Μάχη να μην ξεφύγει η φωτιά στην Πάρνηθα

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στη χώρα μας για τρίτη ημέρα, τη στιγμή που οι θυελλώδεις άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, καθώς είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις στη δυτική Αττική και το Λουτράκι, ενώ μαίνεται η φωτιά και στη Ρόδο.

Στο πύρινο μέτωπο των Μεγάρων υπάρχει νέα αναζωπύρωση λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το μέτωπο κατευθύνεται προς τον οικισμό Βλυχάδα και έχει

πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων το πρώτο σπίτι, ενώ πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στο σημείο.

Αναζωπύρωση πριν από 2 ώρες προκάλεσε την ειδοποίηση από το 112 στους κατοίκους του Κανδηλίου να εκκενώσουν την περιοχή και η κατάσταση φαινόταν ελεγχόμενη μέχρι που ένα ελαφρύ αεράκι ξαναφούντωσε τη φωτιά.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη εκκενώσει την περιοχή, με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σπίτια στο βουνό έχουν καταστραφεί, ενώ κινδυνεύουν άμεσα κτηνοτροφικές μονάδες, από τις οποίες όμως έχουν απομακρυνθεί τα ζώα.

Στη Βλυχάδα και στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα, ενώ μόλις έφτασαν και τηλοπετικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ από το εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε πριν από λίγο στον Ασπρόπυργο, στην περιοχή του εργοστασίου Τιτάν.

Νωρίτερα, ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων είχε προσφέρει γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (πάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες.

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, βορειοδυτικά, η εικόνα είναι κι εκεί δύσκολη λόγω ανέμων και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα, στη  Στεφάνη και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Δεν απειλούνται σπίτια στην Οινόη. Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Πάρνηθα.

Στις εστίες στην Αττική επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα ενώ έχουν σπεύσει 34 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 6 οχήμτα. Από αέρος συνεχείς ρίψεις νερού κάνουν 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά.

Μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις

Νωρίτερα, πυκνός καπνός είχε καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Η φωτιά βρισκόταν κοντά σε σπίτια ενώ άρχισαν οι πρώτες εκκενώσεις.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Νέα_Ζωή #Κανδηλίου & #Λεωφόρο_Καταδρομών, εκκενώστε τώρα προς #Μέγαρα

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 19, 2023

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζωή Κανδηλίου και τη Λεωφόρο Καταδρομών ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκη, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο του Λουτρακίου

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα. Με ρίψεις νερού με ελικόπτερα η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς την ώρα που οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί.

Τα πτητικά μέσα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στην περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το διάστημα των επόμενων έξι μηνών. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και τους ανέμους. Το μέτωπο κινείται ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους, πλησιάζει στα διυλιστήρια Πέγκυ χωρίς να κινδυνέουν. Η Πυροσβεστική συνεχίζει να δίνει σκληρή «μάχη» στο σημείο, καθώς γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στο ύψος των διυλιστηρίων.

Για το πύρινο μέτρωπο στο Λουτράκι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε: «Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονίζει τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο δήμο Λουτρακίου περίπου 30 – 32 σπίτια έχουν καταστραφεί την πρώτη ημέρα της φωτιάς ενώ άλλα δύο σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά και θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Στη μάχη πυροσβέστες από Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα