Καθαρά κέρδη 209 εκατ. για την HelleniQ Energy το πρώτο 6μηνο του 2024

Θετικό πρόσημο είχαν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου του 2024 για την HelleniQ Energy, παρά τις προκλήσεις της αγοράς. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA έφτασαν τα 570 εκατ. ευρώ, με μικρή μεταβολή σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος από την έκτακτη εισφορά ανήλθε στα 173 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα

με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA για το Β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 232 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το Α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 570 εκατ. και 236 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα είχαν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης και η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, η οποία οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις με έμφαση στις εξαγωγές και τις δραστηριότητες εξωτερικού. Επίσης, θετική ήταν η συμβολή των πετροχημικών, της λιανικής εμπορίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η παραγωγή από τα διυλιστήρια για το Β’ τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας τους 3,7 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 55% των συνολικών όγκων πωλήσεων.

Στρατηγικές Εξελίξεις και Επενδύσεις

Η HelleniQ Energy συνεχίζει να υλοποιεί το στρατηγικό της πλάνο Vision 2025, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και των διεθνών αγορών. Ήδη, 0,4 GW από έργα ΑΠΕ έχουν τεθεί σε λειτουργία τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ άλλα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή. Ο στόχος είναι η λειτουργία έργων τουλάχιστον 1 GW βραχυπρόθεσμα και πάνω από 2 GW έως το 2030.

Στον τομέα της διύλισης και των πετροχημικών, προχωρούν επενδύσεις σε ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η επέκταση της παραγωγής πολυπροπυλενίου. Στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι ερευνητικές δραστηριότητες συνεχίζονται με προγραμματισμένες γεωτρήσεις το 2025.

Στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του σχετικά με τις συμμετοχές σε ELPEDISON και ΔΕΠΑ Εμπορίας, στοχεύοντας σε ολοκληρωμένη παρουσία στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Αγορά και Οικονομικές Συνθήκες

Οι τιμές του πετρελαίου (τύπου Brent) αυξήθηκαν κατά 8% το Β’ τρίμηνο 2024, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν, όπως και οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που κατέγραψαν πτώση κατά 21%. Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε στους 1,5 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 1%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HelleniQ Energy, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Οι καλές λειτουργικές επιδόσεις και το θετικό περιβάλλον διύλισης οδήγησαν σε ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Εστιάζουμε στην ανάπτυξη των διεθνών αγορών και την επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καθώς και στη βελτίωση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας».

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές για το Β’ τρίμηνο 2024 ανήλθαν σε 288 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν τα 80 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 1,59 δισ. ευρώ, με αναχρηματοδότηση δανείων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ και έκδοση νέου Ευρωομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας το προφίλ χρηματοδότησης της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα

ThreatScene Greece MAE: Νέα εταιρεία κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα

Noval Property: Στα 609 εκατ. ευρώ η αξία χαρτοφυλακίου επενδύσεων – Η στρατηγική της μετά την εισαγωγή στο Χ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθαρά, 209, HelleniQ Energy, 6μηνο, 2024,kathara, 209, HelleniQ Energy, 6mino, 2024