Μήνυμα κυριαρχίας από Τσίπρα στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί δεν εισηγήθηκε τη νέα ονομασία

Πολιτική

 

«Προσπέρασε» την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και δεν εισηγήθηκε την πρότασή του για προσθήκη στον τίτλο του κόμματος παραπέμποντας ουσιαστικά τις σχετικές ανακοινώσεις στο «συμμαχικό» όργανο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ). Η τελευταία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, μία μέρα μετά την πολιτική εκδήλωση στο Ταε Κβον Ντο

με ομιλητή τον Τσίπρα, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε χθες την αναβολή της για τις αρχές Μαρτίου με το αιτιολογικό να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη σχετική εξουσιοδότηση που έλαβε από την Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Δευτέρας επέλεξε να μην ανακοινώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του (δεν το αποκάλυψε ούτε στην ομιλία του Σαββάτου ούτε σε αυτή την Κυριακής προς το κλείσιμο των εργασιών) στέλνοντας μήνυμα δυσαρέσκειας για το «αντάρτικο» των προηγούμενων μηνών σχετικά με τη διεύρυνση και ταυτόχρονα στέλνοντας προς το εσωτερικό μήνυμα κυριαρχίας, ότι δηλαδή είναι στην ευχέρεια του προέδρου να επιλέξει τη στιγμή και το πλαίσιο των ανακοινώσεων. 

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πάντως ότι μέχρι το συνέδριο η ΚΕ και η ΠΓ είναι τα εκλεγμένα όργανα που μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις. Ωστόσο, φαίνεται πώς το μήνυμα ελήφθη, οπότε δεν τέθηκε θέμα στη διαδικασία των ψηφοφοριών. Συζητείται πάντως ότι ίσως να προηγηθεί μια συνεδρίαση - εξπρές  ΚΕ ή ΠΓ προ της ΚΕΑ προκειμένου τυπικά να εγκριθεί η πρόταση για την προσθήκη.

Εξουσιοδότηση 

Υπενθυμίζεται ότι στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Δευτέρας συζητήθηκε ο οδικός χάρτης και στην ανεπίσημη ενημέρωση που είχε εκδοθεί αμέσως μετά αναφερόταν: «ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ». 

Σε αντιστοιχία με ό,τι είχε ήδη διαφανεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, στην ΠΓ της 10ης Φεβρουαρίου επικυρώθηκε το ζήτημα της προσθήκης προκειμένου να φύγει η προοπτική του δημοψηφίσματος από το τραπέζι (παρέμεινε πάντως ως «απειλή» σε περίπτωση που θα υπήρχε αντιπρόταση)και εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την πρότασή του για την προσθήκη στο λεγόμενο  brand name ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ούτε εκεί είχε ανοίξει τα χαρτιά του.

Ως εκ τούτου  αναμενόταν η ανακοίνωση της προσθήκης στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, κάτι που δεν έγινε. Αντ’ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση πιο επιθετική γραμμή καθώς πέρα από το μήνυμα κυριαρχίας που προαναφέρθηκε «πέταξε» και καρφιά (για τα οποία ουκ ολίγοι παρατήρησαν, πως καταχειροκροτήθηκε): 

Ανέφερε ότι ερώτημα που πολλοί απευθύνουν δηλαδή «μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους» αφορά όχι μόνο τους νέους αλλά και τους παλιούς, «αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια». Για τους συσχετισμούς, είπε σε άλλο σημείο, ενδιαφέρονται μόνο οι … «Κατοικούντες την Ιερουσαλήμ» και ο νοών νοείτω.
 
Απάντησε στον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη για τους «followers» (την επισήμανση δηλαδή του κινδύνου το άνοιγμα να φέρει «χειροκροτητές» και όχι ισότιμα μέλη). Είπε λοιπόν, πως είναι κάθετη η διαφωνία του με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των οργανώσεων «δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά  followers». Άλλωστε, είπε, παλιά μας μέλη έχουν να πατήσουν στις οργανώσεις πολλαπλάσιο χρόνο «από ότι τα διαδικτυακά μας μέλη επικοινωνούν, ενημερώνονται και καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους».

Πέρασε οριακά η πρόταση για «απαλλαγή» των νέων μελών από τον «βραχνά» των Οργανώσεων

Η διήμερη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες επί του σχεδίου απολογισμού και  του οδικού χάρτη προς το συνέδριο  που εγκρίθηκαν ομόφωνα, ενώ υπήρξαν και τρεις τροπολογίες επί οργανωτικών ζητημάτων. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν, ωστόσο η μία εκ των τριών απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία.

Ειδικότερα, η πρόταση Τσίπρα να μην χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις των νέων μελών που εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSYRIZA «κοντραρίστηκε» με την πρόταση που κατατέθηκε ως τροπολογία από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (53) να υπάρχει μια αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών τουλάχιστον σε δύο συνεδριάσεις, αφενός για να υπάρχει όσμωση παλιών και νέων μελών αφετέρου εν είδει ασφαλιστικής δικλείδας απέναντι στον κίνδυνο να παραλάβουν από τις οργανώσεις κάρτα για το συνέδριο (με την οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου) πρόσωπα που δεν είναι πραγματικά μέλη και αποτελούν «εικονικές» εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.  Η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν 55 υπέρ της πρότασης Τσίπρα, 50 κατά και 5 λευκά, κοινώς πέρασε οριακά. 

Αντιθέτως κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν οι τροπολογίες α) οι 250 αριστήνδην σύνεδροι που προέρχονται από τους συμμάχους να μην έχουν δικαίωμα «εκλέγειν» στο συνέδριο, αλλά μόνο δικαίωμα λόγου και β) να μην προσδιοριστεί από τώρα ο αριθμός των μελών της νέας ΚΕ που θα προκύψει από το συνέδριο και κατά συνέπεια να μην ισχύσει ο αριθμός 50 αριστήνδην από τους συμμάχους στους 250 σύνολο, που αποφάσισε η ΠΓ, αλλά να αποφασίσει το συνέδριο για τον αριθμό μελών της ΚΕ και το ποσοστό και τον τρόπο εκπροσώπησης των συμμάχων σε αυτήν. 

ΣΥΡΙΖΑΚεντρική ΕπιτροπήψηφοφόροιεξουσίαΠΓ ΣΥΡΙΖΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα