Ενεργειακή κρίση: Κυβερνητική αγωνία για τις συνέπειες – Τα σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας

Τρόμο δημιουργούν στην κυβέρνηση τα σενάρια που μιλούν για Αρμαγεδδώνα στην οικονομία από το φθινόπωρο και μετά εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό λίγες μέρες πριν την σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς στις Βρυξέλλες ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κατάσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας ότι πολύ δύσκολα η Ε.Ε. θα αποφασίσει να πάρει γενναία μέτρα όπως έκανε την περίοδο του κορωνοϊού

αναζητά συμμάχους στις χώρες του Νότου, που όπως φαίνεται έχουν τα περισσότερα και τα σοβαρότερα προβλήματα.

«Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας το στίγμα της παρέμβασης του στη Βελγική πρωτεύουσα.

Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ακολουθήσει τα σχέδια που ακολούθησαν οι χώρες του Νότου για την εξοικονόμηση την ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ισπανία η κυβέρνηση αποφάσισε στο δημόσιο να γίνονται έλεγχοι θερμοκρασίας, να προχωρήσει σε μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων, ενώ θα θέσει και κίνητρα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στους ιδιώτες ζητήθηκε να μπαίνει σταθερή θερμοκρασία στα κλιματιστικά και όχι χαμηλή, ενώ η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και η αντικατάσταση των παλαιών air – condition θα αποτελεί προτεραιότητα.

Αλλά και στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε την «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως την ονόμασαν τα ιταλικά ΜΜΕ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα δημόσια κτήρια συμπεριλαμβάνονται και τα σχολεία και τα υπουργεία. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα θα υπάρχει πρόστιμο πρόστιμα από €500 έως €3.000.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δύο σχέδια η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει τις δικές της αποφάσεις καθώς ήδη οι πολίτες βιώνουν τον πρώτο καύσωνα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στον εφιάλτη των καυσίμων καθώς οι τιμές καθημερινά αυξάνονται αποτελώντας νέα εστία έντασης για το καταναλωτικό κοινό. Οι τιμές στα νησιά -εν μέσω τουριστικής περιόδου – έχουν φτάσουν στα ύψη καθώς στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η τιμή είναι ήδη πάνω από 2,4 ευρώ ενώ στην Κρήτη, την Κέρκυρα, την Λευκάδα και την Κεφαλονιά πάνω από 2,3 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι προτάσεις που φαίνεται να εξετάζονται μέχρι στιγμής είναι η παροχή fuel pass στα νησιά και μόνο για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, μέτρο που εξετάζεται συνδυαστικά με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση Βαλυράκη: «Δέχθηκα απειλές για να μην μιλήσω», λέει αυτόπτης μάρτυρας (Video)

Θεσσαλονίκη: Συνεχίστηκαν τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ – Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός (Videos)

Κλιμάκωση Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου – Ξεκινά επιχειρήσεις στη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβερνητική,kyvernitiki