Καθηγητής Μαιευτικής Θ. Αγοραστός στο toponiki.gr: «Δεν έχουμε Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο της μήτρας»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που παρουσιάζει δραματική αύξηση στη χώρα μας, κρούει ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη σύστασης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τη νόσο.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο topontiki.gr δεν αρκούν οι αποσπασματικές δράσεις, όπως οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις
Αναλυτικά, όπως μας είπε ο καθηγητής, η επίπτωση (αύξηση) αυτού του είδους γυναικολογικού καρκίνου ανά 100.000 γυναίκες ανά έτος το 2012 ήταν 6,8%. Το 2018 αυξήθηκε στο 7.9% και 2023 έφτασε το 8%.
Όπως είναι φυσικό αυτή η ανοδική πορεία του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, που αποτελεί την τρίτη πιο συχνή κακοήθεια μεταξύ των γυναικών 15 -44 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, προκαλεί μεγάλη ανησυχίας στους ειδικούς.
Το δυστύχημα, μάλιστα, είναι ότι ενώ διατίθεται δωρεάν στα αγόρια και τα κορίτσια έως 18 ετών, το εμβόλιο κατά του HPV του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων, (πρωκτού, στόματος, πέους, αιδοίου) η ενημέρωση του πληθυσμού αλλά και των παιδίατρων είναι ελλιπέστατη.
Δεν θα πιάσουμε τους στόχους του ΠΟΥ το 2030
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ποσοστά του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί να αγγίζουν το 50% στα κορίτσια και 20% με 22% στα αγόρια» μας εξηγεί ο κ. Αγοραστός και συνεχίζει: «Δυστυχώς με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα μπορέσουμε να πιάσουμε το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η εκρίζωση αυτού του είδους του καρκίνου έως το 2030. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί για πρώτη φορά στην ιατρική επιστήμη δίνει το όπλο στους γιατρούς να εκριζώσουν από τον πλανήτη αυτή τη μορφή καρκίνου».
Σημειώνεται ότι η Σουηδία , η Αυστραλία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν επιτύχει αυτό στόχο έως το 2030. Επίσης σήμερα η Πορτογαλία έχει φτάσει στο 94% του εμβολιασμού του γυναίκειου πληθυσμού.
Δεν αρκούν οι δράσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιαδης» για προληπτικές εξετάσεις
Το Εθνικό Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την εκρίζωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει, καταρχάς, να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 50 χρόνια, ώστε να δίνονται κατευθυντήριες γραμμές στον πληθυσμό αλλά και να μπορούν να βγαίνουν έγκυρα στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα, για την πορεία της νόσου στη χώρα μας που δυστυχώς αυξάνεται.
«Σήμερα δεν έχουμε Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας. Έχουμε μόνο μια δράση που ξεκινάει τον Μάρτιο με δωρεάν εξετάσεις, τεστ PAP, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Αυτή η δράση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων Σπύρος Δοξιάδης, με ημερομηνία λήξεως 31.12.25 και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είχε ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 8ο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ» εξηγεί ο καθηγητής και συνεχίζει: «Μετά τι θα κάνουν οι γυναίκες αυτές. Επίσης εάν μια γυναίκα βγει αρνητική, πότε θα ξανακάνει τεστ; Δεν υπάρχουν οδηγίες».
Τι θα περιλαμβάνει το Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου
Το εν λόγο πρόγραμμα για να πέτυχει, εκτός από συνεχής χρηματοδότηση, θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
1.Στην ψηφιακή οργάνωση και εφαρμογή, στα πρότυπα της COVID-19. «Ψηφιακά να λαμβάνει το μήνυμα η γυναίκα, ψηφιακά να καταγράφει το Εργαστήριο τα αποτελέσματα, ψηφιακά ο γιατρός να συμπληρώνει το ιστορικό κάθε γυναίκας, να υπάρχει η διαχείριση θετικών και αρνητικών τεστ, καθώς και η ενημέρωση για την επόμενη εξέταση» αναφέρει ο γιατρός.
2.Αξιόπιστα εργαστήρια να αναλάβουν τη μοριακή εξέταση του HPV DNA test. “Διεθνώς, στις προηγμένες χώρες αυτό γίνεται από μικρό αριθμό μεγάλων εργαστηρίων, με προδιαγραφές, υποδομές και ποιοτικό έλεγχο. Υπάρχουν τέτοια εργαστήρια και του δημοσίου και ιδιωτικά”.
3.Να υπάρχει συντονιστικό όργανο εφαρμογής του προγράμματος και οι γιατροί που θα συμβληθούν να έχουν πλήρη ενημέρωση και υποστήριξη από το σύστημα.
Κάθε πότε πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου οι εμβολιασμένες και γιατί χρειάζεται και το self sampling (αυτοδειγματοληψια)
Η αύξηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποδεικνύει ότι τελικά δεν αρκεί μόνο το τεστ Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό οι γυναίκες, ιδιαίτερα όσες κατοικούν στα νησιά και σε περιοχές μακριά από υγειονομικές δομές, να έχουν τη δυνατότητα να καλυφθούν με τη μέθοδο της αυτοδειγματοληψίας (self sampling).
«Είναι μια μέθοδος αποδεκτή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές προηγμένες χώρες, όπως Αυστραλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία», αναφέρει, προσθέτοντας: «Γυναίκες που έχουν δυσκολία πρόσβασης μπορούν να κάνουν οι ίδιες τη λήψη του δείγματος, βάζοντας απλώς μια μπατονέτα στον κόλπο τους και κάνοντας τρεις στροφές. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αξιόπιστη μέθοδος, όπως όταν παίρνει το δείγμα ο γιατρός».
Το δείγμα αυτό στέλνεται στο αρμόδιο εργαστήριο, είτε ταχυδρομικώς, είτε μέσω του φαρμακείου, το οποίο χορηγεί το κιτ του τεστ και το παραλαμβάνει μετά ώστε να το στείλει για ανάλυση.
Επίσης τεστ Παπανικολάου κάνουν οι γυναίκες μετά τα 25 έτη ενώ οι εμβολιασμένες κατά του HPV κάνουν μόνο 1 έως δυο φορές στη ζωή τους: « Είναι λάθος να κάνουν κάθε χρόνο τεστ ΠΑΠ όσες έχουν εμβολιαστεί!» διευκρινίζει ο καθηγητής.
Τσουχτερό το κόστος του εμβολίου
Το εμβόλιο κατά του HPV μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 90% και είναι δωρεάν για κορίτσια και αγόρια από 9 ως και 18 ετών. Μπορούν όμως να το κάνουν γυναίκες και άνδρες που είναι από 18 ως 45 ετών, πληρώνοντας το από την τσέπη τους. Η τιμή, ωστόσο είναι τσουχτερή καθώς ξεκινάει από 140 ευρώ η δόση. Σημειώνεται ότι χρειάζονται δυο δόσεις και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν αποζημιώνεται από το κράτος.
Διαβάστε επίσης:
Ιλαρά: Αντιδρούν οι ιδιώτες παιδίατροι για τον αποκλεισμό τους από την ομάδα εργασίας για τον εμβολιασμό σε ευάλωτες ομάδες
Μελέτη: Οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου
Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργία 22 και 28 Φεβρουάριου για τα απογευματινά χειρουργεία – «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η απόλυση του Διονύση Τεμπονέρα από τον Στέφανο Κασσελάκη - Πότε και πώς τον ενημέρωσαν
- Παλαιοχριστιανοί: Δημοτική υπάλληλος και η σύζυγος του 45χρονου
- Θεσσαλονίκη: Έρημος τόπος το Εμπορικό Κέντρο Πλατεία
- Ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός» κάλεσε την Κατερίνα Καινούργιου στο προσωπικό της τηλέφωνο – Τι της είπε
- Ανδρέας Βούλγαρης - Κατρίνα Τσάνταλη: Έγιναν γονείς για πρώτη φορά
- Σε κατάσταση σοκ η Φαίη Σκορδά: Το πρόσωπο που «εισέβαλε» στην εκπομπή
- Τα ζώδια που σε θυμούνται όταν εσύ τα έχεις... ξεπεράσει
- Σφοδρή αντιπαράθεση Φλωρίδη – Ηλιόπουλου στη Βουλή για τις κομματικές καταβολές
- Απεργία 28 Φεβρουαρίου - Παραλύει η χώρα: Και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας συμμετέχουν, ακυρώνονται πτήσεις
- «Τοξική ωρολογιακή βόμβα» στον βυθό της Σαντορίνης;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- UEFA Europa Conference League: Η πρόκριση του Ολυμπιακού στη φάση των 16 «κρίνεται» στην COSMOTETV
- Διονύσης Τεμπονέρας: Παύθηκε, εδώ και μέρες, από επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
- Εφημερίδα «Δημοκρατία»: Υποψήφια για τη σημαντική διάκριση «Διεθνής εφημερίδα του 2024» στα φετινά Βρετανικά βραβεία Τύπου
- Βόλος: Νεκρή 18χρονη κοπέλα από ανακοπή καρδιάς
- Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει στις Βρυξέλλες για το Greek Hub Βρυξελλών
- Τρία συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας- Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί (Photos/Videos)
- Χάρης Ρώμας για τον γάμο του: «Αν είχαμε κάνει αυτό το παιδί και είχαμε χωρίσει, σήμερα θα είχε τρεις πατεράδες» (Video)
- Η Eurolife FFH και η LTIMindtree υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs στην Ευρώπη και την Ινδία
- Όμιλος ΟΤΕ – Οικονομικά Αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και έτους 2023
- Καθηγητής Μαιευτικής Θ. Αγοραστός στο toponiki.gr: «Δεν έχουμε Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο της μήτρας»
![Καθηγητής Μαιευτικής Θ, Αγοραστός, Δεν, Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου,kathigitis maieftikis th, agorastos, den, ethniko programma prosybtomatikou elegchou](https://images32.inewsgr.com/5186/51862270/kathigitis-maieftikis-th-agorastos-sto-toponikigr-den-echoume-ethniko-programma-prosybtomatikou-elegchou-gia-ton-karkino-tis-mitras-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Καθηγητής Μαιευτικής Θ. Αγοραστός στο toponiki.gr: «Δεν έχουμε Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο της μήτρας»
- Εφημερίδα «Δημοκρατία»: Υποψήφια για τη σημαντική διάκριση «Διεθνής εφημερίδα του 2024» στα φετινά Βρετανικά βραβεία Τύπου
- UEFA Europa Conference League: Η πρόκριση του Ολυμπιακού στη φάση των 16 «κρίνεται» στην COSMOTETV
- Διονύσης Τεμπονέρας: Παύθηκε, εδώ και μέρες, από επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
- Novasports: Συναρπαστική δράση με Άρης – Βόλος, Πανσερραϊκός – Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ, Ρεάλ – Σεβίλλη, Μπάγερν – Λειψία, Άρσεναλ – Νιουκάστλ!
- Το Σάββατο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας – και με ομιλία
- Όμιλος ΟΤΕ – Οικονομικά Αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και έτους 2023
- Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει στις Βρυξέλλες για το Greek Hub Βρυξελλών
- Χάρης Ρώμας για τον γάμο του: «Αν είχαμε κάνει αυτό το παιδί και είχαμε χωρίσει, σήμερα θα είχε τρεις πατεράδες» (Video)
- «Παλαιοχριστιανός»: «Δεν κατηγορούμαι για αιμομιξία – Δεν μπορεί μια οικογένεια να βγαίνει φόρα παρτίδα στα κανάλια» (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελένη Βουλγαράκη: Οι κάμερες την ”τσάκωσαν” στο γήπεδο για χάρη του συντρόφου της, Φώτη Ιωαννίδη [vid]
- Σφοδρή αντίδραση του ΠΑΟΚ για την τιμωρία της Τούμπας με πυρά κατά Αυγενάκη και Βρούτση
- Κρεμλίνο: Τα σχόλια Μπάιντεν για τον Πούτιν εξευτελίζουν την ίδια την Αμερική
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Ιτέα
- Η Χίλαρι Σουάνκ ζούσε σε αυτοκίνητο με τη μητέρα της πριν γίνει διάσημη
- «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Giuseppe Verdi
- Τα ζώδια που σε θυμούνται όταν εσύ τα έχεις... ξεπεράσει
- Σε κατάσταση σοκ η Φαίη Σκορδά: Το πρόσωπο που «εισέβαλε» στην εκπομπή
- Αγρότες: Τρακτέρ έκανε πάταγο στο Σύνταγμα με την κόρνα του!