«Ναρκοπέδιο» το πασχαλινό τραπέζι – Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Ακριβότερα έως και 77% είναι φέτος βασικά τρόφιμα για το τραπέζι του Πάσχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τιμών προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ειδικά ο παραδοσιακός οβελίας κινδυνεύει να γίνει απλησίαστος για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, καθώς με τιμές πάνω από τα 12 ευρώ, που μπορεί να φτάσουν και τα 14-15 ευρώ το κιλό, είναι πολύ δύσκολο για έναν οικογενειακό προϋπολογισμό να διαθέσει, για παράδειγμα, 140 ευρώ – ή και

ακόμη περισσότερα – για ένα ολόκληρο αρνί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτη Πεβερέτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας το Πάσχα, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».

Επειδή το Πάσχα των Καθολικών ήταν μια εβδομάδα πριν από αυτό των Ορθοδόξων, ο Π. Πεβερέτος σημειώνει ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά, έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι, όπως είπε, «και πάλι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αναγκάζονται να πωλήσουν κάτω του κόστους».

Μέσο εύρος τιμών 35%

Πάντως, σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2022 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων, υπολογίζεται στα 45,35 ευρώ, με αύξηση 9% σε σχέση με το 2021, όταν ήταν 41,70 ευρώ.

Παράλληλα το μέσο εύρος τιμών (διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) εντός των εξεταζόμενων κατηγοριών παραμένει υψηλό με 35%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών αξιοποιώντας διαφορετικές ποικιλίες, ποιότητες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προσφορές και εκπτώσεις.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κ.λπ., η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχικών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 13% από τις προσφορές κατά μέσον όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Οι εντονότερες ανατιμήσεις μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, καταγράφονται στο μαρούλι (το οποίο είναι αυξημένο λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών) και στο αλεύρι και ακολουθούν σε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά ανατιμήσεων το βούτυρο, η μουστάρδα και το φύλλο κρούστας. Μείωση καταγράφουν το γιαούρτι, οι μπύρες και τα αναψυκτικά.

Πάντως οι προηγούμενες ημέρες ήταν καθοριστικές τόσο για τις τιμές όσο και για τις ποσότητες. Οι εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία για το καθολικό Πάσχα είχαν τελειώσει (δεν υπάρχει ακόμα επίσημη καταγραφή της ποσότητας), ενώ οι εισαγωγές (κυρίως από Ρουμανία και λιγότερο από τη Βόρεια Μακεδονία) ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Από την τελική ποσότητα των εισαγωγών αλλά και τα μεγάλα παζάρια που γίνονται στη βόρεια Ελλάδα θα εξαρτηθεί η τελική τιμή. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, το ότι οι εξαγωγές αφορούν κυρίως μικρά αρνιά.

Υψηλά τα κόστη των κτηνοτρόφων

Ο Π. Πεβερέτος περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Διότι, εκτός των τρομακτικών αυξήσεων σε ρεύμα και πετρέλαιο, οι τιμές των ζωοτροφών ανέβηκαν μέχρι και 70% από πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλαμπόκι που κόστιζε πέρυσι 0,22 ευρώ, φέτος ανέβηκε στα 0,45.

Το κριθάρι, που πέρυσι αγοραζόταν περίπου 0,20 ευρώ, πριν από λίγες μέρες οι κτηνοτρόφοι το προμηθεύονταν με 0,43. Η σόγια από 0,42 πήγε στα 0,67. Το τριφύλλι από 0,18 έφτασε στα 0,39. Ακόμα και το ευτελές άχυρο από 0,07 πήγε στα 0,18 ευρώ.

Με αυτά τα κόστη στις ζωοτροφές – και όχι μόνο – είναι λογικό οι παραγωγοί να ανεβάσουν τις τιμές.

Υπολογίζουν μάλιστα ότι η χαμηλότερη τιμή που μπορούν να πουλήσουν είναι τα 8-9 ευρώ το κιλό – πιο χαμηλή τιμή θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Αν υπολογίσουμε ότι, στη συνέχεια, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη το σφαγείο και ο έμπορος μέχρι να φτάσει το αρνί ή το κατσίκι στο κρεοπωλείο, η διαδικασία αυτή προσθέτει στο κόστος περίπου 2-3 ευρώ το κιλό.

«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του, θα πρέπει να το πουλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε ο Π. Πεβερέτος, προσθέτοντας πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».

Εκτίμησε μάλιστα ότι, αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια, λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».

Διαβάστε επίσης:

Από την ΕΡΤ, γραμμή στο Open

ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία Τσίπρα – Ορόσημο η 15η Μάϊου

Η οικονομία του πολέμου στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα