Κορυφαίες διακρίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία

Τα Ελληνικά Φεστιβάλ και οι διευθυντές τους αναγνωρίζονται διεθνώς. Πριν από λίγες μέρες η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer, εξ ονόματος της υπουργού Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, απέδωσε τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου. Τα διάσημα του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών είναι μία από τις πιο υψηλές διακρίσεις στη Γαλλία

και αποδίδονται ως αναγνώριση εξαιρετικής προσφοράς στους τομείς του πολιτισμού.

Η πρέσβειρα εξήρε την καλλιτεχνική πορεία της Κατερίνας Ευαγγελάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην τέχνη του θεάτρου και την αγάπη της για τη Γαλλία, ενώ επισήμανε ότι στο Φεστιβάλ η γαλλική δημιουργία βρέθηκε στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.

Επίσης απένειμε στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, καλλιτεχνικό διευθυντή «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Νέες παραστάσεις τον Φεβρουάριο

Ξεκίνησαν μόλις δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

Η πρώτη παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απριλίου 2025. Πρόκειται για την καινούρια δημιουργία του 26χρονου, αλβανικής καταγωγής, Μάριο Μπανούσι, που με τις προηγούμενες παραστάσεις του μας είχε εντυπωσιάσει. Τίτλος της: «Μάμι».

«Μάμι, όπως μητέρα, Μαμ, όπως φαΐ». Ένα οπτικό ποίημα για τη σχέση μητέρας – παιδιού. Ένας ύμνος για τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν. Για όλες τις γυναίκες που «βγάζουν την καρδιά τους και την προσφέρουν στον άλλο σαν ένα καρβέλι αχνιστό ψωμί».

Ερμηνεύουν οι: Παναγιώτα Γιαγλή, Βασιλική Δρίβα, Δημήτρης Λαγός, Αγγελική Στελλάτου, Ευτυχία Στεφάνου, Ήλια Κουκουζέλη και Φώτης Στρατηγός.

Η δεύτερη είναι το εμβληματικό έργο του Χένρικ Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ». Παρουσιάζεται στο Θέατρο Προσκήνιο και συνυπάρχει με το «Λεωφορείον ο Πόθος» (και τα δύο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά). Ο ριζοσπάστης σκηνοθέτης «ξαναδιαβάζει» το αριστούργημα του Ίψεν, μέσα από μια σύγχρονη θεώρηση για τη θέση της γυναίκας στις μέρες μας. Η Έντα του είναι μια γυναίκα καταπιεσμένη, που ασφυκτιά μέσα στον συμβατικό γάμο της, που δεν της επιτρέπεται να ζήσει όπως θέλει και οφείλει να υπακούει στις κοινωνικές συμβάσεις. Όταν προσπαθήσει να απελευθερωθεί, ξεπερνά κάθε επιτρεπτό όριο και βυθίζεται σε έναν ακραίο ρομαντισμό, βρίσκοντας έτσι την απάντηση για την καταθλιπτική ζωή της. Η αυτοκτονία της στο τέλος, είναι μια βαθιά πράξη αντίστασης του πουριτανισμού, της μικροαστικής αντίληψης και όλων των στερεότυπων που επιφυλάσσει ακόμη και σήμερα η κοινωνία για τη γυναίκα.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Χρήστος Λούλης, Έκτορας Λυγίζος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη και η Ανθή Ευστρατιάδου στον ρόλο της Έντα.

– Το βραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ «Η Κληρονομιά μας» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Η παράσταση, που θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, που παίζονται σε διαφορετικές ημέρες και κάθε μία διαρκεί λίγο λιγότερο από τρεις ώρες. Υπάρχει και μία ενιαία παράσταση (έξι ώρες και δέκα λεπτά).

Ο Λόπεζ μιλάει για τη ζωή των ομοφυλόφιλων ανδρών. Ωστόσο, παράλληλα εξερευνά θέματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και κυρίως το δικαίωμα στην αγάπη.

Παίρνουν μέρος οι: Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου.

– Το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας θα παρουσιάσει τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «Τουραντό – η γυναίκα που μισούσε τους άντρες» στις 14 Φεβρουαρίου. Το αλληγορικό έργο του Κάρλο Γκότσι, σε έμμετρη απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη, είναι μια ασυνήθιστη ιστορία ερωτικού περιεχομένου, μια παράδοξη ελεγεία περί θυσίας, ένας σκοτεινός ύμνος στο ανθρώπινο πάθος.

– «Πόσο εμπιστεύεστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα;». Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει το έργο «Ignoramus» του Γιάννη Ασκάρογλου, το οποίο έχει ως θέμα την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας σήμερα, και θα κάνει πρεμιέρα στο Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Και έπεται συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Green Day: Στα σκαριά κωμική… ταινία εμπνευσμένη από το διάσημο συγκρότημα

Εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα και τον Σεφέρη στο Λονδίνο

«Couture»: Αυτή είναι η νέα ταινία της Angelina Jolie μετά το «Maria» – Θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορυφαίες, Ελλήνων, Γαλλική Δημοκρατία,koryfaies, ellinon, galliki dimokratia