεσόλη – χημικοί παράγοντες που έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν πιθανούς δείκτες κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου – μειώθηκαν σημαντικά.

Αντίθετα, από την περίοδο κατανάλωσης του κρέατος, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των γενοτοξινών είχαν αυξηθεί, αυξάνοντας ενδεχομένως τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Οι διαφορές μάλιστα ήταν στατιστικά σημαντικές.

Επιπλέον, η διατροφή με μυκοπρωτεΐνη βελτίωσε σημαντικά την υγεία του εντέρου, αυξάνοντας την αφθονία προστατευτικών βακτηρίων όπως τα Lactobacilli, Roseburia και Akkermansia, τα οποία σχετίζονται με την προστασία από όγκους, φλεγμονές και καρκίνο του εντέρου.

Αντίθετα, τα ευρήματα από την πρόσληψη του κρέατος κατέδειξαν αύξηση των βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Daniel Commane, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria συνοψίζει: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η πηγή πρωτεΐνης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες παρέχει μια καλή εναλλακτική λύση στο κρέας στο πλαίσιο της υγείας του εντέρου και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου».

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στον τοκετό

Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή που απομακρύνει κατά 50% τον κίνδυνο υποτροπής

Πότε οι διαπροσωπικές σχέσεις προκαλούν χρόνια προβλήματα στην υγεία

Keywords
Τυχαία Θέματα