Μεξικό: Ακτιβίστρια, επιστήμονας και αριστερή – Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, κέρδισε τη Δευτέρα μια συντριπτική εκλογική νίκη και έγινε η νέα πρόεδρος του Μεξικού και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της χώρας. Περιβαλλοντολόγος και έμπειρη αριστερή πολιτικός, είναι γνωστή για την ψυχραιμία της σε περιόδους κρίσης.

Ακτιβιστικές ρίζες

Η Σέινμπαουμ γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού από γονείς που είχαν εμπλακεί στην αναταραχή των αρχών της δεκαετίας του 1960, όταν φοιτητές και άλλοι ακτιβιστές προσπαθούσαν να τερματίσουν τη μακρά κυριαρχία

του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) στην εξουσία στο Μεξικό.

«Στο σπίτι, μιλούσαμε για πολιτική πρωί, μεσημέρι και βράδυ», φέρεται να είπε η Σέινμπαουμ σε πρόσφατη βιογραφία της.

Στη δεκαετία του 1980, η μελλοντική περιβαλλοντολόγος σπούδασε φυσική στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, όπου υπερασπίστηκε τη διατριβή της για την ενεργειακή απόδοση των ξυλόφουρνων. Μερικές φορές πήγαινε με φίλους για να εγκαταστήσει πιο αποτελεσματικά συστήματα μαγειρέματος σε ιδιαίτερα φτωχές περιοχές του Μεξικού όπως το Michoacan.

Ο Γκιγιέρμο Ρόμπλες, πρώην συμφοιτητής της στο πανεπιστήμιο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο μαγνητισμός της Σέινμπαουμ ως νεαρής έγκειται στις αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις της. «Δεν είπε ποτέ “δεν μπορώ”. Πήγαινε πάντα όπου χρειαζόταν, ειδικά στα συλλαλητήρια», είπε.

Ως φοιτήτρια «βοήθησε να ηγηθεί ενός κινήματος που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο αύξησης των τελών» στο πανεπιστήμιο, ανέφεραν οι New York Times.

Η Σέινμπαουμ έκανε διδακτορική έρευνα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια, όπου σπούδασε χρήση ενέργειας στο Μεξικό, σύμφωνα με το Wilson Center .

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 20 επιστημονικά άρθρα για την ενεργειακή απόδοση, ένα θέμα για το οποίο έγραψε ως μέρος της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το 2007, τη χρονιά που η IPCC κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Σέινμπαουμ υπηρέτησε ως υπουργός Περιβάλλοντος της Πόλης του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπό τον τότε δήμαρχο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έγινε ο πολιτικός της μέντορας. Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2006, δίδαξε μαθήματα στο πανεπιστήμιο της και «διεξήγαγε έρευνα για τις προκλήσεις της μηχανικής στην Πόλη του Μεξικού, ειδικά για το νερό και την κινητικότητα», σύμφωνα με το Wilson Center.

Εξελέγη δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της πόλης, του Tlalpan, το 2015. Ένας σεισμός δύο χρόνια αργότερα προκάλεσε την κατάρρευση του σχολείου Rebsamen του δήμου, οδηγώντας στο θάνατο 19 παιδιών και επτά δασκάλων. Η Σέινμπαουμ αρνήθηκε ότι το γραφείο της ήταν υπεύθυνο για αμέλεια σχετικά με τις οικοδομικές άδειες.

Παρά το περιστατικό, εξελέγη δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού το 2018. Η κατάρρευση γραμμής του μετρό εκεί καθώς περνούσε τρένο στις 3 Μαΐου 2021 σκότωσε 27 άτομα και τραυμάτισε 79. Η Σέινμπαουμ απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό ευθύνονταν για το δυστύχημα, που προκλήθηκε από εμφανή κατασκευαστικά ελαττώματα. Διαπραγματεύτηκε με την κατασκευαστική εταιρεία, που ανήκει στον μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, που κατασκεύασε τη γραμμή προκειμένου να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων και να αποφύγει μηνύσεις.

«Το να είσαι επιστήμονας είναι πλεονέκτημα»

Ενώ ο μέντοράς της Λόπες Ομπραδόρ ήταν γνωστός για τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου στις 7 το πρωί που έκανε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Σέινμπαουμ ήταν ακόμη πιο νωρίς στο γραφείο της ως δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού. Τρεις φορές την εβδομάδα στις 6 το πρωί σε μια μεγάλη αίθουσα στο Δημαρχείο, καλωσόριζε τους κατοίκους που είχαν παραταχθεί για να της πουν τα προβλήματά τους: θορυβώδη μπαρ της γειτονιάς, διοικητικά ζητήματα με τις συντάξεις, δημόσια έργα τέχνης, δρόμους που χρήζουν επισκευής.

Κατά τη διάρκεια των ραντεβού, η Σέινμπαουμ άκουγε, κρατούσε σημειώσεις, καθοδηγούσε τους ανθρώπους σε ειδικούς ή, εάν χρειαζόταν, ξυπνούσε τους δημόσιους υπαλλήλους μέσω τηλεφώνου, εάν αποδεικνυόταν ότι δεν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους. Η εστιασμένη ενασχόλησή της με την πόλη και η άμεση επαφή με τους κατοίκους εδραίωσαν για εκείνη διακριτικά τη φήμη της ως εργάτριας και ως ανθρωπίστριας. 

«Οι επιστήμονες έχουν αυτή την ποιότητα να εκπαιδεύονται για να βρίσκουν τις αιτίες ενός προβλήματος και να βρίσκουν αποτελεσματικές λύσεις», είπε η Σέινμπαουμ σε μια συνέντευξη στο FRANCE 24 το 2019. «Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι το να είσαι επιστήμονας είναι ένα πλεονέκτημα – εξίσου για έργα κοινωνικού προσανατολισμού, καθώς και για τη διακυβέρνηση και τη διοίκηση. Και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της επιστήμης και των διαδικασιών λήψης πολιτικών αποφάσεων».

Εκλογική νίκη

Ο Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη την Σέινμπαουμ, μέλος του κυβερνώντος κόμματός του Μορένα, με «όλη τη στοργή και τον σεβασμό μου» για τη νίκη της.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό γεγονός (…) Και ας γίνει σαφές, ας γίνει κατανοητό και ας ακουστεί μακριά, όταν η θητεία μου θα λάβει τέλος, θα αποσυρθώ και δεν θα συμμετάσχω σε καμία δημόσια ή πολιτική δραστηριότητα», δήλωσε ο αριστερός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί κάθε πρωί.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, 61 ετών, πρώην δήμαρχος του Μεξικού, κατήγαγε συντριπτική νίκη χθες συγκεντρώνοντας ποσοστό 58-60% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διοργάνωση των εκλογών.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ολοκληρώνει τη θητεία του με τη δημοτικότητά του να ανέρχεται στο 66%, ένα ποσοστό που θα μπορούσε να προκαλέσει τη ζήλια όλων των προέδρων ή επικεφαλής κυβερνήσεων δημοκρατικών χωρών.

Συγχαρητήρια από τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη σήμερα την Κλαούδια Σέινμπαουμε για «την ιστορική νίκη της πρώτης γυναίκας προέδρου του Μεξικού», σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την εκλεγμένη πρόεδρο Σέινμπαουμ υπό το πνεύμα της συνεργασίας και φιλίας, οι οποίες αντανακλούν τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας», επισήμανε στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η δίκη του Χάντερ Μπάιντεν: Διώκεται για παράνομη οπλοκατοχή – Στο πλευρό του και ο Τζο Μπάιντεν

«Κανόνι» FTI: 7.500 ξένοι επισκέπτες «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα μέσω του γερμανικού tour operator – Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά

Χατζηδάκης: «Βλέπει» καταστροφολογία της αντιπολίτευσης για την οικονομία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεξικό, Ακτιβίστρια, – Ποια,mexiko, aktivistria, – poia