Μαρινάκης για ομιλίες Καραμανλή-Σαμαρά: Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω συγκεκριμένες πολιτικές ως δεξιές

Μετά από πολλές ώρες και αφού αρχικά είχε καταφύγει στο πάγιο «δεν σχολιάζουμε ομιλίες και δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών», τελικά το Μαξίμου επιχείρησε να τοποθετηθεί στην ολομέτωπη και εφ’ όλης της ύλης κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι μυστικοί φάκελοι Καραμανλή» του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,

επισήμανε ότι «δεν είναι κοινότυπο, αλλά δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ενώ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα της εκδήλωσης δεν συμπίπτει τονίζοντας πως «λάβαμε πριν έναν χρόνο μία πολύ ισχυρή εντολή, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που στο τέλος της τετραετίας θα βελτιώσει την καθημερινότητα και για αυτό θα κριθούμε, αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο».

Ο Π. Μαρινάκης υποστήριξε ότι είναι λάθος να συγκρίνονται τα αποτελέσματα εθνικών και ευρωεκλογών, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρχε απόκλιση μεταξύ του αποτελέσματος και των στόχων που είχαν τεθεί, επισημαίνοντας ότι «λάβαμε τα μηνύματα των πολιτών», ενώ υπερασπίστηκε τη στρατηγική της διεύρυνσης της ΝΔ, λέγοντας ότι «η στρατηγική της λελογισμένης διεύρυνσης, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της παράταξης αποδίδει», μιλώντας για εξωκοινοβουλευτικούς που στη συνεχεία επιδοκιμάστηκαν από τους πολίτες, όπως οι Πιερρακάκης, Χρυσοχοΐδης και Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στις ψήφους δεξιότερα της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης είπε πως πρέπει να βρεθούν οι αιτίες πίσω από αυτές τις επιλογές, κάνοντας λόγο για ανάγκη να βρεθούν γρηγορότερες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών σε θέματα όπως στην ασφάλεια, την ακρίβεια κ.α., ενώ υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της κυβέρνησης είναι κοινοβουλευτικά στελέχη και διαχρονικά στελέχη της παράταξης. Έκανε λόγο δε για 15 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, μετά από το έργο που παρέδωσαν.

«Την κοινωνία την αφορά εάν ένας υπουργός αυτά που καλείται να εφαρμόσει τα κάνει πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «εμείς θέλουμε συμπαγές σύνολο, να ακούει τους πολίτες και να βλέπει μπροστά». Για τα εθνικά θέματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος έχει διαψεύσει πως έχει εκδιωχθεί βοσκός από βραχονησίδα στην Αστυπάλαια για οικολογικούς λόγους, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Περί «δεξιών πολιτικών»

Στην συνέχεια είπε πως η Ελλάδα της υποχώρησης το 2019 έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα της υπερηφάνειας. «Κανείς πρωθυπουργός δεν θα ψέλλιζε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», είπε και συμπλήρωσε πως «όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι μόνες διαφωνίες με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα», ενώ για το μεταναστευτικό κάλεσε να δούμε τι συμβαίνει στα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεχόμαστε τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες πλέον», είπε.

Συνολικά, δε, σημείωσε ότι «δεν θα πω αν με ενόχλησε το α’ ή το β’. Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργού, είμαι από μικρό παιδί στη Νέα Δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε για το υπόλοιπο της τετραετίας για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω συγκεκριμένες πολιτικές ως δεξιές. Κακώς διαχρονικά θεωρείτο η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια δεξιά πολιτική, ή η εφαρμογή ενός δικαιότερου Ποινικού Κώδικα. Εγώ όλα αυτά τα λέω υπεύθυνη πολιτική. Σε αυτήν συμφωνούμε διαχρονικά οι Νεοδημοκράτες αλλά και όσοι επιθυμούν να έρθουν να μας βρουν».

Διαχωρισμός ομιλιών

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν κατ’ αρχάς να διαχωρίσουν τις ομιλίες των δύο πρώην αρχηγών της ΝΔ, προσεγγίζοντας αυτή του Κώστα Καραμανλή ως πιο «θεσμική» και αντιμετωπίζοντας την τοποθέτηση Σαμαρά ως πιο επικριτική για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ειδικά για τα όσα είπε ο Α. Σαμαράς αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαναν ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει καν μιλήσει για το θέμα και ποτέ δεν έχει παρεκκλίνει από την αρχή της μίας και μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, αυτής του ορισμού υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, οι κυβερνητικές πηγές – απαντώντας εμμέσως και στον Κ. Καραμανλή – επισήμαναν τις πολλές φορές κατά τις οποίες η Αθήνα έχει στείλει αυστηρά μηνύματα σε Τίρανα και Σκόπια. Τέλος, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, το οποίο είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματός της, με έμφαση στην καθημερινότητα, εξ ου και η επιίσκεψη Μητσοτάκη στο Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης με Μολδαβό πρωθυπουργό: Στεκόμαστε στο πλευρό της χώρας σας

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Κως είναι απολύτως ασφαλής»

Η ατάκα του Σαμαρά και τα χειροκροτήματα που πάγωσαν την Ντόρα και απάντησε με τα περί πικρίας (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρινάκης, Καραμανλή-Σαμαρά,marinakis, karamanli-samara