ΚΚΕ: Αγωνιστική η μάχη της επόμενης μέρας

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Στη μάχη της επόμενης μέρας έχει ριχτεί το ΚΚΕ, επιχειρώντας να βγει μπροστά στο κινηματικό πεδίο και να διεκδικήσει ρόλο στην εκπροσώπηση ή την ανάδειξη αιτημάτων επαγγελματικών κλάδων και εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας (νοσηλευτές, γιατρούς, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, εργαζόμενους στον τουρισμό κ.ά.).
Εκεί ποντάρει παραδοσιακά άλλωστε για την πολιτική του ενίσχυση ή και την εκλογική, σε περίπτωση που μέχρι το φθινόπωρο

λάβουν σάρκα και οστά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Επιπλέον, η ευρύτερη αποδοχή της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ δίνει μεγαλύτερη ώθηση στο κομμάτι της αγωνιστικής δράσης των κομματικών δυνάμεων.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι ο κόσμος της εργασίας γνωρίζει πλέον, ύστερα από τη δεκαετή εμπειρία των μνημονίων, ότι η διαχείριση των κρίσεων από όλες τις κυβερνήσεις συνεπάγεται αντιλαϊκά μέτρα που φορτώνονται στα «συνήθη υποζύγια». Στη βάση αυτή καλεί σε αγωνιστική εγρήγορση όσους πλήττονται από τη νέα οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη δυνατή απάντηση που μπορούν να δώσουν από τη σκοπιά τους οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά, επιχειρώντας παράλληλα να αποδομήσει τις άλλες δυνάμεις και τη διέξοδο μέσα από την πολιτική εναλλαγή.

Ειδικά στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής προβάλλει την εκτίμηση ότι θα επιχειρηθεί μέσα από πολιτικές ανακατατάξεις, σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών κ.λπ. να επιβληθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Περαιτέρω, προβάλλεται η εκτίμηση ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμματα της «αστικής διαχείρισης», μπορούν να συγκυβερνήσουν. Ερωτηθείς σε συνέντευξή του (newsbomb.gr) για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε: «Η ιστορική πείρα λέει ότι βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση παλιότερα το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., κάτι που αρχικά φάνταζε αδύνατο. Τώρα γιατί αποκλείεται να βρεθούν μαζί η Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πάρει πλέον τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ; Όταν το σύστημα βρεθεί στην ανάγκη τους, τίποτα δεν θα τους εμποδίσει». Τη θέση αυτή στηρίζει ο Περισσός στην ανάλυση ότι η στρατηγική των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η ίδια – πέρα από τις επιμέρους υπαρκτές διαφορές. Στόχος του ΚΚΕ είναι η συγκράτηση των δυνάμεών του και η απεύθυνση σε ένα δυσαρεστημένο αριστερό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι και η αντιπολιτευτική του τακτική πιστοποιεί τη μόνιμη πλέον μετατροπή του σε συστημικό κόμμα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.

Βλέπουν «ξεφούσκωμα» των δημοσκοπήσεων

Όσο για τα εκλογικά σενάρια, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ (στην προαναφερθείσα συνέντευξη) εκτίμησε ότι δυσάρεστα μέτρα μπορούν να έρθουν με ή χωρίς εκλογές: «Οποιαδήποτε απόφαση πάρει ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει ως βασικό κριτήριο τη νομιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης». Από εκεί και πέρα αμφισβήτησε την «παντοδυναμία» Μητσοτάκη και πολύ περισσότερο την ύπαρξη ρεύματος στην κοινωνία, με βάση την εικόνα που καταγράφουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις. «Ορισμένα πράγματα που σήμερα εμφανίζονται παγιωμένα – κυρίως δημοσκοπικά – αλλάζουν πολύ γρήγορα, όταν υπάρχει η ανεργία, η αναδουλειά, η απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας» σημειώνει, μαζί και η ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο επόμενο κύμα της πανδημίας. «Ο κόσμος διαισθάνεται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά» σημειώνει ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι παράλληλα υπάρχουν «οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται στην περιοχή μας» και η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της. «Δεν ξέρω ποιος μπορεί μετά απ’ όλα αυτά να νιώθει ή πολύ περισσότερο να είναι πραγματικά ‘‘καβάλα στο άλογο’’» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕδημοσκοπήσειςΚουτσούμπαςIssue: 2125Issue date: 14-5-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα