Καθαρό «όχι» στην προληπτική γραμμή - Επίθεση Τσίπρα από τους Δελφούς στον κεντρικό τραπεζίτη

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Αν η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας έδειξε να επισκιάζεται από ζητήματα όπως το σκάνδαλο Novartis ή τα εθνικά θέματα, την επανέφερε στο προσκήνιο το τετραήμερο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από το οποίο παρέλασαν σχεδόν όλη η κυβέρνηση και ουκ ολίγοι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παράγοντες με αποτέλεσμα την ανταλλαγή επιχειρημάτων, απόψεων και αιχμών σχετικά με την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη

και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά υποστήριξε εντόνως το «αχρείαστο» της προληπτικής γραμμής πίστωσης που από την αντίπερα όχθη (Στουρνάρας και ΕΚΤ) προβάλλεται ως αναγκαία και προσφορότερη επιλογή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν με σοκ.

Όπως καταδείχθηκε εκεί, λοιπόν, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στην «αυτοδύναμη επάνοδο» της χώρας στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει, όπως εδώ και καιρό έχει εξηγήσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» στο οποίο είναι προσανατολισμένη και η στρατηγική των δοκιμαστικών εξόδων σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, επαρκεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση των αγορών.

«Απομόνωση» Στουρνάρα

Ειδικά η παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Παρασκευής υπογράμμισε την κυβερνητική προσπάθεια να απομονωθεί ο Γιάννης Στουρνάρας και να επισημανθεί ότι κατά κύριο λόγο παίζει προσωπικό παιχνίδι. «Μείναμε για μεγάλο διάστημα στο καθεστώς εξαίρεσης και πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι (…) ως μια χώρα που θα πατάει στα πόδια της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τους Δελφούς προσθέτοντας με νόημα ότι σε αυτή τη θέση «συνομολογούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι» με τους οποίους έχει συνδιαμορφωθεί η στρατηγική «για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω της δημιουργίας του λεγόμενου κεφαλαιακού αποθέματος» ώστε «τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας».

Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά «από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που - ανεξάρτητα των προθέσεών τους - στην πράξη η εφαρμογή τους συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας». Όταν δε προέρχονται από επίσημα χείλη παρ’ όλο που δεν είναι επίσημη θέση της χώρα, είπε με νόημα φωτογραφίζοντας τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, «η επιμονή αυτή μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Πολιτική ή προσωπική δεν έχει σημασία».

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που μετά τον ανασχηματισμό τα νέα του καθήκοντα (και) στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης του δίνουν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική χάραξη και ανάδειξη των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, σημείωσε πως η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, το μεταθέτει ενώ θα σήμαινε ουσιαστικά μια «ημιμνημονιακή κατάσταση» με εγκρίσεις από κοινοβούλια και διαπραγματεύσεις.

Διαψεύδουν επέκταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι την παραπάνω μνημονιακή ή ημιμνημονιακή διαδικασία δείχνουν πλέον να ξορκίζουν και οι Ευρωπαίοι.

Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που ανέφερε ότι ESM και κυβέρνηση εξετάζουν την τεχνική επέκταση του μνημονίου πέραν του Αυγούστου, Ευρωπαίος αξιωματούχος διέψευδε στην «Καθημερινή» την ύπαρξη τέτοιας συζήτησης. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, σε σχετικό της ερώτημα αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε πως «μία υποθετική τεχνική επέκταση του προγράμματος θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, δηλαδή όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης».

Κάτι τέτοιο όμως πρακτικά θα σήμαινε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να πάρουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια, κάτι που, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, «δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή την στιγμή καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη». Το «δεν υπάρχει ανάγκη» ουσιαστικά σημαίνει ότι η συνέχιση αυτής της διαδικασίας με την εμπλοκή εθνικών κοινοβουλίων που αναπαράγει την εικόνα κρίσης και οικονομικής στήριξης της Ελλάδας είναι πλέον πολιτικά απευκταία στα κράτη της ευρωζώνης.

Αντίστοιχη διάψευση υπήρξε και από κύκλους του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, το οποίο έκανε ειρωνικά λόγο «ευσεβείς πόθους» που «μεταλλάσσονται σε είδηση», από τους ποθούντες. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τεχνική επέκταση του προγράμματος δεν συζητά καμία πλευρά, ούτε η Αθήνα ούτε οι θεσμοί, ούτε έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις ούτε δημόσια, και εν τέλει δεν αποτελεί βούληση των κρατών - μελών της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, αν με τα παραπάνω δείχνουν να απονευρώνονται οι θέσεις Στουρνάρα (και ΕΚΤ;), ένα άλλο πρόσωπο σε δημόσιο πόστο που συνήθιζε παρεμβάσεις σε βάρος της κυβέρνησης αποχωρεί. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Λιαργκόβα ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Στη θέση αυτή τον διαδέχεται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος μετακινείται από τη θέση του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, ενώ έχει διατελέσει και επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

ΤσίπραςΣτουρνάραςοικονομικό φόρουμ Δελφοίκόντρα Τσίπρα Στουρνάραπροληπτική γραμμήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα