Κομισιόν: Όλα ανοιχτά για τον Έλληνα Επίτροπο – Τι είπε ο Μητσοτάκης, ποια ονόματα «παίζουν»

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν που θα συσταθεί μετά τις ευρωεκλογές άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση από το κατάστρωμα της φρεγάτας «Κίμων» που κατασκευάζεται στη Λοριάν της Γαλλίας.

Ερωτηθείς, ενόψει και των ευρωεκλογών της Κυριακής, για τις σκέψεις του σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα στη νέα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση αυτή, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την spitzenkandidat του ΕΛΚ, δηλαδή την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, δήλωσε ότι «προφανώς είναι μια συζήτηση την οποία θα κάνουμε και προφανώς η στήριξη μας στην κ. Φον ντερ Λάιεν προϋποθέτει και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες. […] Σίγουρα θα έχουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και σε έναν βαθμό το χαρτοφυλάκιο μπορεί να καθορίσει και το πρόσωπο του Επιτρόπου».

Κατ’ αρχάς, ένα caveat, που εν μέρει παραδέχθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης: το ότι το ΕΛΚ προτείνει τη Γερμανίδα πολιτικό για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και… fait accompli, που λένε και οι Γάλλοι. Αντιθέτως, πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν – ιδίως, δε, από την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ΕΛΚ και η ίδια η φον ντερ Λάιεν «φλερτάρουν» με την Ιταλία πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, επιχειρώντας να διασφαλίσουν την ψήφο της, όταν το ζήτημα του νέου προέδρου της Κομισιόν έλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι ακόμα και μέλη του ΕΛΚ δεν είναι ενθουσιώδη με την προοπτική νέας θητείας φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και το φιλελεύθερο Renew Europe, πιέζουν τον Ιταλό πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, να αναλάβει το, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ. Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε για όλα αυτά ότι «η ευχή μου είναι μέσα στον Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Ιουνίου, ώστε τον Ιούλιο να επικυρωθεί και η Πρόεδρος της Επιτροπής με τη μυστική ψηφοφορία η οποία γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο», εννοώντας την φον ντερ Λάιεν, προφανώς.

Γιατί αναφέρονται όλα τα παραπάνω; Διότι στην ουσία αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τον… αλγόριθμο που θα «βγάλει» το πρόσωπο του νέου Έλληνα Επίτροπου (ο οποίος επίσης θα περάσει από τη βάσανο επικύρωσης από το Ευρωκοινοβούλιο): για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αν η φον ντερ Λάιεν επανεκλεγεί πρόεδρος αυξάνει πολύ τις πιθανότητές του να παραμείνει στις Βρυξέλλες, καθώς έχει πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία με τη Γερμανίδα πολιτικό, παρότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου θεωρούνται πιο ψυχρές απ’ όσο στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, ένα όνομα που παίζει δυνατά το τελευταίο διάστημα – ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο μέτωπο του προέδρου της Κομισιόν – είναι αυτό του ΥΠΕΝ, Θόδωρου Σκυλακάκη, ιδίως αν η Ελλάδα αναλάβει ένα πιο «παραγωγικό» χαρτοφυλάκιο (οι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να προσβλέπει είτε στην Άμυνα, νέα θεση που θα δημιουργηθεί μετά από πρόταση της φον ντερ Λάιεν, είτε το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, είτε αυτό της Ενέργειας). Ο Θ. Σκυλακάκης έχει και το ατού ότι έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, οπότε έχει ίδια πείρα από τους μηχανισμούς και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ενώ θεωρείται ότι διαθέτει τεχνοκρατικό προφίλ.

Ένα σενάριο που ακούγεται, αν η Ελλάδα κατορθώσει να πάρει το χαρτοφυλάκιο της άμυνας, είναι ο νυν ΥΠΑΜ, Νίκος Δένδιας να μετακομίσει από το Χολαργό στις Βρυξέλλες, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα με τη συγκεκριμένη θέση: το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να… δημιουργηθεί (δηλαδή, να συμφωνήσει το Συμβούλιο με την πρόταση φον ντερ Λάιεν) και το δεύτερο είναι ότι, ακριβώς επειδή είναι ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, ίσως τελικά καταλήξει σε μια μεγάλη κεντροευρωπαϊκή χώρα και όχι στην Ελλάδα – που έχει και τα… ζητήματά της με την Τουρκία.

Από εκεί και πέρα, και ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα είναι πρόεδρος της Κομισιόν, φήμες περί του προσώπου που ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να στείλει ως Έλληνα Επίτροπο έχουν ακουστεί και για την ΥΠΕΣ, Νίκη Κεραμέως, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα (ο οποίος είναι πολύ «κινητικός» σε ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση), τον ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη (θεωρείτο προ καιρού το μεγάλο φαβορί για τη θέση αυτή, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες) και τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.

Τέλος, ένα στοιχείο που θα «μετρήσει» στην τελική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη θα είναι και ο… ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «παρεμβάσεων» στο κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς ο παράγοντας αυτός δεν είναι που θα βαρύνει κυρίως για την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, θα παίξει κι αυτός ρόλο στον… αλγόριθμο για το πρόσωπο που θα στείλει η Αθήνα στο Berlaymont των Βρυξελλών.

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: Και να σκεφτείτε ότι μας είχαν για τελειωμένους

Μπάχαλο με τα περί παράτασης πόθεν έσχες – Διαψεύδουν τη διαρροή με… νέα διαρροή μετά τον σάλο – Οργισμένη αντίδραση Κασσελάκη

Κάπα Research: Έρευνα σε 10 χώρες για τις ευρωεκλογές – Κυρίαρχο αίσθημα ο φόβος, η ακρίβεια πρώτη ανησυχία για τους Έλληνες

Keywords
Τυχαία Θέματα