Μέση Ανατολή: Η διαχείριση της ήττας Νετανιάχου και Δύσης

Από τα όσα δραματικά εξελίσσονται από το πρωινό εκείνου του Σαββάτου με την τρομακτική και αιματοβαμμένη επιδρομή των ανδρών της Χαμάς εντός των Ισραηλινών εδαφών και την σφοδρή απάντηση του Τελ Αβίβ με εκτεταμένους βομβαρδισμούς στον πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό της Λωρίδας της Γάζας προκύπτουν κάποια άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα:

Η Χαμάς πέτυχε απόλυτα τον προφανή πολιτικό της στόχο. Δηλαδή συσπείρωσε της μουσουλμανικές κοινωνίες ανά τον κόσμο, φρενάροντας ταυτόχρονα την πορεία προσέγγισης με το Ισραήλ που ακολουθούσαν οι «δυτικόστροφες» ηγεσίες των Αραβικών χωρών (Σ. Αραβία για παράδειγμα).Με
τα βίντεο των αγριοτήτων κατά αμάχων που (κατά κύριο λόγο) η ίδια η Χαμάς δημοσιοποίησε έδωσε το σύνθημα της απανταχού στον κόσμο Τζιχάντ.Η ευκολία με την οποία οι άνδρες της Χαμάς μπήκαν σε βάθος στο ισραηλινό έδαφος υπονόμευσε την εικόνα της πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής του Τελ Αβιβ και των ακαταμάχητων μυστικών του υπηρεσιών.Ο άγνωστος (σίγουρα πάνω από 200) αριθμός ομήρων που κρατά στα χέρια της η «εξτρεμιστική» οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, υπονομεύει τις δυνατότητες άμεσης στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ με χερσαία επέμβαση εντός της Λωρίδας.

Καθώς τα κέρδη της Χαμάς αρχίζουν να εμφανίζονται απτά, ξεκινούν τα προβλήματα για το Ισραήλ και τους δυτικούς (κατά κύριο λόγο της ΗΠΑ) συμμάχους του.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη δύο βδομάδες από την εισβολή στο εδάφη του και οι προετοιμασίες των στρατιωτικών δυνάμεών του έχουν ολοκληρωθεί, το Ισραήλ ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε αυτό που απείλησε από την πρώτη στιγμή: να εισβάλει στην Γάζα.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ενώ από το Τελ Αβίβ εκπέμπονταν το μήνυμα ότι «όπου να’ ναι μπαίνουμε στη Γάζα» στην πρωτεύουσα της χώρας έσπευσαν ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Αν και όλοι αυτοί συμπαρατάχθηκαν με το Τελ Αβιβ (άλλοι με λόγια, άλλοι με πράξεις) κανείς τους δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να δώσει το ελεύθερο στην ηγεσία της χώρας να κάνει το πολεμικό ντου με χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα.

Οι όμηροι που κρατούν στα χέρια τους οι χαμασίτες είναι ένα βασικό κομμάτι των αναστολών των δυτικών ηγετών που φαίνεται να προσπαθούν να φρενάρουν την εισβολή. Υπάρχουν ωστόσο δύο ακόμη σημαντικότεροι λόγοι:

Η ανησυχία για την ενεργοποίηση τρομοκρατικών πυρήνων (ή μοναχικών λύκων) στις ευρωπαϊκές χώρες ειδικά αυτών που έχουν μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.Οι μεγάλες ανησυχίες των κρατών του περίγυρου (ειδικά της Ιορδανίας και της Αιγύπτου) για την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων από τον πληθυσμό της Γάζας στην περίπτωση που αυτός ξεριζωθεί.

Στόχος των Δυτικών και του αραβικού περίγυρου είναι η αποτροπή της διάχυσης της (πολεμικής και ανθρωπιστικής) κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή καθώς οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου εκτιμάται ότι θα είναι τρομακτικές.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η «Σύνοδος για την ειρήνη» στην οποία ωστόσο κάποιοι από τους βασικούς «παίκτες» (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν) δεν παραβρέθηκαν για να ακούσουν τις ανησυχίες που διατύπωσαν μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι (Μητσοτάκης, Μελόνι) και οι Άραβες (Βασιλιάς Ιορδανίας, πρόεδρος της Αιγύπτου) που τρέμουν το ενδεχόμενο να υποδεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες.

Ποια θα είναι τελικά η απόφαση του Ισραήλ το γνωρίζει μόνο ο Νετανιάχου και οι επιτελείς του. Κι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι όσο απομακρύνεται ο χρόνος από την επιδρομή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη , τόσο μειώνονται οι δυνατότητες/ πιθανότητες επιτυχούς (στρατιωτικά και πολιτικά) χερσαίας εισβολής των Ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ για τη Σάρον Στόουν: Εμμονικός θαυμαστής ισχυρίζεται πως είναι η μάνα του γιου του

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το χρονικό της απελευθέρωσης των δύο ομήρων

Μητσοτάκης από Σύνοδο του Καΐρου: «Δεν μπορούμε να κάνουμε ανεκτή περαιτέρω απώλεια ζωών»

Keywords
Τυχαία Θέματα