Κετογονική δίαιτα: Ποια τα οφέλη - Ποιες οι παρενέργειες
Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές τάσεις διατροφής που μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τι είναι καλό και τι κακό. Και ακόμα και τότε, μάλλον θα βρείτε μικτές κριτικές. Αν και ορισμένοι εμπειρογνώμονες επικεντρώνονται στα οφέλη, άλλοι εστιάζουν στα αρνητικά.
Μία από αυτές τις τάσεις διατροφής είναι η κετογονική δίαιτα ή, πιο σωστά, η κετογονική διατροφή. Ωστόσο, προτού προχωρήσετε σε οποιοδήποτε σχέδιο διατροφής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορεί να αντιμετωπίσετε.
Η Tanya Zuckerbrot, καταχωρημένη διαιτολόγος στη Ν. Υόρκη, περιγράφει
Τι είναι η κετογονική δίαιτα
Με απλά λόγια είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Αυτό θέτει τον οργανισμό σας σε κατάσταση κέτωσης. Όταν η διατροφή σας στερείται υδατάνθρακες, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το συκώτι σας δημιουργεί κετόνες. Αυτές είναι ουσίες που παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά το λίπος για ενέργεια. Η διαδικασία της κέτωσης μεταβολίζει το λίπος για να παρέχει ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι καίτε λίπος και όχι υδατάνθρακες για να πάρετε ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χάσετε κιλά από καύση λίπους, καθώς το σώμα σας είναι σε λειτουργία καύσης λίπους.
Κετογονική δίαιτα: Πιθανές παρενέργειες
Ακούγεται σαν μια δίαιτα με οφέλη, σωστά; Σίγουρα, αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να είναι άμεσα για ορισμένα άτομα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η δύσκολη μετάβαση από την τωρινή σας διατροφή σε μια κετογονική δίαιτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες και τους αντικαταστήσετε με λίπη και πρωτεΐνη, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Αυτό μπορεί να πάρει από μέρες έως και εβδομάδες. Μπορεί να παρατηρήσετε ομίχλη εγκεφάλου, κόπωση, μυϊκές κράμπες, διάρροια και ναυτία. Η κατανάλωση πρωτεΐνης θα σας κρατήσει χορτασμένους για περισσότερο χρόνο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα αποτρέψει τις ενοχλήσεις που μπορεί να νιώσετε μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ.
Επιπλέον, μπορεί επίσης να είστε πεινασμένοι και να παρατηρήσετε να έχετε μεγάλη επιθυμία για υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας θα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα διατροφική κατάσταση.
Επίσης, μην εκπλαγείτε αν η αναπνοή σας αρχίσει να… αλλάζει. Η ακετόνη, μια από τις κετόνες που παράγονται στην κετογονική δίαιτα, μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών. Επίσης, οι ειδικοί προειδοποιούν και για “άλλες πιθανές παρενέργειες που θα χρειαστούν παρακολούθηση”. Σημειώνουν, ότι “η έγκαιρη ανίχνευσή τους μπορεί να προλάβει παθήσεις, όπως ουρολοίμωξη ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη, καθώς και ασθενέστερα οστά (οστεοπενία, πρόδρομος της οστεοπόρωσης)”. Όταν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες και παίρνετε πάρα πολλά λίπη και πρωτεΐνες, μπορεί να βρεθείτε με έλλειψη ασβεστίου στα οστά σας. Και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση κέτωσης, τα επίπεδα pH των ούρων σας γίνονται πιο όξινα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το ασβέστιο στο σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, λόγω της αυξημένης πίεσης στους νεφρούς.
Δίαιτα κέτο: Ποιες τροφές επιτρέπονται
Λαχανικάμαρούλιλάχανοσπαράγγιαbok choyσέλινομελιτζάναβόταναμανιτάριαραπανάκια ντομάτεςκολοκυθάκιααγκινάρεςμπρόκολολαχανάκια Βρυξελλώνκουνουπίδιαγγούριμάραθοπράσινα φασόλιααρακάςΚρέας, πουλερικά και ψάρια
αυγάβόειο κρέαςκοτόπουλοκυνήγιαρνίχοιρινόμοσχάριμπέικονχοτ-ντογκκρέατα οργάνων (συκώτι κλπ)λουκάνικαλιπαρά ψάριαάσπρα ψάριακαβούριααστακοίμύδιαχταπόδιστρείδιαχτένιαγαρίδεςκαλαμάριακορν-μπιφζαμπόνπανσέταπαστρουμάςπροσιούτογαλοπούλαchorizoπεπερόνισαλάμιπάριζαμορταδέλαΓαλακτοκομικά
μπλε τυριάμοτσαρέλαbrieκαμαμπέρκατσικίσιογκούντατσένταρπαρμεζάναβούτυροκρέμα γάλακτοςφέτακρεμώδη τυριάτυρί κότατζγιαούρτιμασκαρπόνερικόταΆλλες τροφές
κονσέρβες θαλασσινώνμαγιονέζαμουστάρδαξύδιαπξηραμένα βόταναμπαχαρικάαναψυκτικάκαφέςτσάιαμύγδαλακαρύδιακαρύδια Βραζιλίαςκαρύδια μακαντέμιακαρύδια πεκάνσπόροιΚετογονική δίαιτα: Τι να προσέχετε
Η κέτωση θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή.
Κέτωση είναι ένα φυσικό μέρος του μεταβολισμού. Συμβαίνει, είτε όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή (όπως σε μια δίαιτα), ή όταν δεν έχετε φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Και οι δύο αυτές καταστάσεις οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που “υποχρεώνει” τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά από τα λιποκύτταρά σας, για να βρει την ενέργεια την οποία στερείται από την διατροφή. Όταν συμβαίνει αυτό, το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες.
Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, πολλά μέρη του σώματός σας καίνε κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Αυτό περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται χρόνο για να “προσαρμοστούν” στη νέα κατάσταση άντλησης ενέργειας μέσω της καύσης λίπους και κετονών, αντί για υδατάνθρακες.
Πηγή: iatropedia
Photo by Pixabay
διατροφήδίαιταHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δράμα: Έκαναν κηδεία με 2.000 άτομα - Επί τόπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
- Χωρίς τέλος το ευρωπαϊκό φιάσκο με τα εμβόλια της AstraZeneca
- Χανιά : Μαχαίρωσαν 19χρονο στην καρδιά – Δίνει μάχη για τη ζωή του
- Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου
- Ολυμπιακός – Άρσεναλ : Σα δε ντρέπονται…
- Παιανία: Ανατίναξαν ΑΤΜ και βάφτηκαν… πράσινοι (video)
- Φετουλάχ Γκιουλέν: “Η Ελλάδα έδειξε ότι είναι μια χώρα αδερφός”
- Δερμιτζάκης: Δε λειτουργεί η Επιτροπή- Άνοιγμα μαγαζιών, σχολείων, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους
- Πάμε για παράταση lockdown και μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις νοσηλείες
- Παγκόσμιο hacking: Παραβιάστηκαν χιλιάδες λογαριασμοί Microsoft
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Λουκέτο σε νησιωτικές σχολικές μονάδες χωρίς κρούσματα κορωνοϊού
- Κριτική Δερμιτζάκη για Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: «Δε λειτουργεί... κουράστηκε»
- Κετογονική δίαιτα: Ποια τα οφέλη - Ποιες οι παρενέργειες
- AstraZeneca: Νέο «χτύπημα» με τα εμβόλια στην ΕΕ - Μόλις το 1/3 θα παραδώσει
- Καιρός: Ανοιξιάτικη λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας (Χάρτες)
- Σε συνεχή έξαρση η αστυνομική βία στην Ελλάδα
- Ιστορικό ρεκόρ στις γεννήσεις διδύμων παγκοσμίως - Ποια ήπειρος «υπερέχει»
- Βγήκε από τον Ευαγγελισμό ο Μαρκόπουλος
- Τον Μητσοτάκη «δείχνει» ως υπαίτιο διχασμού, έντασης και κοινωνικής αναταραχής ο Τσίπρας
- Γκιουλέν: Ελλάδα - Τουρκία δεν έχουν λόγο να είναι απέναντι (Video)
![Κετογονική, Ποια, - Ποιες,ketogoniki, poia, - poies](https://images32.inewsgr.com/4059/40599889/ketogoniki-diaita-poia-ta-ofeli---poies-oi-parenergeies-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κετογονική δίαιτα: Ποια τα οφέλη - Ποιες οι παρενέργειες
- Γκιουλέν: Ελλάδα - Τουρκία δεν έχουν λόγο να είναι απέναντι (Video)
- Κριτική Δερμιτζάκη για Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: «Δε λειτουργεί... κουράστηκε»
- Αστυνομική βία: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη Βουλή
- Βγήκε από τον Ευαγγελισμό ο Μαρκόπουλος
- Καιρός: Ανοιξιάτικη λιακάδα και άνοδος της θερμοκρασίας (Χάρτες)
- Ιστορικό ρεκόρ στις γεννήσεις διδύμων παγκοσμίως - Ποια ήπειρος «υπερέχει»
- ΗΠΑ: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο της Tesla (Video)
- Τον Μητσοτάκη «δείχνει» ως υπαίτιο διχασμού, έντασης και κοινωνικής αναταραχής ο Τσίπρας
- AstraZeneca: Νέο «χτύπημα» με τα εμβόλια στην ΕΕ - Μόλις το 1/3 θα παραδώσει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Chloë Sevigny παντρεύτηκε με μαύρο νυφικό
- Συναγερμός στο Ναύπλιο: Ενδείξεις για 1.000 φορείς κορωνοϊού από την ανάλυση στα λύματα
- ΟΑΕΔ δωρεάν σπίτια αίτηση 2021: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Χαλβάς για όλα τα γούστα στις αγορές του κόσμου
- Η τέχνη της κηπουρικής | Θεραπευτικά Φυτά
- ΔΕΗ : Αντλησε 650 εκατ. με την έκδοση ομολόγου
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Δεν νιώθω άνετα να ακουμπήσω τον εαυτό μου, η όψη μου με τρομάζει»
- Lou Ottens: Ο άνθρωπος που "χώρεσε" τη μουσική (και τις κασέτες) στις τσέπες μας
- Αθλητικές μεταδόσεις με Ολυμπιακός – Ζενίτ και Τσιτσιπά (12/03)