Μάτια που κοκκινίζουν: 10 πιθανές αιτίες & τι να κάνετε

ΥΓΕΙΑ

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις, όπως ένα κρυολόγημα, η υπερβολική κούραση ή το ξενύχτι.

Μπορεί όμως να οφείλεται και σε λόγους υγείας, όπως ή ξηροφθαλμία.

Δείτε τις 10 πιο συνηθισμένες αιτίες που κοκκινίζουν τα μάτια και τι μπορείτε να κάνετε:

Ξηροφθαλμία

Όταν τα μάτια είναι ξηρά ερεθίζονται και δημιουργείται φλεγμονή η οποία προκαλεί την ερυθρότητα. Η ξηροφθαλμία είναι

πιο συχνή σε όσους είναι πάνω από 50 ετών, πλέον όμως επηρεάζει όλο και νεώτερους ανθρώπους λόγω της πολύωρης παραμονής μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Εκτός από ερυθρότητα μπορεί επίσης να νιώθετε τσούξιμο ή ότι κάτι υπάρχει μέσα στο μάτι σας.

Για να το αντιμετωπίσετε, χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα που μειώνουν τη φλεγμονή και την ερυθρότητα. Ελαττώστε τη χρήση του υπολογιστή και δοκιμάστε τον κανόνα 20-20-20. Για κάθε 20 λεπτά που κοιτάτε την οθόνη, θα πρέπει να απομακρύνετε το βλέμμα σας και να κοιτάξετε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά για 20 δευτερόλεπτα.

Αλλεργίες

Αλλεργιογόνα όπως η γύρη και τα χόρτα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και φλεγμονή στα μάτια σας, τα οποία οδηγούν σε ερυθρότητα. Επειδή οι αλλεργίες συνοδεύονται συνήθως από φαγούρα στα μάτια, μπορεί να τα τρίβετε επιτείνοντας τη φλεγμονή και την ερυθρότητα. Άλλα συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση και τα υγρά μάτια. Εφαρμόζετε τακτικά κρύες κομπρέσες στα μάτια για 15 λεπτά και συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει αντιισταμινικά. Επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα.

Φάρμακα

Εκτός από τα αντιισταμινικά, είναι πιθανό και κάποια άλλα φάρμακα να στεγνώνουν και να κοκκινίζουν τα μάτια σας. Τέτοια είναι τα υπνωτικά, τα αγχολυτικά και κάποια παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη. Ο λόγος που προκαλούν ξηρότητα είναι επειδή μειώνουν τη ροή του αίματος στον οργανισμό και κατά συνέπεια γύρω από τα μάτια. Και σε αυτή την περίπτωση μία λύση είναι τα τεχνητά δάκρυα που θα σας ανακουφίσουν προσωρινά. Συζητήστε επίσης με το γιατρό σας το ενδεχόμενο αλλαγής της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε.

Έλλειψη ύπνου

Αν έχετε ξενυχτήσει βλέποντας τηλεόραση ή διασκεδάζοντας, είναι πιθανό τα μάτια σας να είναι κόκκινα το πρωί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μάτια μας πρέπει να μένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα προκειμένου να αναπληρώνεται η υγρασία που χάνεται στη διάρκεια της μέρας. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων επιτρέποντας τη διέλευση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο κόκκινα. Μπορεί επίσης να νιώθετε πονοκέφαλο, αφυδάτωση και ναυτία. Χρησιμοποιείστε κάποιο κολλύριο που βοηθά στην αποκατάσταση της δακρυϊκής στιβάδας.

Κάπνισμα ή περιβάλλον με καπνό

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, με αποτέλεσμα να στεγνώνει η επιφάνεια των ματιών και να κοκκινίζουν. Επίσης το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, προσπαθήστε να αερίζετε το περιβάλλον στο οποίο ζείτε και εργάζεστε.

Επιπεφυκίτιδα

Είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το λευκό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Παρότι ο επιπεφυκότας είναι διαφανής, περιέχει αγγεία, τα οποία επικαλύπτουν το λευκό του ματιού. Οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονή έχει ως αποτέλεσμα τα αγγεία να διαστέλλονται. Έτσι προκαλείται αυτή η κόκκινη-ροζ εμφάνιση. Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από ιό, όπως για παράδειγμα αυτός του κοινού κρυολογήματος, και είναι πολύ μεταδοτική, αλλά ιάται μέσα σε διάστημα μερικών ημερών δίχως κάποια θεραπεία. Άλλα συμπτώματα είναι η φαγούρα και το κάψιμο, δακρύρροια και η ευαισθησία στο φως.

Αν η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε βακτήριο, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για τα μάτια, οι οποίες θα αρχίσουν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες.

Κολύμπι

Το αλάτι της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερυθρότητα. Οι χημικές ουσίες, όπως το χλώριο στο νερό της πισίνας από την άλλη, μπορεί να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια των ματιών και να οδηγήσουν σε ερεθισμό και κοκκίνισμα. Αν έχετε ευαισθησία στα μάτια, κολυμπάτε με ειδικά γυαλιά και ξεβγάζετε τα μάτια σας κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα ή την πισίνα.

Σπάσιμο αγγείου

Ένα πολύ δυνατό φτάρνισμα, ο έντονος βήχας, ο ύπνος σε περίεργη θέση μπορεί να ασκήσει πίεση στο μάτι σας, προκαλώντας μικροτραυματισμό. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει, το αίμα παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα έντονο κόκκινο σημάδι ή να κάνει κόκκινη τη λευκή επιφάνεια του ματιού. Δεν πρόκειται όμως για κάτι ανησυχητικό, αφού τις περισσότερες φορές υποχωρεί μετά από περίπου 1 εβδομάδα.

Το παρακάνετε με τις σταγόνες

Εάν χρησιμοποιείτε συνέχεια σταγόνες υγρής γέλης, τα μάτια σας προσαρμόζονται σε αυτές και όταν τις κόψετε, είναι πιθανό να φαίνονται κόκκινα. Χρησιμοποιείστε τις μόνο όταν συντρέχει λόγος και όχι για διάστημα μεγαλύτερο από 1-2 εβδομάδες.

Πηγή: onmed.gr

κοκκίνισμαμάτιαΥγείαόρασηκούρασηξηροφθαλμίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα