Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Να αυξηθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» (video)

«Η Σύνοδος Κορυφής η οποία θα ξεκινήσει σε λίγο καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να

ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Από την στιγμή λοιπόν που η ΕΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούνε πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούνε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, αφορά τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση της COP28: «Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι στα πλαίσια της COP28. Η διατύπωση η οποία επιτεύχθηκε για μία μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αυξάνοντας σημαντικά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και χαιρόμαστε που καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή η παγκόσμια κοινότητα να πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη μας».

Εμπλοκή για την Αλβανία: Γερμανικό σοκ στην Αθήνα, και απειλές Μητσοτάκη για βέτο

Σε «κόκκινο συναγερμό» τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αποστολή που μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες προκειμένου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Τη… φωτιά άναψε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μιλώντας στη Bundestag, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. […] Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος φέρεται να τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, κάτι που δεν προβλέπεται για ζητήματα τέτοιας σοβαρότητας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η τοποθέτηση Σολτς ήταν… ηλεκτροσόκ για την Αθήνα, η οποία έχει θέσει στην κορυφή των ζητημάτων που αφορούν στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ζήτημα που αποτελεί κορυφαίας σημασίας «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα.

Θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε αιτιάσεις ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερής μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, λένε οι πληροφορίες, η Αθήνας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι όσο το ζήτημα Μπελέρη παραμένει ανοιχτό, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.

Νωρίτερα, και ενώ υπήρχαν πληροφορίες για ελληνικό βέτο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όμως έθεσε ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα δεν θα συναινέσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Κατά τα λοιπά, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, όμως, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση του σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, της ενίσχυσης του κράτος Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Συγκίνηση στη συνάντηση με τη γιαγιά που αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ (Video)

Κυριαρχία Μητσοτάκη χωρίς αντιπολίτευση: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

ΠΑΣΟΚ: Πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ο Ανδρουλάκης – Τα «κακά μηνύματα» των δημοσκοπήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Βρυξέλλες,mitsotakis, vryxelles