Κυβέρνηση: Με φορολογικό νομοσχέδιο και κατώτατο μισθό «απαντά» στην κριτική Καραμανλή

Μια μέρα μετά τη νέα κριτική – σχεδόν εφ’ όλης της ύλης – που άσκησε στην κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιοποίησε την τακτική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να «απαντήσει», παρουσιάζοντας άλλες δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των βαρών που σηκώνουν οι πολίτες.

Η

πρώτη αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο – που ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – στο οποίο ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις μας όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ για τις σημαντικές φορολογικές μειώσεις για το έτος 2025. Θέλω να σας επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική σταθερής μείωσης των φόρων καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, και καθώς αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τη μάστιγα της φοροδιαφυγής έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, που να ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα».

«Και το λέω αυτό, γιατί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να κάνουν το ακριβώς ανάποδο. Να αυξήσουν τους φόρους, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγκάζονται να κάνουν μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή. Το γεγονός λοιπόν ότι τα δημόσια οικονομικά στη χώρα μας είναι πολύ υγιή, σε συνδυασμό με τους υψηλότερους, αρκετά υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ρυθμούς ανάπτυξης, μας επιτρέπει, ακριβώς, να υλοποιούμε αυτήν την πολιτική με λελογισμένες μειώσεις των φόρων, στρέφοντας από εδώ και στο εξής την προσοχή μας πρωτίστως στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε, ουσιαστικά υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την οικονομική/δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης (ας μην διαφεύγει ότι έχει δεχθεί κριτική ότι διευρύνει τις ανισότητες στην Ελλάδα).

Και από την άλλη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού που θα θεσμοθετηθεί από το 2028 και εντεύθεν, τονίζοντας ότι υπάρχει «απόλυτη εγγύηση ότι οι μισθοί δεν μπορούν πια, οι κατώτατοι μισθοί δεν μπορούν να μειώνονται και λαμβάνοντας υπ’ όψη και τον πληθωρισμό αλλά και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια θέλω να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στον στόχο της, ο κατώτατος μισθός το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Θυμίζω ότι τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ το 2019, άρα μιλάμε για μια αύξηση η οποία προσεγγίζει το 50%». Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα έχουν αντιδράσει σε αυτή την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει τρόπους για… φυγή προς τα εμπρός, με έμφαση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, προβλήματα που επιτείνουν τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια των πολιτών και αποτυπώνονται στις «χαμηλές πτήσεις» της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θεωρούν ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις αυτού του τύπου, αλλά και με δεδομένη την απουσία «αντίπαλου δέους» στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, η εικόνα αυτή υπάρχει χρόνος για να ανατραπεί και το κυβερνών κόμμα να «πάρει τα πάνω του», αλλά και να σταματήσει η… γκρίνια στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ, φαινόμενο που προκαλεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άριστη στις πολιτικές ρεκλάμες, αλλά μετεξεταστέα στις πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πολιτικός εμπαιγμός έχει γίνει συνώνυμο της κυβέρνησης»

ΚΚΕ για Απόστολο Τζιτζικώστα: «Έδωσε διαπιστευτήρια διασφάλισης των κερδών για το κεφάλαιο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβέρνηση, Καραμανλή,kyvernisi, karamanli