Νέα μελέτη: Τα βακτήρια του στόματος μπορεί προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας;
Θα μπορούσαν τα βακτήρια στο στόμα σας να προβλέψουν εάν κινδυνεύετε μελλοντικά από άνοια; Νέα έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια που ζουν στη γλώσσα και τα ούλα σας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αν κάποιος γερνάει κανονικά ή κινδυνεύει από άνοια.
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν εκπληκτικές συνδέσεις μεταξύ του μικροβιώματος του στόματος, το οποίο είναι το πολυσύχναστο οικοσύστημα των βακτηρίων στο
«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι η δίαιτα και οι θεραπείες που αλλάζουν τα στοματικά μας βακτήρια θα μπορούσαν κάποια μέρα να παίξουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε» λέει η Joanna L’ Heureux Ερευνήτρια στις Επιστήμες Δημόσιας Υγείας και Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Η μελέτηΓια τη μελέτη οι ερευνητές, ανάλυσαν δείγματα σάλιου από 115 ενήλικες άνω των 50 ετών. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, το 52% είχε υγιή εγκεφαλική λειτουργία και το άλλο 48% είχε πρώιμα σημάδια μείωσης της μνήμης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών.
Η εξέταση αυτών των βακτηρίων έδειξε ότι τα άτομα που είχαν μεγάλους αριθμούς δύο ομάδων βακτηρίων που ονομάζονται Neisseria και Haemophilus είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις υγείας του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αυτά τα βακτήρια είχαν:
καλύτερη μνήμηκαλύτερη ικανότητα να δίνουν προσοχήκαλύτερη ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες.Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα νιτρώδους ιόντος στο στόμα τους. Τα νιτρώδη παράγονται από τα βακτήρια όταν διασπούν τα νιτρικά, τα οποία είναι ένα φυσικό μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά.
Τα βακτήρια μπορούν επίσης να διασπάσουν τα νιτρώδη για να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα, όπως το πράσινο φυλλώδες σπανάκι και η ρόκα, θα μπορούσε να ενισχύσει τα επίπεδα υγιών βακτηρίων και να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Ο χυμός από παντζάρι και τα νιτρώδη«Τώρα διερευνούμε εάν ο πλούσιος σε νιτρικά άλατα χυμός παντζαριού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες, παραβιάζοντας βακτήρια στο στόμα.
Από την άλλη πλευρά, μια διαφορετική ομάδα βακτηρίων μπορεί να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Η μελέτη μας βρήκε δύο ομάδες βακτηρίων που συνδέονται δυνητικά με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου.» αναφέρει η δρ. Joanna L’ Heureux.
Η σχέση της ουλίτιδας με την άνοιαΜια ομάδα που ονομάζεται Porphyromonas , η οποία συχνά σχετίζεται με ουλίτιδα, ήταν πιο συχνή σε άτομα με προβλήματα μνήμης παρά σε άτομα που ήταν υγιή.
Μια δεύτερη ομάδα που ονομάζεται Prevotella συνδέθηκε με χαμηλά νιτρώδη, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να σημαίνουν χειρότερη υγεία του εγκεφάλου. Το Prevotella ήταν επίσης πιο συχνό σε άτομα που φέρουν το γονίδιο APOE4, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να διαδραματίσουν επιζήμιο ρόλο στις αλλαγές στην υγεία του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Επίσης, εγείρει το ερώτημα εάν τα τεστ ρουτίνας για τη μέτρηση των επιπέδων αυτών των βακτηρίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση πολύ πρώιμων ενδείξεων φθίνουσας υγείας του εγκεφάλου ως μέρος των οδοντιατρικών ελέγχων στο μέλλον.
Τα ευρήματαΟι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι βαθιές. Εάν ορισμένα βακτήρια υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου ενώ άλλα συμβάλλουν στην παρακμή, τότε οι θεραπείες για την αλλαγή της ισορροπίας των βακτηρίων στο στόμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας λύσης για την πρόληψη της άνοιας.
Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης βακτηρίων που παράγουν νιτρώδη άλατα όπως το Neisseria, ενώ μειώνει την Prevotella και την Porphyromonas , θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω διατροφικών αλλαγών, προβιοτικών, ρουτίνας στοματικής υγιεινής ή ακόμα και στοχευμένων θεραπειών που αναδιαμορφώνουν το μικροβίωμα εκτιμούν οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα.
«Ενώ βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της κατανόησης των περίπλοκων δεσμών μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας παρέχουν μια ισχυρή λογική για περαιτέρω έρευνα» εκτιμά η Δρ. δρ. Joanna L’ Heureux και συνεχίζει: «Εάν μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν ότι το μικροβίωμα του στόματος παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου, τότε δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα βακτήρια στο στόμα μας μπορεί να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες ανίχνευσης και πιθανής καθυστέρησης της άνοιας».
Στο μεταξύ, η καλύτερη συμβουλή είναι να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά, να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο και να τρώτε τρόφιμα με πολλά νιτρικά, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να συνεχίσετε να τροφοδοτείτε τα καλά βακτήρια στο στόμα σας.
Πηγή: www.theconversation.com
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Υγείας για τις προληπτικές εξετάσεις των πολιτών που δεν έχουν αϋλη συνταγογράφηση: «Έχεις γράμμα»
Ανάκληση φουντουκιών – Περιέχουν καρκινογόνα ουσία
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ισχυρός σύμμαχος των γιατρών στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παραιτείται ο Χρήστος Τριαντόπουλος
- Δυστύχημα στην εθνικό οδό Σπάρτης-Τρίπολης: Νεκρή 26χρονη κοπέλα
- Λέει τώρα ο Λάκης Λαζόπουλος για Λιάγκα: «Ελπίζω να φροντίσατε να ανανεώσετε τη σύμβασή σας του χρόνου»
- NASA: Δύο φαράγγια στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον σχηματίστηκαν μέσα σε 10 λεπτά στο φεγγάρι
- Συντάξεις Μαρτίου 2025: Νωρίτερα οι καταβολές – Πότε θα μπουν τα χρήματα
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Είμαστε στη μέση της διαδρομής, βαίνουμε προς σταθεροποίηση, λένε οι επιστήμονες – Τα τελευταία στοιχεία
- Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης
- Παρέμβαση «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Ψαριανού: «Σίχαμα, θα πνιγείς στον εμετό σου»
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Βίντεο με τις απανωτές δονήσεις – Η απόκοσμη βοή πριν τον σεισμό
- Τέξας: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης που υποστήριζε μέχρι τέλους ότι είναι αθώος – «Το DNA και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν σκότωσα κανέναν» (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τέξας: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης που υποστήριζε μέχρι τέλους ότι είναι αθώος – «Το DNA και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν σκότωσα κανέναν» (video)
- Γρεβενά: Κίνδυνοι για την Εγνατία Οδό (και όχι μόνο) από το «Μικρό υδροηλεκτρικό ΥΗΣ Κηπουρείο»
- Τέμπη: Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας δεν «βλέπει» τα τρένα, ούτε μπορεί να μιλήσει με τους μηχανοδηγούς! Σοκάρει η κατάθεση υπαλλήλου
- Έλεγχος φοροδιαφυγής: Τραπεζικοί λογαριασμοί και συναλλαγές θα διασταυρώνονται με φορολογικές δηλώσεις
- Eldorado Gold: Νέες προβλέψεις για την πρώτη παραγωγή στις Σκουριές – Γιατί καθυστερούν οι εργασίες
- Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε μαθητές στα Χανιά – Ο ΕΟΔΥ αναλύει τα δείγματα
- Νέα μελέτη: Τα βακτήρια του στόματος μπορεί προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας;
- Theon Sensors και ΜΕΒΓΑΛ ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των Growth Awards 2025
- Καισαριανή: Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από το θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνικής Αντιστάσεως
- Δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων
![Νέα μελέτη: Τα βακτήρια του στόματος μπορεί προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας;,](https://images32.inewsgr.com/5529/55299980/nea-meleti-ta-vaktiria-tou-stomatos-borei-provlepoun-afximeno-kindyno-anoias-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Νέα μελέτη: Τα βακτήρια του στόματος μπορεί προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας;
- Τέμπη: Παραιτείται από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης ο Χρήστος Τριαντόπουλος
- ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων στη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης
- Theon Sensors και ΜΕΒΓΑΛ ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των Growth Awards 2025
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Σήμερα η ημερίδα για το Κράτος Δικαίου, με Τέμπη, υποκλοπές και ναυάγιο της Πύλου στο επίκεντρο – Τι αναμένεται να πει ο πρώην πρωθυπουργός
- Δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω επιχορήγησης επιχειρήσεων
- Τουρκία: Θυμάται «τον σεισμό του αιώνα», ο οποίος πριν από δύο χρόνια κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 53.000 ανθρώπους
- Eldorado Gold: Νέες προβλέψεις για την πρώτη παραγωγή στις Σκουριές – Γιατί καθυστερούν οι εργασίες
- Πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και την αποκατάσταση των δανειοληπτών
- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Για τρίτη φορά 160 ψήφους ο Τασούλας, στις 12 Φεβρουαρίου η επόμενη ψηφοφορία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τράπεζα Πειραιώς: Σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη CVC για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής
- Την αυθεντική Ελλάδα «ανακάλυψαν» στη Νάξο Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
- Τις δράσεις προστασίας του μνημειακού πλατάνου στο Κράσι συνεχίζει ο Δήμος Χερσονήσου
- «Να μην την αγνοήσουμε τη δυστοπική πραγματικότητα»
- Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης - Θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Διπλασιάζεται το όριο ένταξης στον εξωδικαστικό
- Αληθινό κόσμημα το «σχολείο Βούλγαρη»
- Δεν θέλει μισόλογα για τα στρατόπεδα, θέλει σχέδιο για αντιπρόταση
- ΦΕΚ και βλέπουμε για τον Εθνικό Μηχανισμό Διάσωσης
- Με σκοπό τη μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή