Μητσοτάκης: Κόβει γέφυρες με ΠΑΣΟΚ, προειδοποιήσεις για ΣΥΡΙΖΑ

Το αφήγημα της ισχυρής εντολής και της σταθερότητας που ζητά η ΝΔ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου επιχείρησε να τονίσει ο πρωθυπουργός, με τις απαντήσεις του στη – διάρκειας μόλις μιας ώρας – διακαναλική συνέντευξη που έδωσε από το Λαύριο.

Το «ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο

μετά την κάλπη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αριθμητικά υπήρχε το ενδεχόμενο», και προσθέτοντας ότι με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, τον χωρίζουν πολλά περισσότερα από τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι δεν θέλει τον ίδιο για πρωθυπουργό, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «περιφρόνηση της βούλησης του λαού» και ότι βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όσο σε αυτές της ΝΔ. Μάλιστα, τόνισε ότι ενώ ο ίδιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, ο Ν. Ανδρουλάκης τελείως άδειο και ο Αλέξης Τσίπρας άδειο και θρυμματισμένο. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση επιχείρησε… εισοδισμό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους διαχώρισε από το «κόμμα του κ. Ανδρουλάκη», λέγοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν κακή άποψη για το έργο που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ και για τον ίδιο ως πρωθυπουργό.

Ολομέτωπη στον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στον βασικό αντίπαλο της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός – αν και τόνισε ότι δεν κινδυνολογεί – περιέγραψε μια εικόνα οικονομικής αναταραχής, αν κερδίσει στις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως είπε, «η χώρα δεν πρέπει να περάσει ξανά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “τινάζει την μπάνκα στον αέρα”. Αν δεν θέλει ελληνικούς φορείς ας το στείλει (σ.σ. για κοστολόγηση) σε διεθνείς οίκους αξιολόγησης και να δούμε αν θα πάρουμε ποτέ επενδυτική βαθμίδα», ενώ λίγο αργότερα αναφερόμενος στο ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε ότι «με την κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα αλλά με το πρόγραμμά του θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές. Κανείς δεν θα δώσει στην Ελλάδα δεύτερη ευκαιρία αν επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ
λέει τα ίδια με το 2015, δεν πήραν κανένα μάθημα», επαναφέροντας, παράλληλα, το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων», καθώς, όπως ανέφερε, «επαναλαμβάνω τη δήλωση Τσίπρα ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι προεκλογικές υπερβολές. Αυτό που τους ενώνει είναι να φύγει ο Μητσοτάκης. Επιμένω ότι αν τους βγαίνει θα κάνουν “κυβέρνηση ηττημένων”».

Περί τρίτης κάλπης

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ενδιαφέρον μου είναι στην πρώτη κάλπη. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας, ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο “κυβέρνησης ηττημένων”. Και σε αυτό δεν πιστεύω ούτε τον κ. Ανδρουλάκη. Ο μόνος τρόπος για να μην γίνει μαθηματικά πράξη αυτό είναι να είναι πρώτη η ΝΔ αριθμητικά αλλά και να ξεκαθαριστεί πολιτικα ότι ο κόσμος εναποθέτει στη ΝΔ τις ελπίδες για το μέλλον», ενώ τόνισε ότι «ζητώ ισχυρή εντολή για να υλοποιήσω το πρόγραμμα της επόμενης 4ετιας. Δεν ήταν στη φιλοσοφία μου ποτέ να είμαι ένας διεκπεραιωτής πρωθυπουργός».

Ακρίβεια και μισθοί

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού εκτίμησε ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός σταδιακά θα αποκλιμακωθεί, επανέλαβε ότι «η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι’ αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι’ αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών γιατί αυτές είναι μόνιμες, ενώ ο πληθωρισμός πέφτει». Προσέθεσε, δε, ότι «ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την Ευρώπη είναι η οικονομία να τρέχει πιο γρήγορα και να δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό σε ορίζοντα 4ετιας με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο», αν και πρέπει να σημειωθεί ότι έκανε εκ νέου παραίνεση στους εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους να δώσουν καλύτερους μισθούς.

Για το ίδιο ζήτημα, και αφού επισήμανε εκ νέου ότι «ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου και η αποκλιμάκωση ήρθε όταν επιβάλαμε πλαφόν στις τιμές του αερίου. Ως προς τον βασικό παράγοντα αύξησης των τιμών πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα», εντούτοις επέμεινε στην θέση του, δηλαδή, στο «όχι» στην
παρούσα φάση στο αίτημα μείωσης των έμμεσων φόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο δεύτερο μισό της (σ.σ. Επόμενης) τετραετίας και εφόσον διατηρούμε την χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, θα εξετάσουμε μείωση του ΦΠΑ. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν είχε επίπτωση στις τιμές, οπως είδαμε σε σινεμά και καφέ. Όποιες χώρες το έκαναν “την πάτησαν”, είδαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών».

Ελληνοτουρκικά

Με τις κάλπες στην Τουρκία να έχουν ανοίξει, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα ελληνοτουρκικά, όπου σημείωσε ότι «η τουρκική πολιτική δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι βαθιά ριζωμένος και στα δύο κόμματα», αν και εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά τις σχέσεις με τη Δύση και αν συμβεί αυτό να συζητήσουμε σε πρόσφρο έδαφος τη μια και μοναδική διαφορά την οριοθέτηση των
θαλασσίων ζωνών». «Προσωπικά θα καλέσω να συγχαρώ τον νικητή και θα επιδιώξω συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια», είπε, αλλά τόνισε ότι «ο βασικός πυλώντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ενίσχυση της χώρας σε επίπεδο αποτροπής και διεθνών συνεργασιών δεν αλλάζει», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είμαι αφελής».

Περί Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σύλληψη του μειονοτικού υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές, τονίζοντας ότι «πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, να φυλακίζεται μέλος της ελληνικής μειονότητας σε μια περιοχή οπως η Χειμάρρα. Έχω καταστήσει σαφές στον κ. Ράμα ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας. θα γνωρίζει η Αλβανία ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολτική αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και την πορεία της στην Ευρώπη. Δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Δεν αντιστρέφεται το κύμα αγανάκτησης απέναντι στον Μητσοτάκη»

Εκλογές 2023: Οι τελευταίες προετοιμασίες για την άλλη Κυριακή

Ανδρέας Ξανθός στο topontiki.gr: «Άσκηση» Δημοκρατίας η απλή αναλογική

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Κόβει, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,mitsotakis, kovei, pasok, syriza