«Κούρεμα» οφειλών για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομοθετικές παρεμβάσεις που να επιτρέπουν τη διαγραφή μέρους του χρέους που έχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα και Δημόσιο, ζητούν οι τράπεζες, πριν τεθούν οι στόχοι τριετίας για τη μείωση των προβληματικών δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των τραπεζών επί δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ανέρχονται σήμερα σε περίπου 20,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (σ.σ. δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για την υποκατηγορία χορηγήσεων με τις χειρότερες επιδόσεις καθώς τα NPEs φθάνουν έως και το 80% των χορηγηθέντων δανείων. Με δεδομένο, δε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 600 χιλιάδες, το βάθος και η διασπορά του προβλήματος είναι τέτοια που απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση.

Για να διαφανεί όμως πόσες από τις επιχειρήσεις- εταιρείες είναι βιώσιμες, πρέπει να τρέξει καμπάνια από τις τράπεζες, η οποία θα εμπεριέχει ένα ισχυρό δέλεαρ άφεσης χρέους, τόσο από τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και από το Δημόσιο.

Για το λόγο αυτό ζητούν αλλαγές στον νόμο Δένδια, που να επιτρέπουν την οριζόντια διαγραφή απαιτήσεων που έχουν τράπεζες, εφορία και ταμεία για εκείνες από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή του εναπομείναντος ρυθμισμένου χρέους.

«Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, το εγχείρημα ανάκτησης των παραπάνω προβληματικών δανείων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς λόγω του πλήθους των περιπτώσεων και της μικρής αξίας των εξασφαλίσεων, δεν είναι δόκιμο να επιχειρηθούν tailor made ρυθμίσεις», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Αρχική πρόθεση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ν. Δένδια ήταν να υπάρξει μια οριζόντια μείωση του χρέους σε όσες επιχειρήσεις έμπαιναν στη ρύθμιση και εμφανίζονταν συνεπείς. Εφόσον οι τράπεζες δέχονταν, για παράδειγμα, να διαγράψουν το 30% των απαιτήσεών τους, το Δημόσιο με τη σειρά του (σ.σ. εφορία και ταμεία) θα διέγραφε ίσο μέρος των απαιτήσεών του από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αντίδραση της Τρόικας οδήγησε στο να προβλέπεται μόνο διαγραφή των προσαυξήσεων, αντί η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί τη δυνατότητα άφεσης χρέους είτε για μικρότερη μάζα δανείων (π.χ. μόνο για τα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις), είτε με χαμηλότερο συντελεστή.

επιχειρήσειςχρέηδάνειαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα