Κατάθλιψη: Θαυματουργές ενέσεις «σβήνουν» τη θλίψη και βελτιώνουν τη διάθεση

Οφέλη για την ψυχική υγεία αποδίδει στη χρήση botox -ή βοτουλινικής τοξίνης όπως είναι η επίσημη ονομασία του- πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, τα οποία εκτείνονται πέρα από την ψυχική ανάταση που ενδεχομένως προκαλεί η νέα αρυτίδωτη όψη.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές που προέβησαν στα σχετικά ευρήματα, οι πασίγνωστες ενέσεις ομορφιάς μπορούν να ανακουφίσουν επιπλέον από τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και να αποτελέσουν πιθανώς

έναν σύμμαχο για τα άτομα με οριακή (ή μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας (ΟΔΠ), ψυχική νόσο που προκαλεί συναισθηματική αστάθεια, μοτίβα σκέψης και παρορμητική συμπεριφορά.

Η δράση του botox στο πρόσωπο αποτελεί τον βασικό μηχανισμό: η απαλοιφή γραμμών και ρυτίδων καθώς και το «πάγωμα» των μυών του μετώπου που επιτυγχάνεται με την έγχυση της ουσίας καθιστά αδύνατη τη συνοφρύωση, με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει με μικρότερη ένταση την κακή διάθεση.

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και μελέτησε στοιχεία από 45 γυναίκες με ΟΔΠ για το διάστημα 2016-2019, οι μισές σχεδόν από τις οποίες είχαν λάβει από μία θεραπεία με ενέσεις botox στο μεσόφρυο και οι υπόλοιπες σε δύο 20λεπτες συνεδρίες βελονισμού, μία κατά την έναρξη της μελέτης και μία δύο εβδομάδες μετά. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και συμπλήρωσαν τεστ αξιολόγησης των συμπτωμάτων ΟΔΠ πριν και μετά τη θεραπεία τους, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι:

τα συμπτώματα της διαταραχής είχαν υποχωρήσει και στις δύο ομάδες μετά από τέσσερις εβδομάδεςοι παρορμητικές συμπεριφορές εντούτοις περιορίστηκαν μόνο στην ομάδα της θεραπεία με botox, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τους απεικονιστικούς ελέγχους που έδειξαν ότι υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή που εμπλέκεται στον έλεγχο, το σχεδιασμό και την εκτέλεση της εκούσιας κινητικής δραστηριότηταςοι απεικονιστικοί έλεγχοι έδειξαν επιπλέον για την ομάδα του botox μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, την περιοχή που θεωρείται κέντρο των συναισθημάτων όπως ο φόβος.

Η μελέτη κομίζει πρώτη ενδειξεις ότι το botox μπορεί να μπορεί να τροποποιήσει τις κεντρικές νευροβιολογικές και συμπεριφορικές πτυχές της ΟΔΠ, σύμφωνα με τους ερευνητές που εξήγησαν ότι πιθανώς η διακοπή της αλληλεπίδρασης των μυών του μετώπου και του εγκεφάλου από την τοξίνη, η αλλάζει τη συναισθηματική απόκριση των ανθρώπων. Το botox εμποδίζει τη σύσπαση των μυών στο μεσόφρυο που προκαλεί συνήθως η κακή διάθεση με αποτέλεσμα τις ρυτίδες συνοφρύωσης.

Ψυχική διάθεση και εκφράσεις προσώπου

Τα συμπεράσματα της μελέτης θα μπορούσαν να ερμηνευθούν μέσα από τη θεωρία ανατροφοδότησης προσώπου, σύμφωνα με την οποία η ψυχική διάθεση συνδέεται με τις εκφράσεις του προσώπου.

«Ένα χαλαρό μέτωπο, ενδεικτικά, εκπέμπει πιο θετικά συναισθήματα», σχολίασε ο Καθηγητής Tillmann Krüger που συμμετείχε στην έρευνα, με την ομάδα να σημειώνει πως η μέθοδος botox θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπεία σχετικά οικονομική, αφού η δράση της τοξίνης διαρκεί έως και τέσσερις μήνες.

Μια παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστώσει πως η κίνηση του χαμόγελου, ακόμα και προσποιητιού, διεγείρει την αμυγδαλή του εγκεφάλου ώστε να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές που πυροδοτούν τις θετικές σκέψεις.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως αυγά κάθε μέρα!

Σάκχαρο: Πώς να το «ρυθμίσετε» χωρίς φάρμακα

Η προπόνηση που καίει το λίπος και αυξάνει τη μυική μάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα