ΚΚΕ: Να ξηλωθεί το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις

«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Νίκου Ανδρουλάκη, λέει το ΚΚΕ, ζητώντας όμως να ερευνηθούν όσο είναι δυνατόν και οι δικές του καταγγελίες για «συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος στον Περισσό.

Οι καταγγελίες αυτές ξεκινούν από το τέλος του 2016 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και φτάνουν μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ωστόσο όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

είναι «εδώ και χρόνια ουσιαστικά αναπάντητες, παραμένοντας στα συρτάρια των αρχών που υποτίθεται μεριμνούν για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Κυρίως όμως το ΚΚΕ εστιάζει και καταγγέλλει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζονται οι διάφοροι μηχανισμοί παρακολούθησης. Χαρακτηρίζει «αστείες δικαιολογίες» τα όσα είπε δημόσια ο πρωθυπουργός, και θεωρεί κινήσεις εκτόνωσης τις παραιτήσεις προσώπων που αναλαμβάνουν ρόλο «Ιφιγένειας», που δεν αναιρούν σε τίποτα την ανάγκη διερεύνησης σε βάθος των καταγγελιών. Το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο όπως αναφέρει αποδέχονται τα άλλα κόμματα, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Περισσός θεωρεί αποπροσανατολιστικό τον καβγά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛΛ.

Ειδικότερα, με δήλωσή του την Κυριακή ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή (παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος, δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που έφερε τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οφείλει μια συγγνώμη στον Ανδρουλάκη) ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ διεμήνυε ότι «το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ».

Υπογράμμιζε δε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει το εν λόγω «επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με τις διακρατικές συμφωνίες και την πολιτική της Ε.Ε.», το οποίο «έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».

Μετά τη διαγγελματική δήλωση Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε εκ νέου πως τα περί «λάθους» και «ολισθήματος» είναι «αστείες δικαιολογίες» πίσω από τις οποίες ο πρωθυπουργός προσπαθεί «να κρύψει τη βασική πλευρά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφωση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».

Η αιτία του κακού

«Αυτό το θεσμικό πλαίσιο» επιμένει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, «όχι μόνο δεν ρίχνει “άπλετο φως”, αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο “σκοτάδι” τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως “λάστιχο” την έννοια της “εθνικής ασφάλειας”, νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών». Προσθέτει δε, φροντίζοντας πάντα να θυμίζει τις διαχωριστικές γραμμές με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πως πρόκειται για το πλαίσιο «το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Σύμφωνα με τον Περισσό το ζητούμενο είναι η κατάργηση όλης αυτής της νομοθεσίας, «των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό “βούρκο”». Όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» στο χθεσινό κύριο άρθρο του «κυβερνήσεις, κρατικός μηχανισμός, εγχώριες και διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, ιδιωτικά μεγαθήρια και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα διαπλέκονται, συναλλάσσονται και ανταγωνίζονται στη συλλογή πληροφοριών». Από εκεί και πέρα «το νομικό έδαφος διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις, η εθνική νομοθεσία και διάφορες διακρατικές συμφωνίες που αφορούν από την ανταλλαγή πληροφοριών για λόγους “ασφαλείας” μέχρι την “καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος”». Όσο οι τεχνολογίες παρακολούθησης εξελίσσονται, με «δεξαμενή» άντλησης πληροφοριών τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, τόσο το θεσμικό πλαίσιο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Ενδεικτικά, ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει πως «από το 2020 λειτουργεί στο πλαίσιο της Interpol ειδική μονάδα για τις “νόμιμες συνακροάσεις” – υποκλοπές, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που αντιστοιχούν στην “εποχή του 5G”. Εντατικά συζητιέται επίσης ένα νέο πακέτο μέτρων για την αστυνομική συνεργασία στην Ε.Ε., το οποίο θα επιτρέπει τη γρηγορότερη και ευκολότερη ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε αστυνομικές αρχές διαφορετικών κρατών».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ θεωρεί πως η κατάργηση αυτού του πλαισίου είναι κάτι που «δεν μπορεί να το εγγυηθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με προτάσεις περί “εγγυήσεων”, “φίλτρων” και “βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών”, ούτε κανένα από τα κόμματα που έχουν συν-διαμορφώσει το σημερινό καθεστώς». Αντιθέτως, πιστεύει ότι «είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, με τη δράση του και τις πολιτικές επιλογές του, να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, κόντρα στη “νομιμότητα” της καταστολής, του αυταρχισμού, των παρακολουθήσεων, κόντρα στην ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιορκία Μητσοτάκη για την αποτροπή συγκάλυψης

Λάου – λάου το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Και τώρα τρέχουν… – Ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα