Κρίση στη γερμανική Δεξιά

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Αναζητούν ρόλο στο πολιτικό σύστημα οι Χριστιανοκοινωνιστές - Σύννεφα και στο κόμμα της Μέρκελ

Το μικρό συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, του βαυαρικού αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, κεκλεισμένων των θυρών στο πρώην μοναστήρι Seeon της Βαυαρίας, βρέθηκε στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου το τριήμερο που πέρασε, καθώς μετά τις απανωτές ήττες, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ψάχνει να επαναπροσδιορίσει τις «ρίζες» του.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος βρέθηκε ουκ ολίγες φορές να επικρίνεται για τη στάση του

από την ακροδεξιά πτέρυγα αλλά και από τον πιο προοδευτικό κυβερνητικό εταίρο ως υπουργός Εσωτερικών, με βασικό σημείο φυσικά τη μεταναστευτική κρίση, ψάχνει σε μια χρονική συγκυρία εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, αλλά και των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, να κερδίσει το έδαφος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα τοπικά τους Κοινοβούλια.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στα ανατολικά κρατίδια θα μετρήσουν και τις δυνάμεις του κυβερνητικού εταίρου, της CDU, το οποίο πλέον πορεύεται με νέα ηγεσία, την Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ, η οποία εκλέχθηκε από το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος περίπου πριν από έναν μήνα.

Κομβικές εκλογές

Όπως αναφέρει η DW, οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για το βαυαρικό κόμμα. Με την άνοδο της Ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη – όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – η CSU θέλει να έχει θέση ανάμεσα στους νικητές.

Σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους της CSU, επιθυμεί να μετρήσει νίκες σε τοπικό, ομοσπονδιακό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολιτική του επιβίωση. Η δυναμική της CSU αφορά και τη χώρα μας, καθώς, όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης το βαυαρικό κόμμα είχε σταθεί πολύ επικριτικά απέναντί της.

Για παράδειγμα το 2012 ο ίδιος ο Χορστ Ζεεχόφερ, όταν ήταν πρωθυπουργός της Βαυαρίας, είχε απειλήσει ότι θα καταψήφιζε στη γερμανική Βουλή το δεύτερο πακέτο βοήθειας σε περίπτωση που η Αθήνα δεν λάμβανε συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Μάλιστα ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είχε χαρακτηρίσει αποτυχημένες τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο, καθώς – ως φαίνεται – οι Βαυαροί ποντάρουν στην επόμενη πρωθυπουργία και ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας.

Ζήτημα ταυτότητας

Ο βασικός σκοπός του συνεδρίου ωστόσο ήταν άλλος και βαρύνουσας σημασίας. Η ταυτότητα του κόμματος. Στην εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία η Χριστιανοκοινωνική Ένωση επιδίωξε άνοιγμα προς τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας και, με τον αντιμεταναστευτικό της λόγο, το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να αποσπάσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της CSU η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών στην ομοσπονδιακή Βουλή, τόνισε ότι τόσο η CDU όσο και η CSU δεν θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στον κεντρώο κοινωνικό χώρο, γιατί αυτό οδηγεί στην έξοδο των ψηφοφόρων προς τα δεξιά και τα αριστερά. «Η Γερμανία δεν πρέπει να αποχαιρετίσει τα καθιερωμένα κόμματα, αλλά να τους δώσει νέα πνοή» έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι «σφήνες» του Σόιμπλε

Κρίση ταυτότητας δεν αντιμετωπίζει μόνο το βαυαρικό κόμμα. Οι Χριστιανοδημοκράτες, μετά την παραίτηση Μέρκελ και την ανάδειξη στην ηγεσία της «κόρης» της καγκελαρίου – όπως συνηθίζει να χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος την Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ – ψάχνει τα πατήματά του. Η εικόνα για αρχή μαρτυρά πως η ΑΚΚ θα περπατήσει στα βήματα της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η κούρσα της καγκελαρίας παραμένει ανοιχτή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Stern», στο ερώτημα εάν η νέα πρόεδρος του κόμματος Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ έχει προνομιακά προτεραιότητα να είναι υποψήφια για την καγκελαρία, απάντησε: «Προνομιακή προτεραιότητα; Δεν μου αρέσουν αυτές οι προδιατυπωμένες φράσεις. Θα συμφωνηθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή...» απάντησε όλο νόημα.

Εξάλλου είναι γνωστό πως στις εσωκομματικές εκλογές ο Σόιμπλε είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του Φρίντριχ Μερτς ως προέδρου του κόμματος. Μάλιστα, όπως υποστήριξε στο «Stern»: «Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι πρόθυμος να αγωνιστεί για τη δημοκρατία στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και δεν αμφιβάλλω ούτε για το μέλλον» αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα της υποψηφιότητας του Μερτς για την καγκελαρία.

Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε, επίσης, κατά της πρόωρης διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού και της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες:

«Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάει άλλα τρία χρόνια. Δεν πρέπει να κάνουμε συνεχώς νέες εικασίες για το πότε θα λήξει. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στα ουσιώδη θέματα. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε συζητήσεις σε θέματα προσώπων. Αυτά αφορούν μόνο την προσωπική ικανοποίηση.

Τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αντιμετωπίζουν εσωτερικές προκλήσεις, παρά τη σταθερότητα που θέλουν να επιδείξουν σε μια Ευρώπη που αλλάζει»...

Άνγκελα ΜέρκελCDUCSUΒόλφγκαγκ ΣόιμπλεΦρίντριχ ΜερτςIssue: 2055Issue date: 10-1-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα