Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για 5 “τρύπες” στην οικονομία – Ελλείμματα, επενδύσεις, ακίνητα, χρέος, ανεργία

Με ειδικό πόρισμα το οποίο αφορά τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, η Ελλάδα κατατάσσεται από την Κομισιόν στην ευάλωτη ομάδα των κρατών που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, αντίστοιχης με αυτήν που θα διενεργηθεί και για τα μεγάλα προβλήματα που αποτυπώνονται στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα σε εννιά χώρες της ευρωζώνης εντόπισε μακροοικονομικές ανισορροπίες ο Μηχανισμός Επαγρύπνησης της Κομισιόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Στη

χώρα μας η Κομισιόν εφιστά την προσοχή σε πέντε τομείς:

1) Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ήταν 6,3% του ΑΕΠ,
2) την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, -139,3% του ΑΕΠ,
3) τις τιμές των κατοικιών που αυξήθηκαν με ρυθμό 13,8% και εκτιμάται ότι είναι υπερτιμημένες κατά 20%,
4) το χρέος γενικής κυβέρνησης, 163,9% του ΑΕΠ και
5) την ανεργία, 11,1%. Ουσιαστικά οι καμπάνες χτυπούν για το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το στεγαστικό πρόβλημα, την υψηλή ανεργία και τις περιορισμένες επενδύσεις. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο πρόκειται για «ευάλωτα σημεία» και χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κρίσιμη».

Σε ότι αφορά το έλλειμμα στον δείκτη που μετρά την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας αναφέρει ότι συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά και φτάνει στο δυσθεώρητο 140% του ΑΕΠ.

Αν και αναμένεται να περιοριστεί τα επόμενα χρόνια και πάλι όμως, η ελληνική επίδοση θα απέχει κατά πολύ από το ανώτατο «επιτρεπτό» όριο, που είναι για εξωτερικό έλλειμμα στο 35% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν επισημαίνει ότι: σε κίνδυνο φτώχειας στη χώρα μας είναι το 26,1% του πληθυσμού, έναντι του 21,3% στην ΕΕ· το 28,5% των νοικοκυριών επιβαρύνεται υπερβολικά από το κόστος στέγασης, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όταν ο μέσος όρος είναι 8,8%· οι ιατρικές ανάγκες που δεν καλύπτονται έφτασαν το 11,6% το 2023 (στην ΕΕ είναι 2,4%), η εισοδηματική ανισότητα, με βάση το μερίδιο του πλουσιότερου 20% σε σχέση με το φτωχότερο 20%, αυξήθηκε στο 5,3 έναντι του 4,72 στην ΕΕ· η συμμετοχή στην αγορά εργασίας περιορίζεται στο 67,4% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (75,3% στην ΕΕ).

Διαβάστε επίσης:

Στις αγορές για 8 δισ. ευρώ βγαίνει η Ελλάδα το 2025

«Νυχτερινό» ρεύμα: Τι αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου – Πότε θα χρεωνόμαστε λιγότερο, τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή

Τουρισμός: Στα 21 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 10μηνο – Ποιοι ξόδεψαν περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα