Ν. Κοτζιάς από Πεκίνο: Σε άριστο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

Πολιτική

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, με αιχμή του δόρατος την οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση,

η κινεζική πλευρά επιφύλαξε ιδιαίτερη θερμή στον Έλληνα υπουργό Eξωτερικών κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα, σημειώνοντας πως η συνάντηση με τον Κρατικό Σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, με τον οποίο ο Νίκος Κοτζιάς έχει οικοδομήσει μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο υπουργών στο Πεκίνο, κατά τις οποίες υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», οι Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι σε συνέντευξη Τύπου χαρτογράφησαν το έδαφος της διμερούς συνεργασίας. Ειδικότερα, κατά το σκέλος της συζήτησης για τη διμερή συνεργασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές εξήραν την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πέραν της οικονομικής πτυχής, αναπτύσσονται ραγδαία, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι επαφές μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών (people-to-people). Τονίσθηκε, επίσης, όπως προσθέτουν, η σημασία της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, η Ελλάδα απαιτεί και εκτιμά τον σεβασμό, και όταν την σέβονται εκείνη ανταποκρίνεται θετικά. Οι σχέσεις με την Κίνα, μια υπερδύναμη που αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς, δεν μπορούν παρά να αναπτυχθούν με βάση μια θετική ατζέντα συνεργασίας, σημείωναν οι ίδιες πηγές μετά τη συνάντηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έγινε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να αυξηθούν οι ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και να θεσπιστεί ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και τα ευρωπαϊκά θέματα.

Παράλληλα, οι συζητήσεις περιστράφηκαν σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη ΝΑ Ευρώπη καθώς τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα, με βάση τις ίδιες πηγές, ο Ν. Κοτζιάς ανέπτυξε της πρωτοβουλίες της Ελλάδας, με έμφαση στη Βαλκανική και την Ν.Α. Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας για την ευρύτερη περιοχή, μέχρι τη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε επιπλέον στην επίλυση του ονοματολογικού και στις προοπτικές του Κυπριακού.

Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί διά της διπλωματικής οδού. Επιπλέον, με βάση τις ίδιες διπλωματικές πηγές, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αναπτυχθεί η οικονομική συνεργασία ώστε να ανταποκρίνεται στο επίπεδο που χαρακτηρίζει τις εν γένει σχέσεις των δυο χωρών. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και ανέδειξε τα περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα σε τομείς όπως τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός, οι υποδομές κ.ά. Συμφωνήθηκε επίσης, όπως υπογραμμίζουν, να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του επόμενου 5ετούς σχεδίου δράσης στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Από τη πλευρά του, ο Γουανγκ Γι, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και χαιρετίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτίμησε. Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας. Αναφορικά με το διμερές εμπόριο, σημειώνουν ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνεχώς αυξανόμενες ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, προσκαλώντας τη χώρα μας να συμμετάσχει με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην επικείμενη διεθνή έκθεση Σαγκάης με αντικείμενο τις εξαγωγές προς την Κίνα, τον προσεχή Νοέμβριο. Αναφέρθηκε και στην επόμενη συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη- Ενας Δρόμος» του Κινέζου Προέδρου Σι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο τον Απρίλιο του 2019, τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνέχιση και ενίσχυση της πρωτοβουλίας, η οποία έχει αποδειχθεί ενισχυτική της ανάπτυξης όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν. Η Ελλάδα δε, αποτελεί "φυσικό εταίρο" της Κίνας στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει αλλά και των διαχρονικών σχέσεων φιλίας και σεβασμού μεταξύ των δύο λαών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών στον ρόλο του Πειραιά, χαρακτηρίζοντας τον «κομβικό», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» τονίζοντας οτι αναδεικνύεται σε εκ των σημαντικότερων λιμένων διεθνώς».

Σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στο πλαίσιο του δρόμου του μεταξιού του 21ου αιώνα που εντάσσεται στην εμβληματική κινεζική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος» (ΟΒΟR), προβλέπει την ενίσχυση και εντατικοποίηση της σχετικής συνεργασίας σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα υποδομών, η ανεμπόδιστη προώθηση του εμπορίου, η χρηματοοικονομική συνεργασία και οι επαφές μεταξύ πολιτών. Ως προς το τελευταίο, προβλέπονται συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, όπως ο τουρισμός, η επιστήμη και τεχνολογία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι νεολαίες και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο Γουαγκ Γι χαιρέτισε τα αποτελέσματα της πρόσφατης υπουργικής διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στη Βολιβία τον παρελθόντα Ιούλιο, τονίζοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τη χρησιμότητα του Φόρουμ ως σημαντικού εργαλείου πολιτιστικής διπλωματίας και αξιοποίησης των διδαχών των μεγάλων πολιτισμών που στιγμάτισαν την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου. Η Κίνα προτίθεται δε, να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο, το 2019.

Κατά το δείπνο εργασίας που ακολούθησε, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν σκέψεις γύρω από την Ιστορία των δύο λαών και τα ιστορικά διδάγματα εξωτερικής πολιτικής από τη μακραίωνη πορεία του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, αντικείμενο που ο Ν. Κοτζιάς έχει διδάξει ως καθηγητής πανεπιστημίου, κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με εκ των ανωτάτων αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τον υπουργό του διεθνούς τμήματος του Κόμματος Σονγκ Τάο, με τον οποίο συζήτησαν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία των δύο χωρών και την πολυεπίπεδα αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ των δύο λαών. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους διεθνείς συσχετισμούς υπό το ελληνικό πρίσμα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα σε μια περίοδο ανακατατάξεων όπως η σημερινή που διανύουμε. Δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί και στον εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, αύριο ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί το πρωί με τον δεύτερο τη τάξει του κινεζικού κράτους, αντιπρόεδρο της Κίνας Γουάνγκ Κισάν (Wang Qishan), ενώ θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής διεθνών σχέσεων του ΚΚΚ Yang Jiechi. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία, όπου θα απευθύνει ομιλία με τίτλο «Ελλάδα-Κίνα: Κοινά και διαφορετικά. Παρεθόν και Μέλλον».

Το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Σαγκάη όπου θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαφών του στην Κίνα.

Από τη Σαγκάη, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, θα αναχωρήσει για τη Βιέννη προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), στις 30-31 Αυγούστου.

ΚοτζιάςΚίναδιμερείς σχέσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα