Κορωνοϊός-Χριστούγεννα: Στο... τραπέζι σενάρια σκληρών τοπικών lockdown - Ανησυχία για Δ. Αττική και Κοζάνη

«Απειλές» Χρυσοχοΐδη για «σφράγισμα περιοχών, σπίτι το σπίτι»ΕΛΛAΔΑ

 

Μετά από αρκετές εβδομάδες lockdown, απαγορεύσεων, επιβολή χιλιάδων προστίμων, σε όλη τη χώρα, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σαφώς δεν είναι αυτή που προσδοκούσαν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Έκδηλος ο προβληματισμός γιατί τα κρούσματα ακόμα δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αλλά και γιατί παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

αλλά και ο αριθμός των νεκρών καθημερινά που είναι πολλές δεκάδες, συχνά κοντά στους 100.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολύ στην άφιξη του εμβολίου αλλά από την άλλη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατά τόπους υψηλή συγκέντρωση του ιικού φορτίου. Μάλιστα, κόντρα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, το οποίο επιτάσσει μια μερική χαλάρωση, σε «κόκκινο» συναγερμό έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας 11 περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς παρατηρούνται «περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού», τόνισε.

Ειδικότερα, μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται στους Νομούς:

· Κιλκίς

- Ξάνθης

- Πιερίας

- Δράμας

- Θεσσαλονίκης

- Κοζάνης·

- Ροδόπης

- Γρεβενών

- Πέλλας και

- Λάρισας.

Ο Χρυσοχοϊδης μεταβαίνει στην Κοζάνη

Για την περιοχή της Κοζάνης που είχε πληγεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, διάχυτη είναι η κυβερνητική ανησυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σπεύδει σήμερα στην πόλη για α συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς σήμερα το πρωί.

Ανήσυχος, άλλωστε, για την περίοδο των γιορτών εμφανίστηκε πάλι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Απευθύνω και πάλι έκκληση τις γιορτές να τις περάσουμε με την οικογένεια μας, ίσως και με ακόμη μία οικογένεια με την οποία πάμε για περπάτημα» δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ απέδωσε την ανησυχία του και στο γεγονός ότι «σε ορισμένες περιοχές και παρά τις πολλές εβδομάδες του lockdown δεν μειώνεται ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κοζάνη», δεδομένο που φέρνει πιο κοντά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Ανησυχία στη Δυτική Αττική, σκέψεις για σκληρό lockdown

Η ταχύτητα και η έκταση μετάδοσης του ιού προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς -πλην της Κοζάνης- μεγάλες συγκεντρώσεις του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Δυτική Αττική και ειδικά στις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμα και σπίτι- σπίτι», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια δήλωσή του που για άλλη μια φορά προκάλεσε αίσθηση για το πώς δηλαδή μπορεί να δράσει η ΕΛΑΣ και τι σημαίνει η φράση του «από σπίτι σε σπίτι»!

Πάντως οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται να επιμένουν -κατά πληροφορίες- στη λύση του άμεσου ολικού lockdown (κλειστά μαγαζιά, αυξημένα τεστ στην κοινότητα κτλ) στην περιοχή, φρενάροντας την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Απειλές για «πιο σκληρά μέτρα»

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου, σε μια προσπάθεια να μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο ενόψει της «Ελευθερίας», δηλαδή της έναρξης της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, καθώς ζητούμενο και των επιστημόνων αποτελεί να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου, ικανό να ισοφαρίσει τυχόν επιβάρυνση από την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με το νέο έτος.

Γώγος: Έρχονται lockdown τύπου Μαρτίου στις «κόκκινες» περιοχές

«Σοβαρό» χαρακτήρισε το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές της χώρας και ο ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι πιθανώς και σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων είπε πως, «με τα δεδομένα που προέκυψαν όταν ήταν χωρισμένη σε ζώνες η χώρα, είδαμε ότι υπήρξε μεταφορά από ζώνη σε ζώνη κι έτσι έγιναν οριζόντια τα μέτρα».

«Μπορεί να συμβεί να χαλαρώσουν τα μέτρα στις πράσινες περιοχές», είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι «δεδομένο ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δομές».

«Ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και δυτικής Μακεδονίας.

«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει, γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει».

O Χαρδαλιάς στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, και παρά την υποχώρηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης σε ποσοστό 20%, στην «μαύρη λίστα» της υπερσυγκέντρωσης του κορωνοϊού παραμένει η Θεσσαλονίκη μετά από δύο μήνες σχεδόν παραμονής σε καθεστώς lockdown, καθώς οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν αργοί, αν και σταθεροί. Για το λόγο αυτό, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με τριπλή «αποστολή», δηλαδή την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, αλλά και την αξιολόγηση του επιχειρησιακού προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα ενημερωθεί και σχετικά με τη στελέχωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 30 στελέχη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, ενώ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.

Προβληματισμός με το ρεβεγιόν

Η κυβέρνηση χθες έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία, όπως επιχείρησε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, αξιοποιώντας «παραθυράκι» του κυβερνητικού πλαισίου, βέβαια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι «αυτό τελειώνει, δεν θα συμβεί. Δεν θα επιτραπεί κανένα γεγονός τέτοιο».

Πάντως όλο και περισσότερα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων προβληματίζονται με τον αριθμό των ατόμων ανά σπίτι στις γιορτές και τα ρεβεγιόν. Όπως εξήγησε το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα χειροτερέψει η κατάσταση. «Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

LOCKDOWNΔυτική ΑττικήΚοζάνηΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα