Μαίρη Χρονοπούλου: Η «γυναίκα του γλεντιού» στην αιωνιότητα – Η λαμπερή ζωή της και οι σταθμοί στην πολύχρονη καριέρα της

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο ο θάνατος της εμβληματικής ηθοποιού, πρωταγωνίστριας του θεάτρου και την τηλεόρασης, Μαίρης Χρονοπούλου, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στα 90 της χρόνια, ύστερα από ατύχημα που είχε στο σπίτι της.

Η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε πίσω της μια λαμπρή καριέρα στο θεατρικό σανίδι αλλά και στον κινηματογράφο, όπου διακρίθηκε τη χρυσή εποχή με αξέχαστες ερμηνείες τόσο στο στις δραματικές ταινίες, όσο και στα μιούζικαλ, τα οποία «στόλισε» και με τη φωνή της ερμηνεύοντας

τραγούδια της εποχής.

Η καλλιτεχνική της πορεία

Στον κινηματογράφο η Μαίρη Χρονοπούλου πήρε το βάπτισμα του πυρός το 1954 όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Εθνικό. Έπαιξε σαν κομπάρσος στην ταινία «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ.

Η τεράστια γκάμα των υποκριτικών ικανοτήτων της άρχισε να την κάνει σιγά σιγά διάσημη και από το 1963 και μετά έγινε ένα από τα σύμβολα του (παλιού καλού) ελληνικού κινηματογράφου.

Από εκεί και μετά πρωταγωνίστησε σε μια σειρά δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, δίπλα σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στις ταινίες: «Τα κόκκινα φανάρια» (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων, «Χωρίς ταυτότητα» (1963, Φίνος Φιλμ), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφιο για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, «Πολύ αργά για δάκρυα» (1968, Φίνος Φιλμ), «Όταν η πόλις πεθαίνει» (1969, Φίνος Φιλμ), «Οι αδίστακτοι» (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966, Φίνος Φιλμ), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ), «Ορατότης μηδέν» (1970, Φίνος Φιλμ).

Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

Ανάμεσα σε αυτές τις δραματικές ταινίες εμφανίστηκε και σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία έκανε το μεγάλο «μπαμ».

«Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες» ήταν οι τρεις ταινίες μιούζικαλ που την απογείωσαν.

Εκεί έδειξε ότι μπορεί και να τραγουδήσει καλά. Το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» και το «Του αγοριού απέναντι» αποτελούν τραγούδια – σύμβολα πλέον.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου.

Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Οι κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία«Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Οι έρωτες της ζωής της

Ήταν μια γυναίκα με εκρηκτικό ταμπεραμέντο με θυελλώδεις έρωτες στη ζωή της.

Αγάπησε και έζησε δίπλα σε σπουδαίους συναδέλφους της, όπως τον Κώστα Πρέκα και τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Με τον μεγάλο γυναικοκατακτητή Ανδρέα Μπάρκουλη μάλιστα, υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια.

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον τότε δήμαρχο Σπάτων και αργότερα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δήμο Μπότσαρη. Ήταν ένας γάμος που δεν μακροημέρευσε. Κατέληξε γρήγορα σε διαζύγιο, αλλά βελούδινο. Αυτός ήταν ο μοναδικός γάμος που έκανε.

Στην τελετή του γάμου έγινε το… έλα να δεις. Στη Μητρόπολη των Σπάτων, όπου έγινε το μυστήριο, είχαν μαζευτεί 10.000 άτομα. Η ηθοποιός έφτασε εκεί με μια Ρολς Ρόις, που την οδηγούσε ο κουμπάρος και επίσης ηθοποιός, Κώστας Καρράς.

Ο κόσμος έπεσε πάνω στο πανάκριβο αυτοκίνητο και το διέλυσε. Έσπασαν το παρμπρίζ, προκάλεσαν ζημιές στις πόρτες, το καπό.

Η αδελφική φιλία και η κουμπαριά με τον Νίκο Κούρκουλο

Η Μαίρη Χρονοπούλου έχει παραδεχτεί δημόσια ότι βίωσε την κακοποίηση σε μια από τις σχέσεις της. Την έσωσε όμως, ο Νίκος Κούρκουλος, τον οποίο δεν θεωρούσε απλά φίλο, αλλά «αδελφό της».

Οι δυο ηθοποιοί έκαναν παρέα από πολύ μικροί. Μάλιστα μια περίοδο που η Μαίρη Χρονοπούλου βίωνε την κακοποίηση μέσα στην εν λόγω σχέση καλούσε το Νίκο Κούρκουλο να την σώσει και μάλιστα ο αείμνηστος ηθοποιός κάποια στιγμή έδειρε τον σύντροφό της.

Η Μαίρη Χρονοπούλου μάλιστα έχει βαφτίσει το γιο του, Νίκου Κούρκουλου, Άλκη.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

«Πού είναι το βραβείο μου; Βαρύ πολύ! Τον κινηματογράφο τον λάτρεψα από την πρώτη στιγμή κι αυτός με αγάπησε με τη σειρά του δεν μπορώ να πω. Κι ο κινηματογράφος μου έδωσε μεγάλες χαρές. Μου αρέσει να παίρνω βραβεία και ευχαριστώ την Ακαδημία που μου το χάρισε. Δείξτε μου έναν άνθρωπο που να μην του αρέσει να παίρνει βραβεία και θα σας δείξω έναν μεγάλο ψεύτη.

Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ απόψε. Αλήθεια σας ευχαριστώ, θα κλάψω» είχε δηλώσει η ίδια παραλαμβάνοντας το βραβείο της, ενώ στο τέλος πρόσθεσε: «Αυτό το χειροκρότημα το δέχομαι για το ότι μετά από τόσα χρόνια ανέβηκα και πάλι στη σκηνή και μάλιστα με μπαστούνι».

To βίντεο της Φίνος Φιλμ για το «αντίο» στη μεγάλη πρωταγωνίστρια

Με πλάνα από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, η Φίνος Φιλμ «αποχαιρέτησε» τη Μαίρη Χρονοπούλου.

Από το 1963 και μετά, η Μαίρη Χρονοπούλου πρωταγωνίστησε σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες, εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία έκανε θραύση: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες».

Κάθε απώλεια από την οικογένεια της Φίνος μας στοιχίζει, όμως είναι κάποιοι αποχωρισμοί που γρατζουνάνε περισσότερο. Η Μαίρη ήταν ένα από τα «παιδιά» μας που με την λάμψη της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της σφράγισε κάθε ρόλο της επάξια.

Οι ρόλοι της επιβλητικοί και… pic.twitter.com/5O8UmExVIT

— Finos Film (@FinosFilm) October 6, 2023

«Κάθε απώλεια από την οικογένεια της Φίνος μας στοιχίζει, όμως είναι κάποιοι αποχωρισμοί που γρατζουνάνε περισσότερο. Η Μαίρη ήταν ένα από τα «παιδιά» μας που με την λάμψη της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της σφράγισε κάθε ρόλο της επάξια.

Οι ρόλοι της επιβλητικοί και δυναμικοί. Η ίδια συναισθηματική και αθεράπευτα ρομαντική. Πέρασε το κατώφλι της Φίνος Φιλμ σε ηλικία 20 ετών και μέχρι το 1970 κατάφερε να μαγέψει τον φακό σε κωμωδίες, δράματα και φαντασμαγορικά μιούζικαλ. Ερμήνευσε με πάθος κόντρα ρόλους, τραγούδησε εμβληματικά άσματα που έμειναν στην ιστορία και ξεπέρασε δύσκολες προκλήσεις που της έφερε η ζωή με αποφασιστικότητα και θέληση.

Η Μαίρη δεν ήταν απλά μια γυναίκα. Ήταν «γυναίκα του γλεντιού» και σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Αντίο αγαπημένη μας», έγραψε η Φίνος Φιλμ στην ανάρτηση της.

Διαβάστε επίσης:

Αλαλούμ με τα δωρεάν διόδια για τις εκλογές – Τι ισχύει για πολίτες και δικαστικούς αντιπροσώπους, τι θα γίνει με την Αττική Οδό

Γιάννης Ιωαννίδης: Επέστρεψε στο «σπίτι» του – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στο Αλεξάνδρειo (Photos)

Μαίρη Χρονοπούλου: Είχε μιλήσει για την επιθυμία της να φύγει «αθόρυβα» (video)

Keywords
καριερα, ζωη, Μιχάλης Κακογιάννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, κωστας καρρας, εν λόγω, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, θλίψη, θεατρο, φιλμ, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, μπαμ, αθηνα, αγγελοπουλος, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, μυστήριο, ιουνίου, προσφορες, twitter, film, october, συλλυπητήρια, διοδια, εκλογες, video, γιωργος φουντας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, γιωργος αγγελοπουλος, εσπα 2021, η ζωη, φεστιβαλ θεσσαλονικης, october, βιντεο, αυτοκινητο, γαμος, γυναικα, δωρεαν, ηθοποιοι, ηθοποιος, θανατος, κοντρα, κωμωδιες, ταινιες, τραγουδια, φιλια, ωρα, απλα, απωλεια, αττικη, ατυχημα, γινει, εγινε, εκρηκτικο, εμειναν, εν λόγω, εργα, εποχη, επιθυμια, ετων, εφυγε, ευχαριστώ πολύ, ζωης, ιδια, ηλικια, ισχυει, φιλμ, ιωαννιδης, κυρια, λαμψη, λεωφορος, μυστήριο, μιουζικαλ, μικρο, νικο, οικογενεια, παιδια, παθος, πορτες, πρωταγωνιστες, ρολοι, ρολο, σας ευχαριστώ, σεναριο, σειρα, συμβολα, συλλυπητήρια, σκηνοθεσια, σορος, σπιτι, τρια, φαιδων, φεστιβαλ, φοιτητρια, φωνη, χωμα, χρυση, ψευτη, αντρες, ασματα, δημητρης, ειδη, ερωτες, εθνικο, film, ιουνίου, κινηματογραφος, κωστας, σκηνη
Τυχαία Θέματα