Μια Εκάβη με αγγλικό χρώμα…

"Π" ARTΜια ΓνώμηΈντυπη Έκδοση

Στην 20ή επέτειο του Stanford Repertory Theater (SRT) ο καλλιτεχνικός διευθυντής Rush Rehm διοργανώνει το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα καλοκαιρινό φεστιβάλ. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων διεθνών δράσεων, και την παρουσίαση της παράστασης «Hecuba/Εκάβη» του Ευριπίδη την Παρασκευή (7/9), το Σάββατο (8/9) και την Κυριακή (9/9) στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η

παράσταση είναι καρπός της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ του Stanford Repertory Theater και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την οποία ξεκίνησε και καλλιέργησε η καλλιτεχνική συνεργάτιδα του SRT και του ΙΜΚ Κατερίνα Ζαχαρία, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες.

Στον εμβληματικό ρόλο της Εκάβης πρωταγωνιστεί η αγαπημένη μου Κερασία Σαμαρά. Μαζί της, στους ρόλους του Οδυσσέα και του Πολυμήστορα, ο Σωκράτης Αλαφούζος. Το αμιγώς ελληνικό καστ συμπληρώνει ομάδα δέκα ηθοποιών. Με σαγηνευτική μουσική, δυναμική χορογραφία και εμπνευσμένα οπτικά εφέ, η παράσταση τονίζει τις συνέπειες του πολέμου πάνω στις γυναίκες που καλούνται να περισυλλέξουν ό,τι καταφέρουν να σώσουν και να προχωρήσουν.

Λίγα λόγια για την εμπειρία της συνεργασίας με την ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ από τους ηθοποιούς της παράστασης:

Κερασία Σαμαρά: «Για τον ηθοποιό το ενδιαφέρον βρίσκεται στο να ανακαλέσει ξανά τις αυθεντικές έννοιες μεταγράφοντάς τις σε μια ξένη γλώσσα. Από την άλλη, ο ηθοποιός αναγκάζεται να διοχετεύσει την ενέργεια που αυτές οι έννοιες προκαλούν σε μια εντελώς διαφορετική παρτιτούρα ήχων».

Σωκράτης Αλαφούζος: «Τα τελευταία χρόνια το καλλιτεχνικό μου ταξίδι συνεχίστηκε στο εξωτερικό με ωραίους σταθμούς και δώρα στην πορεία. Ένα απρόσμενο δώρο είναι και η συμμετοχή σε αυτή την παράσταση που δίνει σε μια ομάδα 12 Ελλήνων ηθοποιών τη σπάνια ευκαιρία να ερμηνεύσουν στα αγγλικά μια αρχαία ελληνική τραγωδία, να δοκιμάσουν και να καλλιεργήσουν τις υποκριτικές τους δυνατότητές, και μάλιστα με τη σφραγίδα ενός φημισμένου για τη θεατρική του ιστορία αμερικανικού πανεπιστημίου»

Διανομή: Εκάβη: Κερασία Σαμαρά. Οδυσσέας/Πολυμήστωρ: Σωκράτης Αλαφούζος. Αγαμέμνων: Γιάννης Ασκάρογλου. Πολυξένη: Αναστασία Πλελλή. Ταλθύβιος: Αχιλλέας Βατρικάς. Πολύδωρος: Ηρώ Λέφα. Θεράπαινα: Μαρία Τζανουκάκη.

Χορός: Θεοδώρα Δούσκα, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ηρώ Λέφα, Νατάσα Παπαδάκη, Ανθή Σαββάκη, Δήμητρα Ταρούση, Μαρία Τζανουκάκη.

Στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ημερίδες και συμπόσια, προβλήθηκαν οι ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη «Ήλεκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια».

Το SRT έχει εξελιχθεί σε βραβευμένη ομάδα χάρη στις πολυάριθμες συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνώς. Στη χώρα μας, η παράσταση «The Wanderings of Odysseus» ταξίδεψε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Κατερίνας Ζαχαρία, που συνεργάστηκε με το SRT και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διοργάνωσε σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων από έγκριτους καθηγητές του πανεπιστημίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» χρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013 του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Stanford Repertory TheaterHecuba/ΕκάβηΕυριπίδηIssue: 2037Issue date: 6-9-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα