«Μαύρη χρονιά» το 2016 για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη

ΚΟΣΜΟΣ

Με τα πιο “μελανά χρώματα” κατέγραψε το 2016 τη μεταναστευτική κρίση η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες .

Μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από νέο ρεκόρ θανάτων στη Μεσόγειο, οι άνθρωποι που χάθηκαν στην αφιλόξενη για αυτούς θάλασσα, στην προσπάθεια τους να περάσουν με κάποιο υπερφορτωμένο και ακατάλληλο δουλεμπορικό στην Ευρώπη ξεπέρασε τους 5.000 (5096), απόρροια της αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα και το κλείσιμο της “βαλκανικής οδού” .

Επιπλέον

, το 2016 παρατηρήθηκε νέα έξαρση του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα μπορεί η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 16 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να περιόρισε σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια, παρόλα αυτά οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να περνούν στη χώρα μας, αν και σε σημαντικά μικρότερο αριθμό..

Σύμφωνα με τη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το 2016 , το 87% των ανθρώπων αυτών προέρχονται από τις 10 πρώτες χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών, παγκοσμίως.

Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί οι οποίοι μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν για μήνες σε κάποιο hotspot στο ΒΑ Αιγαίο (όπου παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο τώρα περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες) επέλεξαν να περάσουν απευθείας είτε στη Βουλγαρία, μέσω του Έβρου, είτε στην Κύπρο και από εκεί μέσω των κυκλωμάτων των δακινητών να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη,

Συνέπεια όλων αυτών όμως, σύμφωνα πάντοτε με την ΥΑ του ΟΗΕ, ήταν περισσότεροι από 2500 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, να εγκλωβιστούν στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, όντας αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων μηνών.

Το 82% των ανθρώπων αυτών κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά (το 20% αυτών ασυνόδευτα) .

Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με την ΥΑ σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Κροατία, τα Σκόπια πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρ, η Σερβία, αλλά και η Ελλάδα επιλέχθηκε εν είδει παραδειγματισμού η λύση των παράτυπων επαναπροωθήσεων όσων προσφύγων και μεταναστών εντοπίζονταν να επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Τέλος το 2016 αυξήθηκαν σημαντικά οι καταγγελίες προσφύγων οι οποίοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έπεσαν θύματα απαγωγής, βιασμού, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των διακινητών.

πρόσφυγεςέκθεσηΟΗΕμετανάστευσηεπαναπροωθήσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα