Μουντιάλ 2022: Τα «αποπαίδια» της διοργάνωσης – Οι «αόρατοι» μετανάστες που έχτισαν τα γήπεδα
Έχει μεγάλη οθόνη, έντονη μουσική, το σήμα της FIFA, αλλά είναι μόνο μία ζώνη φιλάθλων όπου δεν συγκεντρώνονται υποστηρικτές ομάδων, ούτε γυναίκες και φυσικά δεν πωλείται μπύρα.
Πρόκειται για ένα στάδιο για αγώνες κρίκετ στη Ντόχα. Σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να δουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο.
Είναι οι χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη νότια Ασία που πήγαν στο Κατάρ για να χτίσουν τα υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου όπου γίνονται οι αγώνες, αλλά οι ίδιοι
Τα γήπεδα του Κατάρ χτίστηκαν χάρη στους χιλιάδες μετανάστες από τις χώρες της νότιας Ασίας, φτηνά εργατικά χέρια που δούλεψαν εξαντλητικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά με το που άνοιξε η αυλαία της λεγόμενης γιορτής του ποδοσφαίρου, οι άνθρωποι αυτοί ξεχάστηκαν, έγιναν «αόρατοι». Περιορίζονται σε έναν άλλον κόσμο, που δεν τον βλέπουν ούτε οι ξένοι φίλαθλοι που επισκέπτονται αυτές τις μέρες τη Ντόχα για τους αγώνες, ούτε βεβαίως οι ντόπιοι, που τους θεωρούν ήδη περιττό βάρος .
Despite being the backbone of Qatar's World Cup preparations, migrant workers have paid a heavy price for their labor. pic.twitter.com/X3GGgO7DqO
— DW News (@dwnews) November 19, 2022Στην «ασιατική πόλη» της ΝτόχαΟι μετανάστες έχουν δημιουργήσει τη δική τους «ασιατική πόλη», σε απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Ντόχα. Η «ασιατική πόλη» είναι τεράστια, γεμάτη αποθήκες, εργαστήρια και συγκροτήματα κατοικιών που οικοδομήθηκαν για την στέγαση των μεταναστών εργατών.
Εκεί βρίσκεται και το γήπεδο του κρίκετ, που είναι το σημείο συνάντησης για τους παρίες ποδοσφαιρόφιλους. Στην είσοδο του γηπέδου κρίκετ βρίσκεται μια τεράστια πινακίδα στα αραβικά, τα αγγλικά και τα χίντι: «Σας ευχαριστούμε για την συνεισφορά σας στην πραγματοποίηση του καλύτερου στην ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου».
Και το «ευχαριστώ» προς τους ανθρώπους αυτούς είναι περιορισμένο.
Αν και πριν αρχίσουν οι αγώνες ένας μικρός αριθμός εισιτηρίων για τους αγώνες βγήκε στην αγορά σε πολύ χαμηλή τιμή- μόλις 10 ευρώ, κανένας από τους κατοίκους της «ασιατικής πόλης» δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εισιτήριο. Κερδίζουν μετά βίας 250 ευρώ τον μήνα και έχουν να συντηρήσουν πολυμελείς οικογένειες στις πατρίδες τους.
Οι παράλληλοι κόσμοι της ΝτόχαΗ «ασιατική πόλη» και η ζώνη φιλάθλων στο γήπεδο του κρίκετ είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των παράλληλων κόσμων της Ντόχα. Είναι η αθέατη πλευρά του φεγγαριού, εκεί όπου ζουν οι μετανάστες εργάτες. Μπορούν να έχουν τα δικά τους στέκια, τα δικά τους καταστήματα, εστιατόρια, ακόμα και τη ζώνη των φιλάθλων, αρκεί να μην πλησιάζουν στα στέκια και στα γήπεδα των ντόπιων. Η χλιδή και ο πλούτος είναι για τους λίγους.
Migrant workers made the World Cup possible — but this has come at great cost for many migrant workers and their families. #FIFAWorldCup
Read more: https://t.co/dlhyjo8dmJ pic.twitter.com/yI1jSbQghU
Καθώς έπαιζαν η Ισπανία με την Κόστα Ρίκα, ο Ντιλίπ Κουμάρ Μαντάλ από το Νεπάλ έδειχνε ενθουσιασμένος. «Έρχομαι κάθε βράδυ, μου αρέσει η ατμόσφαιρα», είπε. Κι όταν ο δημοσιογράφος του Guardian τον ρώτησε ποια ομάδα υποστηρίζει, απάντησε με αμηχανία: «τους κόκκινους».
Ο Ντιλίπ Κουμάρ Μαντάλ θα ήθελε να ζήσει από κοντά έναν αγώνα. «Θα ήθελα να βρεθώ μέσα σε ένα γήπεδο, αλλά δεν έχω χρήματα. Όσα βγάζω τα στέλνω στην πατρίδα για να πάνε σχολείο τα παιδιά μου», λέει.
Κοντά κάθεται ένας μετανάστης από τη Γκάνα, που είπε πως τον λένε Στίβεν. Δουλεύει στο αεροδρόμιο, μεταφέροντας τα κιβώτια με τα γεύματα των επιβατών των αεροσκαφών. Έχει ρεπό και παρακολουθεί κι αυτός τον αγώνα. «Η ζωή μου είναι δουλειά, ύπνος, δουλειά, ύπνος, δουλειά, ύπνος», λέει. Όπως ο Ντιλίπ δεν μπορεί να αγοράσει εισιτήριο για τους αγώνες. Ελπίζει μόνο πως θα έχει ρεπό για να μπορέσει να δει τους αγώνες.
The #FIFA2022 World Cup kicks off in just over two weeks, but the hundreds of thousands of workers who helped make it possible still remain on the margins. @vanish_forever reflects on what has and hasn't changed since #Qatar won the bid 12 years ago.https://t.co/w1EccwTefO
— Migrant Rights (@MigrantRights) November 3, 2022
Το γήπεδο του κρίκετ είναι γεμάτο μετανάστες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν, την Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες. Δεν κρατούν σημαίες. Με εξαίρεση τους μετανάστες από την Γκάνα δεν έχουν τη δική τους εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να την υποστηρίξουν. Αποφασίζουν ποια ομάδα θα υποστηρίξουν με κριτήριο τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή ή το χρώμα της φανέλας.
Ο Μοχάμεντ Μαλίκ από το Μπαγκλαντές πηγαίνει στο στάδιο κάθε μέρα για να παρακολουθήσει αγώνες. Δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. «Η εταιρία που δούλευα δεν μας δίνει πια δουλειές, γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στο εργοτάξιο στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και σταμάτησαν να μας πληρώνουν», λέει ο Μαλίκ, που είναι ξυλουργός.
Διαβάστε επίσης:
Μέρκελ: Υπήρχε και το θέμα της Ελλάδας το 2013, δεν μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τη συμφωνία του Μινσκ – Τι είπε για τον Πούτιν
Ομάδα Wagner: Φρικιαστικό «δώρο» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Έστειλε ματωμένη βαριοπούλα (Photo/Video)
Ρωσία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο – Τέσσερις νεκροί (Videos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Twitter: Έκλαψαν στα social media με το σαρδάμ Τσίπρα για παγετώνες στην Πέλλα
- Survivor All Star: Ο Στάθης Σχίζας «τελείωσε» τον Ντάνο με μια ατάκα
- Maestro: Η σκηνή που «πάγωσε» το αίμα των χρηστών του Twitter – Από Ταραντίνο μέχρι «10η εντολή» και Χάνιμπαλ
- Κορωνοϊός: Η σοβαρή διαταραχή που μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες αργότερα
- «Έχω καρκίνο. Μη μου πεις ότι λυπάσαι»: Ένα γράμμα από μια γυναίκα που έφυγε από τη ζωή
- «Χαμόγελο του Παιδιού»: Μένει μυστικό, ας γίνουμε η φωνή τους
- Ελλάδα και χώρες του Νότου έβαλαν «βέτο» για το πλαφόν στο αέριο -Απίστευτο παρασκήνιο
- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Στα «κάγκελα» οι φοιτητές μετά από ξαφνική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης – Τι συνέβη
- Οι παθήσεις στο στόμα… καμπανάκι για νεοπλασίες
- Το μεγάλο όνειρο του Ριτσάρλισον είναι να ζήσει σε ένα νησί μόνο με γυναίκες!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μουντιάλ 2022: Με καταπληκτικό Ριτσάρλισον, η Βραζιλία επικράτησε 2-0 της Σερβίας (Videos)
- Twitter: Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την παροχή «αμνηστίας» σε αποκλεισμένους χρήστες
- Μουντιάλ 2022: Νίκες για Βραζιλία, Πορτογαλία και Ελβετία, «κόλλησε» στην ισοπαλία η Ουρουγουάη – Τα highlights της Πέμπτης (Videos)
- Μουντιάλ 2022: Τα «αποπαίδια» της διοργάνωσης – Οι «αόρατοι» μετανάστες που έχτισαν τα γήπεδα
- Euroleague: Επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός – Επικράτησε της Άλμπα με 86-76
- Νίκος Πηλός: Η απάντηση στον Γιάννη Οικονόμου – «Πιθανότατα διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες»
- Στεγαστικά δάνεια: Κλείνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» – Σε απόγνωση οι δανειολήπτες
![Μουντιάλ 2022,mountial 2022](https://images32.inewsgr.com/4730/47307577/mountial-2022-ta-apopaidia-tis-diorganosis--oi-aoratoi-metanastes-pou-echtisan-ta-gipeda-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μουντιάλ 2022: Τα «αποπαίδια» της διοργάνωσης – Οι «αόρατοι» μετανάστες που έχτισαν τα γήπεδα
- Στεγαστικά δάνεια: Κλείνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» – Σε απόγνωση οι δανειολήπτες
- Μουντιάλ 2022: Νίκες για Βραζιλία, Πορτογαλία και Ελβετία, «κόλλησε» στην ισοπαλία η Ουρουγουάη – Τα highlights της Πέμπτης (Videos)
- Twitter: Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την παροχή «αμνηστίας» σε αποκλεισμένους χρήστες
- Μουντιάλ 2022: Με καταπληκτικό Ριτσάρλισον, η Βραζιλία επικράτησε 2-0 της Σερβίας (Videos)
- Euroleague: Επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός – Επικράτησε της Άλμπα με 86-76
- Νίκος Πηλός: Η απάντηση στον Γιάννη Οικονόμου – «Πιθανότατα διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες»
- Συνάντηση Τσίπρα με Μαργαρίτη Σχοινά – Ποια ζητήματα έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Νέος ΚΟΚ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Πότε θα επιστρέφονται οι πινακίδες, τι θα ισχύει για τα πρόστιμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Την «βεντάλια» των προκλήσεων ανοίγει η Άγκυρα: Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις
- Κίνα: Δέκα νεκροί και 9 τραυματίες σε πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Σιντζιάνγκ [βίντεο]
- Χερσώνα: Περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων εντόπισαν οι Ουκρανοί
- Θεσσαλονίκη: Στο σπίτι για το Μουντιάλ και όχι έξω για καφέ ή ποτό
- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΠ και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ
- Παρακολουθήσεις: Στο Υπουργικό σήμερα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ - Τα 2 άρθρα που μπαίνουν στο κυβερνητικό «μικροσκόπιο»
- Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Στα «κάγκελα» οι φοιτητές μετά από ξαφνική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης – Τι συνέβη
- Σε μια νησίδα