Μητσοτάκης: Επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά το διπλό «σοκ» Κεφαλογιάννη και Σαλμά

Το να πει κάποιος ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν δύσκολη για την κυβέρνηση, μάλλον θα υποτιμά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μια κορυφαία υπουργός, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αποκαλύφθηκε ότι ξόδεψε ποσό άνω των 80.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου της στο υπουργείο Τουρισμού, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία ομνύει διαρκώς στη δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Και το Σάββατο, ο Μάριος Σαλμάς τέθηκε εκτός Κ.Ο. της ΝΔ, με την παραπομπή

του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με την κατηγορία της «αντικοινοβουλευτικής ή αντικομματικής ή αντισυναδελφικής συμπεριφοράς που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή», καθώς ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας επέμεινε σε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς που αφορούσαν σε κυλικεία των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας.

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν διαφορετική για τα δύο περιστατικά: δυσφορία για την Ό. Κεφαλογιάννη, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο και διαγραφή για τον Μ. Σαλμά, προφανώς και ως μήνυμα του πρωθυπουργού και προς άλλους βουλευτές της ΝΔ που το τελευταίο διάστημα και, ιδίως, μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών, έχουν αρχίσει να ασκούν συνολική κριτική στην κυβέρνηση, είτε με δηλώσεις είτε ακόμα και με κοινοβουλευτικά εργαλεία, όπως οι ερωτήσεις προς υπουργούς για κρίσιμα ζητήματα.

Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα έφευγε για τη Νέα Υόρκη – όπου θα συμμετάσχει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ και θα έχει συναντήσεις και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας την Κ.Ο. σε κατάσταση «βρασμού», οπότε φαίνεται ότι, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του, η μοίρα του Μ. Σαλμά ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά, μέσα από την κυριακάτικη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που κάνει μέσω social media, να καθορίσει την ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας και να «ντριπλάρει» τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές «παραφωνίες», αναφερόμενος σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών: το… μενού περιείχε Ψηφιακό Φροντιστήριο (εκπαίδευση), πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» (στέγαση), πρόγραμμα  «Νταντάδες της Γειτονιάς» (δημογραφικό και οικογενειακή ζωή), αντικαπνιστική νομοθεσία και νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας (μαζικές μεταφορές), με μια δόση από καταπολέμηση της αθλητικής βίας, συν την απόφαση για αγορά και τέταρτης φρεγάτας Belh@rra (κίνηση που προφανώς και απευθύνεται και στους πολίτες που έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την εθνική άμυνα).

Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι, ειδικά μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, «ψάχνεται» σοβαρά ώστε να αποδείξει επί του πρακτέου ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών και ότι δίνει μεγάλη προτεραιότητα στα ζητήματα που τους «καίνε», τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, εδώ φαίνεται ότι βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα, καθώς, π.χ., σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, όλα τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν άλυτα: το κόστος ενέργειας και τον καυσίμων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, απαντά το 84,9% και ακολουθούν το κόστος ενέργειας για το σπίτι με 76,6%, τα τρόφιμα σε ποσοστό 74,2%, τα ιατρικά έξοδα σε ποσοστό 37,5% και το κόστος καυσίμων του αυτοκινήτου σε ποσοστό 33,3%. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 54,4% κρίνει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ και μόλις το 30,1% την κρίνει θετικά.

Παρόμοια εικόνα αποτυπώθηκε και στη δημοσκόπηση της Pulse, όπου το 43% των ερωτηθέντων είπε ότι τα μέτρα της ΔΕΘ είναι σε λάθος κατεύθυνση, το 7% ότι είναι ανεπαρκή αν και προς τη σωστή κατεύθυνση και το 38% ότι είναι σωστά. Γενικά, η ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα ήταν από χλιαρή ως αρνητική, πράγμα που δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να «καναλιζάρει» την ατζέντα σε ζητήματα καθημερινότητας όπου οι πρωτοβουλίες της έχουν θετικό αντίκρισμα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και μήνες και, παρά το γεγονός ότι η εσωστρέφεια της αντιπολίτευσης δεν της έχει επιτρέψει να το αξιοποιήσει, εντούτοις ούτε η κυβέρνηση μοιάζει να μπορεί ως σήμερα να αντιστρέψει τη φθορά που της προκαλεί.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Μέλλον: «Υπάρχουν παγκόσμιες απειλές που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»

ΟΗΕ: Μεσανατολικό, Δυτικά Βαλκάνια και Ουκρανία στην ατζέντα των πρώτων επαφών του Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη

Απάντησε στον Τσέκερη η Ακρίτα: «Αν παραιτηθώ από την ΚΟ δεν θα κρατήσω την έδρα – Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή σπίτι μου»

Keywords
Τυχαία Θέματα