«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ» – Συμφωνία χωρίς πρόσκληση

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο που θα καθορίσουν τη μελλοντική τους σχέση με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητάς της για ένταξη, δήλωσαν σήμερα τέσσερις διπλωμάτες.

Ένας από τους διπλωμάτες δήλωσε ότι η τελική διατύπωση της δήλωσης σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία όταν οι

Σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

"We will issue an invitation for Ukraine to join #NATO when allies agree and conditions are met" – NATO Secretary General Jens #Stoltenberg on Ukraine's membership path.

: Bloomberg pic.twitter.com/i4lP5UBnZb

— KyivPost (@KyivPost) July 11, 2023

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Allies took key decisions at a critical moment for our security. We agreed a package to strengthen #Ukraine & provide a clear path towards #NATO. We also approved our most comprehensive defence plans since the Cold War, backed by an enduring commitment to invest more in defence. pic.twitter.com/WuqeN9by6I

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 11, 2023Οργή Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έφτασε νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.

Μια αυτοκινητοπομπή εθεάθη να φεύγει από το αεροδρόμιο του Βίλνιους αμέσως μετά την άφιξη ενός πολωνικού κυβερνητικού αεροσκάφους που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Ζελένσκι.

Πριν όμως φτάσει στο Βίλνιους, ο Ουκρανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση στους διαπραγματευτές του ΝΑΤΟ, καταλογίζοντάς τους ότι διστάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο έναν συγκεκριμένο δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος που είδε και το οποίο είναι ίδιο με το τελικό.

Στο τελευταίο προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, οι σύμμαχοι εξέταζαν το ενδεχόμενο να δηλώσουν ότι «θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ.

Το λεκτικό ακόμη δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το προσχέδιο που είδε το Κίεβο την Τρίτη εξόργισε τον ηγέτη της Ουκρανίας.

«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν [ένα] χρονικό πλαίσιο δεν ορίζεται ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ασαφής διατύπωση για «προϋποθέσεις» ακόμη και για την πρόσκληση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Μια χλιαρή αντίδραση ωστόσο η δέσμευση του Μακρόν, για αποστολή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ενδεχομένως να παίξει τον ρόλο της στον κατευνασμό του Ζελένσκι.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση και την αντεπίθεση που ηγείται η Ουκρανία, αποφάσισα να αυξήσω τις παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού για να δώσω στους Ουκρανούς την ικανότητα να πραγματοποιήσουν περαιτέρω χτυπήματα, διατηρώντας παράλληλα τη σαφήνεια και τη συνοχή του δόγματός μας, δηλαδή δίνοντας τη δυνατότητα στην Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της», δήλωσε ο Μακρόν νωρίτερα την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Τζολί: Και η «μάχη» συνεχίζεται… (Videos)

Σοκ στις ΗΠΑ: Προπονητής βίαζε ανήλικα αγόρια, αφού πρώτα τα αναισθητοποιούσε

Μπόρις Τζόνσον: Έγινε πατέρας για 8η φορά

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΑΤΟ, Συμφωνία, Ουκρανία –,nato, symfonia, oukrania –