Μαθητικές καταλήψεις: Νέα πορεία-απάντηση στην «πυγμή» Κεραμέως - «Δεν θα γίνουμε “online” χωροφύλακες» διαμηνύουν οι εκπαιδευτικοί

Όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις εκτός τηλεκπαίδευσηςΕΛΛAΔΑ

 

Σε πείσμα των αστυνομικών, των εισαγγελέων, των «αγανακτισμένων γονιών», των διευθυντών αλλά και της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού Παιδείας Ν, Κεραμέως, οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους για ριζική βελτίωση της κατάστασης στην Παιδεία απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, πέρα από τις μάσκες… αλεξίπτωτα που μοίρασαν οι δήμοι, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, επάρκεια σε υλικά καθαρισμού, αλλά και

συνολικά περισσότερα λεφτά για την Παιδεία και όχι για… Ραφάλ, όπως έγραψαν σε κάποιες ανακοινώσεις τους καταληψίες.

Τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα ενώ σήμερα αναμένεται μια ακόμα κορύφωση με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12μμ στα Προπύλαια. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται και η ΟΛΜΕ που δηλώνει «Ξανά στον δρόμο, μαζί με τους μαθητές μας!» και απευθύνει κάλεσμα έχοντας προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια.

«Δεν θα γίνουμε “online” χωροφύλακες των αγώνων των μαθητών μας»

Χθες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναπλήρωση των χαμένων -από τις καταλήψεις και όχι από τις δικές του αμέλειες- ωρών σε κάθε γιορτή και σχόλη, όπως επίσης και την επιβολή -από σήμερα κιόλας- της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς λένε ότι δεν θα περάσει ο εκβιασμός.

«Δεν θα γίνουμε “online” χωροφύλακες των αγώνων των μαθητών/τριων μας! Δεν πειθαρχούμε στα κατασταλτικά μέτρα του ΥΠΑΙΘ!» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις δευτεροβάθμιας και προσθέτουν:

Καλούμε τον κλάδο να καταγγείλει απερίφραστα τα αντιδημοκρατικά μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων που μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες των μαθητών. Καλουμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ άμεσα να καταδικάσουν και να απορρίψουν έμπρακτα τα νέα υπουργικά «φιρμάνια». Με τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας κανένας Σύλλογος Διδασκόντων και κανένας εκπαιδευτικός να μην αποδεχθεί να εφαρμόσει τις αυταρχικές εντολές του ΥΠΑΙΘ. ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα (στάσεις εργασίας, αποχή κλπ)

«Το περιμέναμε ότι αργά ή γρήγορα θα έβρισκαν την ευκαιρία να θεσμοθετήσουν την τηλεκπαίδευση. Είχαμε προειδοποιήσει άλλωστε ότι στον χώρο της εκπαίδευσης η εξ αποστάσεως διδασκαλία και η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων διαμορφώνουν σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς την ανάγκη κτιριακών υποδομών, χωρίς όρια στον αριθμό των μαθητών ανά "τάξη", ενώ νομιμοποιούν και την αδιοριστία. Οπως όλα τα "τηλε" (τηλε-συνελεύσεις, τηλε-ψηφοφορίες σε σωματεία κ.ά.), που στόχο έχουν να συντρίψουν τη δυνατότητα συλλογικών δράσεων, έτσι και η τηλεκπαίδευση ενέχει μια φασίζουσα λογική ελέγχου, με στόχο τη συντριβή κάθε ελευθερίας σκέψης εντός των σχολείων και την παράκαμψη των μαθητικών αποχών ή καταλήψεων, ακόμη και τις απεργίες των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μέσο καταστολής και απεργοσπαστικό μηχανισμό, στον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει συνενόχους τους εκπαιδευτικούς. Οφείλουμε να αρνηθούμε να κάνουμε αυτή τη βρόμικη δουλειά», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Χουντής, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά και μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών.

Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και η πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαφήρα, η οποία τονίζει: «Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς ως άλλους… απεργοσπάστες. Οι δηλώσεις της υπουργού προσπαθούν να στρέψουν τους εκπαιδευτικούς εναντίον των μαθητών, αλλά μια τέτοια προσπάθεια φυσικά πέφτει στο κενό».

Κεραμέως: Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας πάντως επανέλαβε πως είναι υποχρεωτική τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη ή είναι κλειστά για έκτακτους λόγους, και όχι μάλιστα ξεκίνησε, και όσοι δεν συμμετέχουν θα παίρνουν απουσίες. Η απόφαση για την τηλεκπαίδευση σε περίπτωση παρεμπόδισης του εκπαιδευτικού έργου προβλέπει:

«Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά».

 

 

Μιλώντας, νωρίτερα, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία», σημείωσε και πρόσθεσε πως «από σήμερα, η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών.

Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση», είπε ακόμα η κ. Κεραμέως.

κατάληψηυπουργείο ΠαιδείαςΝίκη ΚεραμέωςτηλεκπαίδευσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα