Κάτι αρχίζει να κινείται στη Ραφήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Ο Kαραμανλής κινείται ξανά και έχει ανοίξει περισσότερο τις πόρτες του γραφείου του σε βουλευτές, στελέχη και δημοσιογράφους θέλοντας να στείλει μέσω των συνομιλητών του μηνύματα αλλά και να καταδείξει πως ενδιαφέρεται έντονα για τις εξελίξεις και ότι είναι παρών.

Παρά την απόσταση που κρατά από τα εσωκομματικά στη Ν.Δ. και τη σταθερή άρνησή του να αναμειχθεί στις εσωκομματικές διεργασίες, θεωρεί ότι πλέον άρχισε ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για τον Αντώνη Σαμαρά. «Είναι εκ των ων ουκ

άνευ ότι ο Τσίπρας θα συμφωνήσει με τους δανειστές» λέει ο Καραμανλής και ως εκ τούτου ο Σαμαράς θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικά πολιτικά αλλά και προσωπικά διλήμματα.

Αποφεύγει να σχολιάσει τις πολιτικές επιδόσεις του διαδόχου του μετά την ήττα της Ν.Δ., αλλά οι συνομιλητές του θεωρούν ότι παραμένει θεματοφύλακας και της ενότητας και της πολιτικής γραμμής που πρέπει να κινείται το κόμμα. Αν και οι ακραίες φωνές και οι δεξιόστροφες πολιτικές που βγαίνουν πιο έντονα στην επιφάνεια είναι ενοχλητικές, προς το παρόν δεν ανησυχούν τον Καραμανλή από τη στιγμή που υπάρχει ισορροπία με τους φιλελεύθερους. Όμως είναι προφανές ότι τυχόν μετατόπιση στη δεξιά ρητορική και γραμμή θα προσκρούσει στην αντίδρασή του και θα απελευθερωθούν δυνάμεις που συγκρατούνται.

Σκέψεις διαδοχής…

Ο Καραμανλής δείχνει προβληματισμένος για τις προοπτικές της παράταξης, αν και παραμένει συγκρατημένος στις συνομιλίες του. Επίσης αποφεύγει, λέγεται, να τοποθετηθεί όταν συνομιλητές του επισημαίνουν ότι από τη μία ο Σαμαράς δεν τραβάει και από την άλλη δεν υπάρχει και διάδοχη κατάσταση. Όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι παραμένει σιωπηλός γιατί τυχόν εμπλοκή του στη συζήτηση θα οδηγήσει στον ίδιο καθώς και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί της Δεξιάς εξακολουθούν να τον έχουν ως «κορώνα» και πως αποτελεί την «ελπίδα τους».

Μόλις την Κυριακή σε δημοσκόπηση («Real News») καταγράφηκε ότι το 20,5% επιθυμεί να αναλάβει την ηγεσία ο ίδιος ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία.

Ο Καραμανλής γνωρίζει τις κινήσεις και τις φιλοδοξίες όλων των στελεχών, αλλά δεν έχει ρίξει πουθενά το βάρος του. Άλλωστε, όπως συνηθίζει να λέει, «κανείς δεν έχει τον αχό της κοινωνίας» και από τη μία πλευρά αυτό αφήνει περιθώρια στον Σαμαρά να παραμένει στον αρχηγικό θώκο αλλά από την άλλη όλοι συμφωνούν πως δημιουργείται ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της παράταξης.

Ο μεταβατικός…

Το δίλημμα για σοβαρά καραμανλικά στελέχη είναι εάν το κόμμα θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά με τη διατήρηση για λίγο χρόνο ακόμη του Σαμαρά στην εξουσία ή με αλλαγή και άνοδο στην ηγεσία ενός μάλλον ανούσιου ή μεταβατικού αρχηγού. Παραδέχονται ότι και προσωπικοί φίλοι του Καραμανλή, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν μπει στον κύκλο των επιγόνων για την ηγεσία, δεν κάνουν γκελ στην κοινωνία.

Είναι προφανές ότι ούτε στελέχη με τα οποία συνεργάστηκε στην περίοδο της διακυβέρνησής του ούτε η νέα γενιά δείχνουν ότι έχουν προοπτική να συγκεντρώσουν την υποστήριξη της βάσης, πολύ δε περισσότερο να την εμπνεύσουν, να τη διεγείρουν και να την κινητοποιήσουν.

Τα κομματικά στελέχη που επισκέπτονται τον Καραμανλή είναι και προβληματισμένα και ανήσυχα, αλλά όταν φεύγουν από το γραφείο του στην Παναγή Τσαλδάρη δεν νιώθουν σοφότεροι παρά μόνο ανακουφισμένοι αφού ξέρουν ότι «ο πρόεδρος είναι εκεί και λειτουργεί και ως κυματοθραύστης και ως θεματοφύλακας, ελπίζοντας ότι, εάν χρειαστεί, θα εμφανιστεί και θα παρέμβει ως ο μαρμαρωμένος βασιλιάς για να σώσει την παρτίδα για τη χώρα και την παράταξη».

Πάντως, εκτιμούν ότι, εάν φανεί στέλεχος που μπορεί να δώσει προοπτική στην παράταξη, ο Καραμανλής δεν θα είναι απαθής. Αυτήν τη στιγμή η Ντόρα δείχνει επισπεύδουσα καθώς μια αναμέτρηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως ο Αβραμόπουλος ή ο Δένδιας, την ευνοεί. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του και κινείται, δεν φαίνεται να αποκτά δυναμική, ενώ η Ντόρα στην κοινωνία έχει μεγαλύτερη απήχηση. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση (Mrb/ «Real News») η Ντόρα συγκεντρώνει 17,5 % ενώ ο Αβραμόπουλος 5,5% και ακολουθούν με μικρή διαφορά Δένδιας και Κυριάκος. Όμως οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Ντόρα δεν θα ενώσει ούτε την κοινωνία ούτε την βάση της παράταξης και μπορεί να συρρικνωθεί η Ν.Δ. ιδεολογικά και πολιτικά από την αντίθετη κατεύθυνση λόγω νεοφιλελευθερισμού.

Ο… ακούνητος

Ο Καραμανλής αποφεύγει να εμπλακεί στις πρωτοβουλίες της Ντόρας ώστε να μην κατηγορηθεί και πάλι ότι δεν τη βοηθά, όπως την προηγούμενη φορά στην αντιπαράθεση με τον Σαμαρά. Αν η Ντόρα είχε τη δυνατότητα να παρασύρει τον Σαμαρά σε μια αναμέτρηση αυτήν τη στιγμή, θα είχε το προβάδισμα έναντι όλων των άλλων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα κέρδιζε τον Σαμαρά. Εξάλλου, όλοι πιστεύουν ότι ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την αρχηγία καθώς δεν υπάρχουν δυνάμεις που να μπορούν να τον αμφισβητήσουν.

Όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν 40 βουλευτές για να τον ανατρέψουν και εκμεταλλευόμενος το στρατηγικό αδιέξοδο παραμένει στην ηγεσία του κόμματος.

«Το σύστημα Σαμαρά έχει κάνει λάθος λογαριασμό», όπως αναφέρουν πολλά στελέχη, καθώς, «μπορεί να αρχίσει να πέφτει δημοσκοπι-κά ο Τσίπρας λόγω των μέτρων που θα πάρει, αλλά μπορεί να πέφτει και η Ν.Δ. ταυτόχρονα ή να μην κερδίζει πόντους» και τότε η αποχώρησή του από την ηγεσία θα είναι πιο οδυνηρή.

Σε αυτήν τη φάση, λόγω και των αδιεξόδων στην οικονομία, μπορεί οι αμφισβητίες να αναμένουν τις εξελίξεις, αλλά όταν τελειώσει η συμφωνία οι συνδιασκέψεις θα αποκτήσουν «χρώμα» αφού θα μετατραπούν σε αρένα για την τελική επικράτηση. Με το που θα ψηφιστεί η συμφωνία, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη Ν.Δ.

Όπως έγραφε το «Π» την περασμένη Πέμπτη, η στάση Σαμαρά στην ψηφοφορία μπορεί να είναι και η θρυαλλίδα των εξελίξεων στην περίπτωση που αποφασίσει να μη στηρίξει τη συμφωνία.

Νέα ΔημοκρατίαΣαμαράςΚαραμανλήςδιαδοχήIssue: 1864Issue date: 14-05-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα