Κλειδώνει το πακέτο ΔΕΘ – Τι θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει. Η κυβέρνηση υπό το βάρος του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τις φωτιές στην Αττική, την γενικότερη εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία ότι στο κομμάτι καθημερινότητα ο βαθμός που παίρνει η κυβέρνηση είναι χαμηλός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναστρέψει μερικώς την κατάσταση με ένα πακέτο προσαρμοσμένο σχεδόν στο σύνολό του, στις καθημερινές ανάγκες του πολίτη.

Ταυτόχρονα ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία,

η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Από σήμερα ξεκινούν αλλεπάλληλες συσκέψεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο παρεμβάσεων επικεντρώνεται στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού, στην αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα θα παραμείνουν εντός των δημοσιονομικών περιορισμών, αποφεύγοντας κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική σταθερότητα. Από το 2025, το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας επιβάλλει αυστηρά όρια στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, που δεν θα ξεπερνούν το 3%.

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας. Η στήριξη των συνταξιούχων παραμένει επίσης υψηλά στη κυβερνητική ατζέντα, με τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Κεντρική θέση έχουν η στεγαστική πολιτική, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, και η ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και γυναίκες.

Σημαντικό είναι ότι θα συμπεριληφθούν και μόνιμες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Παράλληλα, ένα από τα ανοιχτά θέματα είναι η επέκταση των μέτρων στήριξης για οικονομικά ευάλωτες ομάδες, μέσω του έκτακτου επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Ας δούμε επιγραμματικά και με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, σε ποιους άξονες θα κινηθούν οι ανακοινώσεις.

Στέγη

Σπίτι μου: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι μου» για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.Επιτόκια δανεισμού: Εξετάζεται το ενδεχόμενο χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού για τις τρίτεκνες οικογένειες.Βραχυχρόνια μίσθωση: Θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να καταστεί μη συμφέρουσα για ορισμένους ιδιοκτήτες, οδηγώντας τους προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.Κλειστά διαμερίσματα: Κίνητρα και αντικίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα και να προωθηθούν στην αγορά, σε συνδυασμό με προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Δημογραφικό

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το δημογραφικό, με την κυβέρνηση να θέλει, μέσα από μία δέσμη παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ευκολία.

Επιδόματα: Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.Φορολογία: Μπόνους φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν στους εργαζόμενους τους, που έχουν παιδιά, έξτρα παροχές.Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

Ασφαλιστικό-εργασιακό

Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιαστούν στους εξής άξονες:

Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%. Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι εξάλειψης των εμποδίων για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς. Η αδικία αφορά όσους λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.Προσωπική διαφορά: Έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, για όσους δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι δικαιούχοι του επιδόματος για το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι 650.000 συνταξιούχοι, από 730.550 που έλαβαν το επίδομα το 2024. Μετά τις αυξήσεις, αναμένεται ότι 80.000 συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά ή θα μείνουν με υπόλοιπο κάτω από 10 ευρώ, οπότε δεν θα δικαιούνται το επίδομα.Επίδομα ανεργίας: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.Προσωπικός βοηθός: Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός», έτσι ώστε μέσα στο 2025 να είναι 1.800 οι ωφελούμενοι και να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό.

Τέλος, τα μόνιμα μέτρα θα αφορούν την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και τη στήριξη των συνταξιούχων μέσω της αύξησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2025 και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Ενεργοποιεί το νέο της «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής – Σαρωτικές ψηφιακές διασταυρώσεις και στα social media

«Η Αμερική φτερνίζεται, η Ευρώπη κρυολογεί»: Πώς ο καύσωνας στην Ασία εκτινάσσει τις τιμές της σοκολάτας στην Αυστραλία

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου – Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα