ΝΔ: «Διάδρομος» αυτοδυναμίας

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Να λειάνει τις δύσκολες «γωνίες» επιχειρεί η Πειραιώς

Την παρακαταθήκη της μεγάλης νίκης στις ευρωεκλογές, νίκη η οποία υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγείλει πρόωρες εκλογές ανατρέποντας τον σχεδιασμό του, επιχειρεί να κεφαλαιοποίησει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να κάνει το δεύτερο και ουσιαστικό βήμα για την κατάκτηση της νίκης στις εθνικές εκλογές

και της πολυπόθητης για τη Ν.Δ. αυτοδυναμίας.

Το ποσοστό που η Ν.Δ. συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές (33,11%) κάνει την προοπτική της αυτοδυναμίας όλο και πιο ισχυρή, ωστόσο τα ερωτήματα στα οποία ο Μητσοτάκης προσωπικά και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. καλούνται να απαντήσουν παραμένουν σημαντικά.

Με ανοιχτό τον… διάδρομο της αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με αυτό το ζήτημα. Μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκεται μια ανάσα από την επίτευξη και αυτού του στόχου της αλλά, με δεδομένο το γεγονός ότι η «γαλάζια» συσπείρωση «έπιασε ταβάνι», δείχνει ότι χρειάζεται ένα ποσοστό και πάνω από αυτό που συγκέντρωσε το βράδυ της Κυριακής (33,11%) για να αισθάνεται σίγουρη.

Θα εξαρτηθεί δηλαδή η αυτοδυναμία της από το εάν και κατά πόσο θα καταφέρει να συσπειρώσει και άλλο κόσμο, από το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και προτού ανοίξουν οι κάλπες αλλά και πόσοι θα επιλέξουν με την ψήφο τους μικρότερα κόμματα. Και ειδικά τα δυο που αποτέλεσαν την έκπληξη των ευρωεκλογών. Την «Ελληνική Λύση» και το «ΜέΡΑ25».

Με άλλα λόγια, το «γαλάζιο» στρατόπεδο μπαίνει στη μάχη των εθνικών εκλογών έχοντας τη συσπείρωση του «ταβανιασμένη», πράγμα που σημαίνει ότι, για να πετύχει την αυτοδυναμία, θα πρέπει να αντλήσει ψήφους από χώρους φιλικούς και μη προς το κόμμα της Ν.Δ. και ταυτόχρονα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το ποσοστό του ούτε και να υπάρξουν εκλογικές εκπλήξεις από μικρότερα κόμματα, όπως το «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη ή η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Προγραμματικός λόγος…

Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα η Ν.Δ. αναμένεται να απλώσει ακόμη περισσότερο τον προγραμματικό της λόγο ώστε όχι μόνο να μην χάσει ψήφους από τις ευρωεκλογές αλλά να πείσει και άλλους ψηφοφόρους ότι αποτελεί τη δέουσα πολιτική λύση ύστερα από μια τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο ερώτημα, αυτό του «ήθους και ύφους» άσκησης της εξουσίας, αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα όπως φάνηκε από την περίπτωση Στεφανίδη, ενός κεντρικού στελέχους του κόμματος (μέλος της Γραμματείας Οργανωτικού και συντονιστής ετεροδημοτών της «γαλάζιας» παράταξης) το οποίο από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τη νίκη στις εκλογές προσέβαλε με χυδαίο τρόπο την (πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η αντίδραση του Μητσοτάκη ήταν άμεση και οριστική διαγράφοντας το «γαλάζιο» στέλεχος χωρίς πολλά-πολλά, ωστόσο στην Πειραιώς υπάρχει έντονη ανησυχία για αντίστοιχες αντιδράσεις οι οποίες ενδεχομένως να απομακρύνουν ψηφοφόρους και να δημιουργήσουν μια αίσθηση σκληρού ρεβανσισμού.

Εξ’ ου και ο Μητσοτάκης μίλησε εξαρχής για μετριοπάθεια και σεμνότητα, ενώ είναι προφανές ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να προβάλει το θετικό πρόσημο του προγράμματος του κόμματος και να λειάνει τις όποιες «γωνίες» μπορούν να «ανησυχήσουν» τους ψηφοφόρους.

… και όχι πόλωση

Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αποφύγει να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δρόμους πόλωσης, επιχειρώντας να κρατήσει την εκλογική διαμάχη σε αμιγώς πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο. «Εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, αλλά χωρίς πανηγυρισμούς και σεβόμενοι τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν, θα δουλέψουμε πολύ σκληρά ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε τη στήριξή τους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Την Κυριακή η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τις δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού» σημείωσε ακόμη ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «καθώς οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές, θα εργαστούμε σκληρά ώστε να πείσουμε τους Έλληνες ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τη στρατηγική μας. Έπειτα από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες δικαιούνται την αλήθεια, αξίζουν ρεαλιστικών λύσεων για να βελτιώσουν τη ζωή τους».

Από την άλλη πάντως η Ν.Δ. ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί την κυβέρνηση σε αποδρομή και ως εκ τούτου πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνει μείζονος σημασίας αποφάσεις όπως για παράδειγμα τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς αντέδρασε αυστηρά όταν διαφάνηκε τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις θα ενισχύουν το «κυβερνητικό» προφίλ της Ν.Δ. και θα φθείρουν ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον, κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης», ανέφερε η «γαλάζια» ανακοίνωση για το ζήτημα.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Και μέσα σε όλα αυτά η Ν.Δ. δεν κρύβει, κάθε άλλο μάλιστα, ότι φοβάται την, σύμφωνα με τη «γαλάζια» ρητορική, «ωρολογιακή βόμβα» της απλής αναλογικής και ήδη «δουλεύει» με στόχο να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Εν ολίγοις, να βρει τον κρίσιμο αριθμό των 200 βουλευτών που χρειάζεται για να καταργηθεί η απλή αναλογική και ένας νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί άμεσα.

Ο στόχος αυτός εξαρτάται λιγότερο από αυτό καθ’ αυτό το ποσοστό της Ν.Δ. στις εκλογές και περισσότερο από το πόσα και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και κατά πόσο το Κίνημα Αλλαγής θα μπορεί να προσθέσει επαρκή αριθμό ψήφων ώστε να αποτραπεί, σύμφωνα με τον διακαή «γαλάζιο» πόθο, οι επόμενες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική.

«Ο κ. Τσίπρας μέσα σε όλα όσα έχει κάνει αφήνει και μια βόμβα: Την απλή αναλογική. Αυτό δεν μπορεί να μην το βάλουν οι συμπολίτες μου στο σημειωματάριό τους. Πάμε σε χάος. Όπως έγιναν τα πράγματα υπάρχει ένα πραγματικό δεδομένο: Εάν δεν έχουμε σταθερή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση το 2200» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης στα ερτζιανά.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2019ΤσίπραςΚυβέρνησηIssue: 2075Issue date: 30-5-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα