Λεύκη: Περίπου 100.000 ασθενείς στην Ελλάδα – Εννέα μύθοι και αλήθειες

Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή ωστόσο το αποτύπωμα της στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς είναι μεγάλο. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 ασθενείς με λεύκη και μπορεί μέχρι τώρα οι θεραπείες να μην έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ωστόσο οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς πλέον υπάρχουν νέες αυτόνομες θεραπείες!

Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της λευκής ήταν το θέμα ειδικής εκδήλωσης, που οργανώθηκε χθες από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική

Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Οι ειδικοί μάλιστα ανέφεραν 9 μύθους και αλήθειες για τη λεύκη που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα τη νόσο.

Η 25η Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη λεύκη. Είναι μία χρόνια επίκτητη δερματική πάθηση που στους περισσότερους ασθενείς έχει αυτοάνοση αιτιολογία και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα.

Η πάθηση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, έχει ίδια συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των φύλων και εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως τα αρχικά συμπτώματά της εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Πέρα από τις εκδηλώσεις στο δέρμα, η λεύκη συνδέεται με σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με λεύκη συχνά βιώνουν έντονο στρες, μειωμένη αυτοπεποίθηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Μάλιστα, σε αυξημένο ποσοστό αναφέρουν ότι έχουν βιώσει στιγματισμό εξαιτίας της λεύκης τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Δρ. Ιωάννη Μπάρκα, «η ανταπόκριση στις μέχρι σήμερα υπάρχουσες θεραπείες δεν ήταν ικανοποιητική, γιατί επιτυγχάνεται μερική αποκατάσταση του χρώματος στο πάσχον δέρμα. Τα νέα θεραπευτικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της λεύκης με υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης, γεγονός που μας δίνει σημαντικότατη αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να επισκέπτονται έγκαιρα τον δερματολόγο τους, καθώς μόνο σε συνεργασία μαζί του θα βρεθεί η κατάλληλη θεραπευτική διαδρομή και θα δουν πραγματικά τα συμπτώματα να υποχωρούν σημαντικά και τη ζωή τους να βελτιώνεται».

Η Δρ. Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας σημειώνει: «Η λεύκη έχει, στους περισσότερους ασθενείς, αυτοάνοση αιτιολογία. Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς με λεύκη ενδέχεται να πάσχουν και από κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Άλλα νοσήματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι η γυροειδής αλωπεκία και η ατοπική δερματίτιδα».

«Η λεύκη επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, τη συναισθηματική τους κατάσταση και την ψυχική τους υγεία. Η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, στους νέους σε ηλικία ασθενείς και σε ασθενείς με εκτεταμένη νόσο ή νόσο σε ορατά σημεία του δέρματος. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο αναμένεται να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την επιβάρυνση αυτή», σημειώνει.

ΛήψηΜύθοι και αλήθειες για τη λεύκη

1. Μύθος: Η λεύκη είναι κοσμητική πάθηση

Αλήθεια: Η λεύκη είναι μια δερματική πάθηση αυτοάνοσης αιτιολογίας, που προκαλεί απώλεια του χρώματος του δέρματος και δημιουργεί λευκές κηλίδες. Οι κηλίδες αυτές σχηματίζονται όταν τα μελανοκύτταρα (κύτταρα του δέρματος που δίνουν χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια) καταστρέφονται κατά λάθος από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Δεν θεωρείται απειλητική για τον οργανισμό, μπορεί όμως να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ασθενούς, καθώς και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του.

2. Μύθος: Η λεύκη αφορά μόνο το δέρμα

Αλήθεια: Η λεύκη εμφανίζεται κυρίως στο δέρμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον βλεννογόνο στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης. Αν εμφανιστεί σε περιοχές με τριχοφυΐα, οι τρίχες αποκτούν λευκό χρώμα. Επίσης, η λεύκη, ως αυτοάνοσο νόσημα, συχνά συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η ατοπική δερματίτιδα και η αλωπεκία.

3. Μύθος: Η λεύκη εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα

Αλήθεια: Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους τόνους δέρματος, απλώς τείνει να είναι πιο εμφανής σε άτομα με πιο σκούρες επιδερμίδες.

4. Μύθος: Η λεύκη είναι κληρονομική

Αλήθεια: Η λεύκη δεν είναι τεκμηριωμένα κληρονομική, έχει όμως κληρονομική προδιάθεση. Περίπου το 20% των ασθενών έχει τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με λεύκη.

5. Μύθος: Η λεύκη προκαλείται από στρες

Αλήθεια: Το στρες δεν προκαλεί από μόνο του λεύκη, ανήκει όμως στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, μεταξύ των οποίων η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και η γενετική ευαισθησία. Επίσης, η εμφάνιση λεύκης μπορεί να προκαλέσει αυξημένο στρες καθώς είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει την όψη του δέρματος και την εξωτερική εμφάνιση. Τα άτομα με λεύκη συχνά αναφέρουν πως έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

6. Μύθος: Η λεύκη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Αλήθεια: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό του καρκίνου του δέρματος, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, ήταν χαμηλότερο σε άτομα με λεύκη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν απαιτείται προσοχή και προφύλαξη όταν εκτίθενται στον ήλιο.

7. Μύθος: Συγκεκριμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τη λεύκη

Αλήθεια: Μέχρι σήμερα, καμία τροφή δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλεί λεύκη ή, αντίθετα, ότι βοηθά στον επαναχρωματισμό του δέρματος. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών στις οποίες ο ασθενής είναι αλλεργικός ή έχει δυσκολία στην πέψη, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει το πεπτικό ή ορμονικό σύστημα και κατά συνέπεια να διεγείρει περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα που συνδέεται με τη λεύκη. Ως βασική οδηγία, είναι σημαντικό να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή και συνήθως συνιστάται η διατροφή να περιλαμβάνει βιταμίνη D, καθώς βοηθά ιδιαίτερα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

8. Μύθος: Η λεύκη δεν αντιμετωπίζεται

Αλήθεια: Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη λεύκη, οι ασθενείς που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τη λεύκη τους μπορούν να αναπτύξουν ένα προσωπικό πλάνο διαχείρισης σε συνεργασία με τον δερματολόγο τους. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της εξέλιξη της νόσου, στον επαναχρωματισμό του δέρματος και να αποτρέψουν τις υποτροπές.

9. Μύθος: Η λεύκη μεταδίδεται

Αλήθεια: Όχι, η λεύκη δεν είναι μεταδοτική.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν νέες παραλλαγές – Αυξάνεται η θετικότητα και οι εισαγωγές ασθενών

Μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην χώρα μας: Συστάσεις για έγκυες, οικογένεια και επαγγελματίες υγείας

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Ποια είναι η μεγάλη απειλή που σκοτώνει τους νέους κάτω των 35 ετών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λεύκη, Περίπου 100 000, Ελλάδα – 9 Μύθοι,lefki, peripou 100 000, ellada – 9 mythoi