Κρίσιμες εκλογικές ομάδες στο σκόπευτρο της Ν.Δ.

Καθώς τα σενάρια των πρόωρων εκλογών βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο και οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους μονοπωλούν το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τη στρατηγική των δύο – τριών επόμενων κρίσιμων μηνών.

Στόχος των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή μέχρι να στηθούν οι κάλπες, στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου, να καταφέρουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Ν.Δ. στα τμήματα του εκλογικού σώματος όπου παραδοσιακά διατηρεί τα πρωτεία και ταυτοχρόνως

να βελτιώσουν τις επιδόσεις της σε εκλογικά στρώματα που είτε της γυρνούν την πλάτη είτε στέκονται με επιφύλαξη απέναντί της.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους δημοσκόπους που διενεργούν κυλιόμενες έρευνες για λογαριασμό της Ν.Δ., οι οποίοι και τους μεταφέρουν την εικόνα που καταγράφεται στις κρίσιμες εκλογικές ομάδες.

«Σίγουροι» οι συνταξιούχοι

Οι πληροφορίες λένε πως, σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, δεν καταγράφονται σοβαρά προβλήματα για τη Ν.Δ. καθώς, όπως φαίνεται, ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει επηρεάσει αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κοινωνική ομάδα.

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ακόμα ότι οι άνω των 60 ετών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τη Ν.Δ. – ως αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πιο εύκολα θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ παρά τον Αλέξη Τσίπρα» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Αδιευκρίνιστη φαίνεται ότι παραμένει η ψήφος των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τελικά δεν θα έχουν σοβαρές απώλειες, αφού, παρά τα όσα προβλήματα είχε δημιουργήσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Ζητούμενο οι μικρομεσαίοι

Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην ηλικιακή ομάδα 40 – 60 και ιδιαίτερα σε όσους οικονομικά και εργασιακά έχουν τα χαρακτηριστικά της μεσαίας τάξης. Αυτή η παραγωγική ομάδα είναι άλλωστε άμεσα συνδεδεμένη και με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Με δεδομένο ότι η κοινωνική αυτή ομάδα στις προηγούμενες εκλογές αποτελούσε τον βασικό εκλογικό κορμό της κυβερνώσας παράταξης, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να τη «γοητεύσει» ξανά. Όλα τα τελευταία επιδόματα (Fuel Pass, Power Pass, ανακύκλωση παλιών συσκευών) δίνονται με διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, προκειμένου να «πιάσουν» μεγαλύτερες κατηγορίες φορολογουμένων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά και πρόσθετες κινήσεις για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης στους επαγγελματίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σφοδρά τα τελευταία αρκετά χρόνια με τα μνημόνια, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε αυτή την κοινωνική ομάδα έχει επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του – καθώς τα προβλήματα στην ενέργεια και τα καύσιμα αποτελούν το κυρίαρχο θέμα σε όλες τις επιχειρήσεις – στην κυβέρνηση μελετούν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκλογικές απώλειες από τους εξοργισμένους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Δυσαρέσκεια στους νέους

Αγωνία μεταφέρεται και από το πεδίο των αγροτών, καθώς, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, οι πιέσεις από την ακρίβεια στην παραγωγή είναι τεράστιες και καταγράφεται κλίμα σημαντικής δυσαρέσκειας.

Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση έχει να κάνει με τους νέους ψηφοφόρους, αυτούς δηλαδή που στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται ηλικιακά από 17 έως και 40 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει τα πρωτεία. Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός και για τους 300.000 ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Πρόβλημα η Κρήτη

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια της Κρήτης εμφανίζεται να είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τα κυβερνητικά στελέχη, αφού η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει περιπλέξει πολύ τα πράγματα. Ιδιαίτερα στον Νομό Ηρακλείου, όπου είναι η γενέτειρα του Ανδρουλάκη και στις προηγούμενες εκλογές είχε έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα για το κυβερνών κόμμα.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών – τώρα σκέπτεται να θέσει υποψηφιότητα στον Νομό Ηρακλείου, προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω το κόμμα. Στο Ηράκλειο θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μάξιμος Σενετάκης, ενώ αναζητούνται και νέες, ισχυρές υποψηφιότητες.

Τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν καλύτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, αν και στο Μαξίμου δεν ξεχνούν ότι το 2019 το νησί από «πράσινο» είχε βαφτεί «κόκκινο», και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτό τον εκλογικό αγώνα φαίνεται ότι ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προτίμησε, αντί να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών στα Χανιά. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η παρουσία της στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των Χανίων είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των ποσοστών της Ν.Δ. κατά δέκα και πλέον μονάδες. Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου και οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης.

Στο Ρέθυμνο και το Λασίθι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία «αγκάθια» του καλοκαιριού

Ο Ερντογάν δεν «έπαιξε» με τα νησιά

Συντάξεις – Αναδρομικά: Δεν επιστρέφονται επικουρικές και δώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα