Μητσοτάκης για οικονομία: «Ξορκίζει» το 2010 και επιμένει στη δημοσιονομική σύσφιξη

Με αναφορά στη χρεοκοπία του 2010 επιχείρησε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός να εμπεδώσει την αρχή της «δημοσιονομικής σύσφιξης» που η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια – στο πλαίσιο και των νέων δημοσιονομικών ευρωπαϊκών κανόνων.

Μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης

σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι «μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι επιμένουν, στις συγκρίσεις τις οποίες κάνουν ως προς τα οικονομικά στοιχεία, να εξακολουθούν να θέτουν ως έτος σύγκρισης το 2010 και να λένε: “πότε θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2010;”. Χωρίς να θυμούνται ότι αυτή η ευημερία την οποία ζούσαμε πριν ακριβώς τη χρεοκοπία ήταν μια επίπλαστη ευημερία, ήταν μια ευημερία η οποία στηριζόταν πρωτίστως σε δανεικά και η οποία τελικά οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

«Η απάντηση, λοιπόν, είναι: δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010, ως προς τη διάρθρωση της οικονομίας και τη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία πρέπει να αποτελεί πια τον “μπούσουλα” της κυβερνητικής πολιτικής και στόχο ο οποίος δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από καμία κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας, βέβαια, σε ένα ερώτημα που δεν έχει στην πραγματικότητα τεθεί, καθώς η σύγκριση στην οποία αναφέρεται αφορά στο μέγεθος του ΑΕΠ το 2010 και στη σύγκρισή του με το σήμερα. Εν πάση περιπτώσει, στην ίδια ομιλία για άλλη μια φορά μίλησε για «μια οικονομία η οποία κατάφερε να πετύχει κάτι το οποίο δεν είναι πολύ εύκολο: να μπορεί να συνδυάσει, από τη μία, δημοσιονομική πειθαρχία και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, με μία δυναμική ανάπτυξη η οποία ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Βέβαια, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, αλλά και διεθνείς οίκοι, σημαντικό μέρος του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, ήτοι σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ που συστήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του SARS-CoV-2. Πάντως, ακόμα κι έτσι, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «οριστική πια, θα έλεγα και μη αναστρέψιμη, πορεία ανάκαμψης συνολικά της εθνικής μας οικονομίας. Διότι πιστεύω ότι πράγματι σήμερα δεν συντρέχει ουσιαστικά κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την υπερδεκαετή κρίση, η οποία τόσο ταλαιπώρησε και πόνεσε την ελληνική κοινωνία».

Η αλήθεια είναι ότι βασικά στοιχεία της οικονομίας (ρυθμός ανάπτυξης, μείωση δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, κ.λπ.) βρίσκονται σε θετική τροχιά. Ωστόσο, όπως παραδέχεται διά των πράξεών της η κυβέρνηση, βασικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, που σε κρίσιμους τομείς (τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια) παραμένει πολύ υψηλή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται (ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ανακοινώθηκε ότι οι τιμές σε 120 προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης θα μειωθούν από 6% έως 15%, ακολουθώντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία προφανώς αντανακλάται και στους συντελεστές κόστους των επιχειρήσεων») δεν μοιάζουν αρκετά, ή η χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών, παραμένουν άλυτα.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δημοσιονομική σύνεση», στην οποία ομνύει ο πρωθυπουργός, αλλά και το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (προβλέπεται αύξηση των δημοσίων δαπανών μόνο κατά 3% κατ’ έτος), δημιουργούν ένα πολύ «στενό κορσέ» για τις όποιες ανάγκες δημιουργηθούν, όπως, π.χ., με τις συνεχιζόμενες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, για τις οποίες η ΕΕ δεν μοιάζει να βιάζεται να δώσει λύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρες Ανδρουλάκη-Δούκα με το καλημέρα στο «νέο ΠΑΣΟΚ»: «Δεν υπηρετείς την ενότητα» – «Συντηρείς το προεκλογικό κλίμα»

Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος παρουσιάζουν το σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας – LIVE

Καρτερός σε 87: Ξανασκεφτείτε τον αποκλεισμό Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ξορκίζει, 2010,mitsotakis, xorkizei, 2010