Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος τα μετρητά στην αγοραπωλησία

Φωτιά έχουν πάρει τα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού έως το τέλος του χρόνου θεσμοθετείται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Ειδικότερα έως το τέλος του 2023, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών θα ξεπεράσει τις 180.000, με αρκετούς όμως από τους ειδικούς της αγοράς να δηλώνουν ότι το τελικό νούμερο θα είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι κατά κανόνα το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους πραγματοποιούνται αρκετά περισσότερες συναλλαγές και ιδίως προς το τέλος του χρόνου.

Η

εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της δυνατότητας αγοράς ακινήτων με μετρητά, τα οποία από το 2024 φαίνεται ότι θα περιοριστούν αρκετά οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» που συντηρούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο λόγος είναι ότι απο εδώ και στο εξής τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Το τέλος των αγοραπωλησιών ακινήτων με μετρητά φέρνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο διαπίστωσε ότι σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021,σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν πλέον τα μετρητά, από τις αρχές του 2024 θα απαγορεύονται και όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς η αλλαγή αυτή θα μπλοκάρει κατά πολύ το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Παράγοντες του κλάδου διευκρινίζουν ότι η αγορά ακινήτων κινείται με χρήμα άγνωστης προέλευσης το οποίο δύσκολα εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές αφού τηνώρα της υπογραφής των συμβολαίων δεν γίνεται κανένας έλεγχος πόθεν έσχες.

Για το λόγο αυτό πάνω από 40.000 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν εξ ολοκλήρου με μετρητά βάζει στο μικροσκόπιο η ΑΔΕΕ, κάνοντας διασταυρώσεις και ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση 462,5 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρούνται συναλλαγές «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως και να έχει πάντως η έναρξη των αγοραπωλησιών φέρνει και αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων οι οποίες φθάνουν έως και το 23,2%.

Ειδικότερα οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αττική το γ’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν έως και 19% ενώ σημαντική είναι και η άνοδος των τιμών και στη Θεσσαλονίκη, είτε στο κέντρο είτε στους περιφερειακούς δήμους, η οποία ξεπερνά το 20%.

Ακόμη και η αύξηση των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά που κάνει ακριβότερο τον δανεισμό, δεν επηρεάζει τη ζήτηση η οποία παραμένει ισχυρή.

Αντίθετα η ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά αλλά και η έλλειψη στοκ ακινήτων φαίνεται να κρατά περαιτέρω τις τιμές υψηλές ενώ, ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί τις τιμές ανοδικά είναι η επενδυτική ζήτηση που εκδηλώνεται από το εξωτερικό.

Η κινητικότητα μάλιστα από το εξωτερικό είναι τόσο έντονη Για ένα ακόμη γεγονός αυτό της απόκτησης της «χρυσής βίζας» αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζήτηση είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα.

Θυμίζουμε πάντως ότι από 1η Αυγούστου, αναπροσαρμόστηκε το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για χορήγηση άδειας μόνιμου επενδυτή, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες κρίνονται ως υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα 250000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.
Η αλλαγή αυτή αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, τον Δήμο Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές, το όριο παραμένει στα 250.000 ευρώ. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων απο ξένους επενδυτές στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους
Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν επενδυθεί 361 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει το μέτρο στην Αθήνα

Μπέος: Συμπληρωματική αναφορά στον Άρειο Πάγο για το ομοφοβικό παραλήρημα κατά Κασσελάκη – Το χρονικό των δηλώσεών του

Keywords
Τυχαία Θέματα