Μαγνήσιο: Από τι μας προστατεύουν τα συμπληρώματα – Ποιες οι πιθανές παρενέργειες

Το μαγνήσιο είναι ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για τη λειτουργία του σώματος. Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, στα γερά οστά και στον σταθερό καρδιακό ρυθμό.

Οι ενήλικες, που λαμβάνουν λιγότερο από το απαιτούμενο μαγνήσιο, είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Η φλεγμονή, με την σειρά της, έχει συσχετιστεί με σημαντικές παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και ορισμένοι καρκίνοι. Επίσης, το χαμηλό μαγνήσιο φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου

για οστεοπόρωση.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και άλλα μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με προϋπέρταση.

Το ενδοφλέβιο, ή ενέσιμο μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως η εκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι σοβαρές κρίσεις άσθματος. Το μαγνήσιο είναι επίσης το κύριο συστατικό πολλών αντιόξινων και καθαρτικών.

Μαγνήσιο: Χρήσεις

Είναι ένα συμπλήρωμα μετάλλων, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία χαμηλών ποσοτήτων μαγνησίου στο αίμα. Ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία συμπτωμάτων υπερβολικού οξέος στομάχου, όπως στομαχικές διαταραχές, καούρα και δυσπεψία με οξύ. Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, των νεύρων, των μυών, των οστών και της καρδιάς.

Συνήθως, μια καλά ισορροπημένη διατροφή παρέχει φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις προκαλούν τον οργανισμό να χάνει μαγνήσιο πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να το αντικαταστήσετε από τη διατροφή. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν θεραπεία με διουρητικά φάρμακα, όπως φουροσεμίδη και υδροχλωροθειαζίδη, κακή διατροφή, αλκοολισμό, ή άλλες ιατρικές καταστάσεις (π.χ. σοβαρή διάρροια/έμετος, προβλήματα δυσαπορρόφησης, κακώς ελεγχόμενος διαβήτης).

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαγνήσιο

Πάρτε τα συμπληρώματα από το στόμα σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ρωτήστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε συμπληρώματα μαγνησίου μαζί με ένα γεύμα, για να μειώσετε τις στομαχικές διαταραχές και τη διάρροια, εκτός εάν υποδεικνύεται διαφορετικά από τις οδηγίες του προϊόντος, ή από τον γιατρό σας.

Λαμβάνετε κάθε δόση με ένα γεμάτο ποτήρι (240 ml) νερό, εκτός εάν ο γιατρός σας σας υποδείξει κάτι διαφορετικό. Καταπιείτε ολόκληρες τις κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης και δισκία, ή κάψουλες καθυστερημένης αποδέσμευσης. Μην συνθλίβετε, ή μασάτε κάψουλες, ή δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης, ή καθυστερημένης αποδέσμευσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να απελευθερώσει όλο το φάρμακο με την μία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, μην κόβετε τα δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης, εκτός εάν έχουν χαραγμένη γραμμή και σας το πει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας να το κάνετε. Καταπιείτε ολόκληρο το δισκίο χωρίς να το συνθλίβετε, ή να το μασάτε.

Εάν παίρνετε μασώμενα δισκία, μασήστε καλά κάθε δισκίο πριν το καταπιείτε

Εάν παίρνετε μαγνήσιο σε υγρή μορφή, μετρήστε προσεκτικά τη δόση. Μη χρησιμοποιείτε οικιακό κουτάλι, γιατί μπορεί να μην πάρετε τη σωστή δόση. Εάν χρησιμοποιείτε εναιώρημα, ανακινήστε καλά τη φιάλη πριν από κάθε δόση.

Λαμβάνετε το μαγνήσιο όσο τακτικά ορίζει ο γιατρός σας, για να έχετε το μέγιστο όφελος. Θυμηθείτε να το παίρνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική σας κατάσταση και την ανταπόκριση του οργανισμού σας στη θεραπεία. Μην αυξάνετε τη δόση και την συχνότητα λήψης μόνοι σας από ό,τι αναφέρεται στη συσκευασία του προϊόντος, ή από τον γιατρό σας. Το πολύ μαγνήσιο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (π.χ. μυϊκές κράμπες, κόπωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη) επιμένουν, ή επιδεινώνονται. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μαγνήσιο: Πιθανές παρενέργειες

Μπορεί να εμφανιστούν στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Αν παίρνετε μαγνήσιο μαζί με ένα γεύμα θα έχετε σίγουρα μείωση αυτών των επιπτώσεων. Εάν κάποια από αυτές τις επιδράσεις επιμένει, ή επιδεινωθεί, ενημερώστε τον γιατρό, ή το, φαρμακοποιό σας αμέσως.

Εάν ο γιατρός σας έχει υποδείξει να πάρετε μαγνήσιο, να θυμάστε ότι έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι περισσότεροι που παίρνουν μαγνήσιο δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Η πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο μαγνήσιο είναι σπάνια. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως:

–εξάνθημα

–κνησμός/πρήξιμο (ιδιαίτερα σε πρόσωπο, γλώσσα και λαιμό)

–σοβαρή ζάλη

–δυσκολία στην αναπνοή

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες επιδράσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Μαγνήσιο: Προφυλάξεις – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν μαγνήσιο

Πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου, ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας, εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό, ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Το συμπλήρωμα μπορεί να περιέχει ανενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Προσοχή: Εάν έχετε νεφρική νόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε συμπλήρωμα μαγνησίου.

Τα υγρά, οι σκόνες ή κάποιες άλλες μορφές μαγνησίου μπορεί να περιέχουν ζάχαρη ή/και ασπαρτάμη. Τα υγρά προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν αλκοόλ. Συνιστάται προσοχή εάν έχετε:

–διαβήτη

–εξάρτηση από το αλκοόλ

–ηπατική νόσο

–φαινυλκετονουρία

οποιαδήποτε άλλη πάθηση που απαιτεί να περιορίσετε/αποφύγετε αυτές τις ουσίες στη διατροφή σας

Ρωτήστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφαλή χρήση ενός συμπληρώματος μαγνησίου.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μαγνήσιο πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν είναι σαφώς απαραίτητο. Μιλήστε για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας.

Μαγνήσιο: Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Εάν παίρνετε μαγνήσιο, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί ήδη να γνωρίζει πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, που παίρνετε και να σας παρακολουθεί γι’ αυτές. Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε ή αλλάξετε τη δόση οποιουδήποτε φαρμάκου προτού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πριν πάρετε συμπλήρωμα μαγνησίου, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα/φυτικά προϊόντα που ίσως παίρνετε, ειδικά:

–cellulose sodium phosphate

–digoxin

–sodium polystyrene sulfonate

Το μαγνήσιο μπορεί να προσκολληθεί σε ορισμένα φάρμακα, εμποδίζοντας την πλήρη απορρόφησή τους. Εάν παίρνετε ένα φάρμακο τύπου τετρακυκλίνης (όπως δεμεκλοκυκλίνη, δοξυκυκλίνη, μινοκυκλίνη, τετρακυκλίνη), διαχωρίστε τον χρόνο της δόσης από τον χρόνο της λήψης του συμπληρώματος μαγνησίου κατά τουλάχιστον 2 έως 3 ώρες.

Εάν παίρνετε ένα διφωσφονικό (για παράδειγμα, αλενδρονάτη), ένα φάρμακο για τον θυρεοειδή (για παράδειγμα, λεβοθυροξίνη), ή ένα αντιβιοτικό τύπου κινολόνης (π.χ. σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη), ρωτήστε τον γιατρό, ή το φαρμακοποιό σας για το πόσες ώρες θα πρέπει να περιμένετε μεταξύ των δόσεων.

Ελέγξτε τις ετικέτες σε όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα/φυτικά προϊόντα σας (π.χ. αντιόξινα, καθαρτικά, βιταμίνες), επειδή μπορεί να περιέχουν ήδη μαγνήσιο. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφαλή χρήση αυτών των προϊόντων.

Όλα αυτά δεν αποτελούν όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις. Πριν πάρετε μαγνήσιο, ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Κρατήστε μαζί σας μια λίστα με όλα τα φάρμακά σας και δώστε την στον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: «Καμπανάκι» για «πάντρεμα» με τη Δέλτα – Τι λέει επικεφαλής της Moderna

Μακροζωία: Ο καθοριστικός παράγοντας για να «σπάσουμε το φράγμα» των 70 ετών

Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 130 θανάτους, στους 700 οι διασωληνωμένοι

Keywords
Τυχαία Θέματα