Μητσοτάκης στο Συνέδριο της ΝΔ: Αντικειμενική αναγκαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση

Με έναν σχεδόν εξαντλητικό απολογισμό των τριών χρόνων της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, κήρυξε την έναρξη του 14ου συνεδρίου του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα – παρόντες στο συνέδριο είναι περίπου 10.000 σύνεδροι και παρατηρητές – ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός ουσιαστικά κήρυξε την προεκλογική περίοδο

θέτοντας εν πολλοίς τα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, όταν αυτή γίνει (ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας) και την οποία έθεσε στο δίπολο «καθήλωση-εξέλιξη», αντιπαραβάλλοντας το έργο της κυβέρνησης με την τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της κυβέρνησης με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις του ιδίου τον Ιούλιο του 2019, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου, για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», κάνοντας μια -από τις αρκετές- επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς είπε αναφερόμενος στα μέτρα για την ενέργεια ότι «ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το χρηματιστήριο ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε, ζητά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφάρμοζε, διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα».

Σε γενικότερο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες».

Συνεχίζοντας τη διλημματική προσέγγιση, ο Κ. Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα/πρόταγμα για αυτοδυναμία στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα» και ότι πλέον μετατρέπεται σε «αντικειμενική αναγκαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση», ενώ, ταυτόχρονα συνέχισε τις αναφορές στον προοδευτισμό, καθώς, παραφράζοντας φράση του Θίοντορ Ρούσβελτ, τόνισε ότι η ΝΔ θα είναι «πάντα σπουδαία, δημοκρατική και προοδευτική», ενώ λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ως «βάλτο» την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα, ότι οι πολίτες έχουν ιδιαίτερα νωπή στη μνήμη τους την περίοδο 2015-2019, και μπορούν να κάνουν συγκρίσεις με το τι ακολούθησε.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και, ιδίως, στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μετά τη ρωσική εισβολή όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες, και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε, το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορα μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα, μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός».

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την ελευθερία και την δημοκρατία. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Δύση. Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε την συμπαράστασή τους εάν αυτό χρειαστεί. Τελεία και παύλα», ενώ τόνισε πως «για να έλθει το μέλλον πρέπει το παρόν να είναι ασφαλές. Η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία έχουν βαθιές ρίζες. Τις μολότοφ τις πυροδοτούν και γνωστές πολιτικές αντιλήψεις. Με το περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Όσο και εάν κάποιοι παλεύουν ο δρόμος δεν γυρίζει πίσω».

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού απολογισμού, σημείωσε ότι «η δημοκρατία μας έγινε πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη», ενώ σημείωσε ότι «η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης» και τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα ούτε και κυβέρνηση μακριά από την κοινωνία. Το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιότητα του στελέχους της ΝΔ είναι μεγάλος, εχθρός μας ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός», καλώντας τα να υπεραπίζονται το έργο και τις απόψεις τους με επιχειρήματα και πειθώ, αλλά και χαρακτηρίζοντας το συνέδριο ως «συνέδριο δράσης μέχρι το τέλος του εκλογικού κύκλου».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, για το έργο του και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου για συνέδριο του κόμματος κάθε χρόνο. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για «όραμα δεκαετίας για τη χώρα» και δήλωσε «παρών στο μέλλον της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

14ο Συνέδριο ΝΔ – Αναστασιάδης: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας και στρατηγικοί εταίροι

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Οικονόμου έχει αρχίσει να μαζεύει τα περί 600 ευρώ – Η εξαπάτηση θα αποκαλυφθεί»

Ανδρουλάκης: Το ζητούμενο είναι να πληρώσουν όσοι έβγαλαν μεγάλα κέρδη από την ενεργειακή κρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα