Λαγκάδια: Το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου με την αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει

Τα Λαγκάδια, το «κρεμαστό» χωριό-κόσμημα της Πελοποννήσου με την αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει, είναι χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά και έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Χτισμένο αμφιθεατρικά, το γραφικό χωριό της Αρκαδίας, ένα αληθινό πέτρινο αριστούργημα, κρέμεται κυριολεκτικά στην πλαγιά του Μαίναλου και ατενίζει το ορεινό επιβλητικό τοπίο.

Πατρίδα των Δεληγιανναίων και άλλων οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821, τα Λαγκάδια είναι συγχρόνως και η πατρίδα φημισμένων μαστόρων-τεχνιτών της πέτρας.

Υπήρξε σημαντικό κεφαλοχώρι

της ορεινής Πελοποννήσου όπου η δημιουργία παραδοσιακών συντεχνιών τεχνιτών πέτρας κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και έπειτα έφεραν πλούτο και πληθυσμιακή ανάπτυξη, καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην ιστορία του χωριού διαδραμάτισε η ιστορική οικογένεια των Δεληγιανναίων που υπήρξαν προύχοντες των Λαγκαδίων και μετέπειτα πολιτικοί, ενώ αρκετοί αγωνιστές κατάγονταν από τα Λαγκάδια, όπως ο Δημήτριος Δημητρακόπουλος.

Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα οι Λαγκαδινοί χτίστες έγιναν οι πιο σημαντικοί χτίστες της τότε Ελλάδας και το χωριό το 1896 έφτασε να απαριθμεί σχεδόν 7.000 κατοίκους. Οι οικονομικές ωστόσο κρίσεις των αρχών του 20ου αιώνα, και η σταδιακή παρακμή της παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης οδήγησε στην μετανάστευση των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα και το εξωτερικό.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι Λαγκαδινοί χτίστες μετακινήθηκαν προς την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα εγκαταλείποντας οριστικά την τέχνη τους και το χωριό για να δουλέψουν με παραδοτέα υλικά και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σήμερα τα Λαγκάδια ζουν κυρίως χάρη στην κτηνοτροφία και αποτελούν κομβικό σημείο επάνω στον άξονα Τρίπολης-Πύργου. Από το 1948 μέχρι και το 2011 υπήρξαν δήμος, ενώ πλέον αποτελούν δημοτική ενότητα του δήμου Γορτυνίας. Διαθέτουν ενεργό δημοτικό σχολείο. Η διαχρονική ενασχόληση των κατοίκων με την τέχνη της πέτρας έχουν προικίσει τα Λαγκάδια με σημαντικό απόθεμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με αποτέλεσμα να έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Τα Λαγκάδια αποτελούν ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσετε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο με καλό φαγητό, βόλτες και εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.

Εκτός από το τοπίο, τα τρεχούμενα νερά, τις παραδοσιακές βρύσες και τα γεφύρια, σημαντικά αξιοθέατα στα Λαγκάδια αποτελούν οι ναοί των Ταξιαρχών και του Τίμιου Προδρόμου. Χτίστηκαν και οι δύο το 1808 σε διάστημα 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσαν οι Τούρκοι.

Τόσο το όρος του Μαινάλου, όσο και ο Λούσιος ποταμός προσφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες.

Κοντά στα Λαγκάδια βρίσκεται η λίμνη του Λάδωνα που αξίζει να τη δείτε από κοντά για το σπάνιο υδάτινο τοπίο, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται αθλητικές δραστηριότητες όπως rafting και kayak.

Διαβάστε επίσης:

Ύδρα: Το νησί που μετατράπηκε σε «Μέκκα» των καλλιτεχνών και ο θυελλώδης έρωτας του Λέοναρντ Κοέν

Καμπιά: Το ορεινό χωριό-έκπληξη της Εύβοιας, μόλις μισή ώρα από τη Χαλκίδα

Aomori: Πού βρίσκεται η πιο χιονισμένη πόλη του κόσμου – Πώς επιβιώνεις εκεί;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαγκάδια, Πελοποννήσου,lagkadia, peloponnisou