Μόσχα, σήμερα: Ζουν χωρίς McDonalds οι τριαντάρηδες;

Η Ντάρια ζει στο κέντρο της Μόσχας. Λέει πως δεν έχει δει άδεια ράφια εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση.

Αλλά ανησυχεί για την ακρίβεια. «Το φαγητό δεν θα εξαφανιστεί , αλλά θα γίνει πιο ακριβό. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ακριβότερο, τρομάζω και μόνο με την σκέψη», λέει η Ντάρια.

Ο Τζαν είναι από κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ζει και εργάζεται στην Μόσχα. «Στις 20 Φεβρουαρίου παράγγειλα λαχανικά. Πλήρωσα 5.500 ρούβλια (περίπου 57 δολάρια) και τώρα για την ίδια παραγγελία έδωσα 8.000 ρούβλια. Οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν», λέει στο BBC,

που κάνει ρεπορτάζ στην ρωσική πρωτεύουσα, προσπαθώντας να διαπιστώσει τι επιπτώσεις έχουν οι κυρώσεις στην καθημερινότητα όσων ζουν στην Ρωσία.

Η ζάχαρη και τα δημητριακά πωλούνται ακριβότερα κατά 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass υποστηρίζει πως κάποια καταστήματα λιανικής συμφώνησαν να περιορίσουν τις αυξήσεις τιμών στο 5% . Άλλα όμως βάζουν δελτίο στο αλεύρι, την ζάχαρη και το λάδι για να μην γίνονται μαζικές αγορές.

Επισήμως οι τιμές καταναλωτή έχουν ανέβει κατά 2,2% από την πρώτη εβδομάδα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ντάρια όμως πρόλαβε. «Αγοράσαμε 4 κιλά καφέ, 4 λίτρα ηλιέλαιο, 4 λίτρα ελαιόλαδο και τέσσερα μπουκάλια ουίσκι», λέει, ενώ προμηθεύτηκε και τα χάπια της για την πίεση για να έχει για τρεις μήνες. Σε κάποια φάρμακα, φοβάται ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις.

Η Ντάρια ήθελε να αγοράσει νέους φορητούς υπολογιστές για την οικογένειά της και έσπευσε καθώς έβλεπε τις τιμές να ανεβαίνουν. «Στις αρχές Φεβρουαρίου κόστιζε περίπου 70.000 ρούβλια (730 δολάρια), αλλά μέχρι το τέλος του μήνα είχαν φτάσει στα 100.000 ρούβλια. Μετά ανέβηκαν στα 140.000 ρούβλια, αλλά έχουν πουληθεί όλα στην Μόσχα», λέει η Ντάρια. Δεν πρόλαβε όμως να αγοράσει φορτιστές για κινητό iPhone. «Θα έπρεπε», λέει, «τώρα λέγεται σαν αστείο, ότι έχουμε το τελευταίο iPhone».

Το κόστος των έξυπνων κινητών και των τηλεοράσεων έχει αυξηθεί κατά 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένα πακέτο διακοπών στην Τουρκία είναι ακριβότερο κατά 29%. Έχει ενδιαφέρον πάντως, ότι ακόμα πωλούνται πακέτα διακοπών.

Ανέβηκαν και οι τιμές των καινούριων αυτοκινήτων, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει πολύ τους Μοσχοβίτες. Η Ντάρια φρόντισε για ανταλλακτικά. «Αγοράσαμε φίλτρα και λάδι για το αυτοκίνητο, για να έχουμε όταν χρειαστεί σέρβις. Καταφέραμε και τα βρήκαμε στις παλιές τιμές, πριν διπλασιαστούν σχεδόν».

Ο Πάβελ, που είναι πανεπιστημιακός, ζει με την γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους σε έννα διαμέρισμα στην Μόσχα. Ήθελαν να αγοράσουν καινούριες ηλεκτρικές συσκευές. Την μέρα που έγινε η ρωσική εισβολή είδε πως κάποιες τιμές αυξήθηκαν κατά 30%. Κατάφερε πάντως να αγοράσει ψυγείο, πλυντήριο ρούχων και καφετιέρα και παρήγγειλε ένα κρεβάτι από το Ikea μια μέρα πριν κλείσει. Πρόλαβε! «Απλά δεν είχαν χρόνο να αυξήσουν τις τιμές», λέει.

Η κουλτούρα των McDonalds

Μια από τις πρώτες δυτικές εταιρίες που είχαν μπει στην ρωσική αγορά πριν από 30 χρόνια ήταν η αλυσίδα McDonalds. Με την εισβολή στην Ουκρανία ήταν από τους πρώτες εταιρίες που έκλεισαν. Τα 847 καταστήματα McDonalds είχαν έναν έντονο συμβολισμό για το άνοιγμα της ρωσικής οικονομίας και της κοινωνίας. Λίγες ώρες αφότου έκλεισαν τα ρωσικά McDonalds χιλιάδες «διαφημίσεις» εμφανίστηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ρώσοι πουλούσαν φαγητό McDonalds σε δεκαπλάσια τιμή. «Κοτόπουλο και μπέργκερ λίγο πριν κλείσει το εστιατόριο. Η τελευταία ευκαιρία σου να γευτείς την ξένη ευδαιμονία», έγραφε ένας από τους (μετα)πωλητές της δυτικής ευδαιμονίας.

McDonald's employees in Russia celebrate their last moments before closing downpic.twitter.com/fHrrhQspxh

— Fifty Shades of Whey (@davenewworld_2) March 13, 2022

Όμως ο Βλαντίμιρ, που ζει στο Σαράτοφ στη νοτιοδυτική Ρωσία, λέει πως οι κυρώσεις δεν έχουν καμία επίπτωση. «Όσοι υποστηρίζουν το Κρεμλίνο δεν επηρεάζονται από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ρουβλιού γιατί δεν αγοράζουν ακριβά ξένα προϊόντα», υποστηρίζει.

«Η κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά μας», λέει η Νατάσα, που εργάζεται σε μια αλυσίδα καταστημάτων αδυνατίσματος. «Μειώνεται ο αριθμός των πελατών, πολλοί ζητούν να εξαργυρώσουν τα χρήματα που έδωσαν για να γίνουν μέλη του κλαμπ», λέει, και ανησυχεί ότι πολλές επιχειρήσεις του κλάδου θα κλείσουν.

Η Νατάσα προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. «Είναι μια εντελώς καινούρια κρίση, που μας κάνει να αισθανόμαστε χαμένοι. Όχι μόνο στις δουλειές, αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Η απώλεια εισοδήματος, ότι πρέπει να ξεχάσουμε τον τρόπο ζωής, να περιορίσουμε τις επαφές, ακόμα και μέσω των social media, που δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε για να δούμε φίλους στο εξωτερικό. Έχουμε χάσει ήδη πολλά και δεν το έχουμε καταλάβει», λέει η Νατάσα.

Οι περισσότεροι Ρώσοι ενημερώνονται από τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά του επιρρίπτουν και ευθύνες για τις κυρώσεις. Άλλοι διαφωνούν με την εμπλοκή της χώρας τους στον πόλεμο, αλλά παραμένουν σιωπηλοί. Οι δυτικές κυβερνήσεις προσδοκούν ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν ένα κύμα δυσαρέσκειας στην ρωσική κοινωνία κατά του προέδρου Πούτιν, τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να προκαλέσει και αλλαγή στην ηγεσία του Κρεμλίνου.

Πάντως τα καφέ και τα ρεστοράν στην Μόσχα σφύζουν από ζωή, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα μέρες πολέμου και οικονομικών προβλημάτων. «Αυτή είναι η εικόνα όταν δεν βλέπεις τις διαδηλώσεις, την φυγή των δημιουργικών ανθρώπων», λέει η Ντάρια, που αισθάνεται πως «δεν έχουμε αέρα να ανασάνουμε». Και θυμάται την δεκαετία του 1990, όταν κατέρρευσε η ρωσική οικονομία μετά την διάσπαση της ΕΣΣΔ: «Έχει ενδιαφέρον να συζητάς με τριαντάρηδες για τα χρόνια εκείνα, όταν είχαμε δελτίο στα τρόφιμα. Κουπόνια για ζάχαρη, βούτυρο και βότκα».

Το ερώτημα είναι αν οι σημερινοί τριαντάρηδες μπορούν να ζήσουν χωρίς McDonalds.

Διαβάστε επίσης:

Βομβάρδισμός πολυκατοικίας σε προάστιο του Κιέβου – Πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες (Photos/Video)

Ζελένσκι: «Θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικές βόμβες σε ΝΑΤΟϊκές χώρες – Κλείστε τον εναέριο χώρο μας» (Videos)

Η Δανία διώχνει Σύρους πρόσφυγες – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «α λα καρτ»

Keywords
Τυχαία Θέματα