Μητσοτάκης στο CNN: Χρήσιμος ο διάλογος με την Τουρκία – Δεν είναι λύση να παραβιάσουμε μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ σχολιάζοντας τόσο ζητήματα όπως η μετανάστευση όσο την ολιγόλεπτη συναντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ήταν η 6η συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών.

«Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και

φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό που θέλουμε, είναι να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Για να γίνει αυτό θέλουμε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών και θα έλεγα ότι σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο έτος, δημιουργώντας καλύτερους διαύλους επικοινωνίας. Διότι η μετανάστευση είναι ένα τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των διακινητών και να αποφασίζουν εκείνοι ποιος θα μπει στην Ε.Ε. ή να τίθενται οι ζωές αυτών σε κίνδυνο».

Τόνισε μεταξύ άλλων πως, «πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τόσο ένα φράχτη όσο και μια μεγάλη πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό η Ε.Ε, να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα.

Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν οι νομικές οδοί επ’ ωφελεία της μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, ήταν εκείνη η χώρα η οποία δέχτηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν όταν η χώρα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Έχουμε λοιπόν ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος για παράδειγμα, ότι μπορούμε να καλωσορίσουμε εργάτες στην Ελλάδα, μπορούν να έρθουν νόμιμα, να μείνουν, να εργαστούν με ασφάλεια και δεν χρειάζεται να εκκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Αιγαίου για να φτάσουν στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας σύγχρονης πολιτικής στην Ε.Ε.

Η λύση δεν είναι να υπερβούμε ή να παραβιάσουμε μονομερώς τους κανόνες της ζώνης Σένγκεν. Εδώ μιλάμε για έναν συμβιβασμό που πρέπει να τεθεί σε πράξη».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό ο κ. Μητσοτάκης

Debate ΠΑΣΟΚ: LIVE η «μεγάλη μάχη» των έξι υποψηφίων προέδρων

ΚΚΕ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Παζάρι» για συνεκμετάλλευση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου με θύμα Ελλάδα και Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριάκος Μητσοτάκης, CNN, Σέγκεν,kyriakos mitsotakis, CNN, segken