Νέο «φασούλι» για τον ΣΥΡΙΖΑ η ορφανή έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου

Η πολιτική παρουσία και η κοινοβουλευτική προσφορά του Όθωνα Ηλιόπουλου ήταν, ομολογουμένως, ιδιαίτερα ισχνή αφότου εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2023, μετά την τοποθέτησή του από τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη θέση του εν λόγω

ψηφοδελτίου, κυρίως λόγω των υποχρεώσεών του ως καθηγητή Ιατρικής στο Χάρβαρντ.

Ως εκ τούτου υπήρχαν συχνά φωνές για παραίτησή του, συνδεόμενες με την ανάγκη να βρει μια θέση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος επίσης είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στην ένατη θέση. Πράγμα που σημαίνει ότι, μετά την παραίτηση του Ηλιόπουλου, θα έπρεπε να παραιτηθούν άλλοι πέντε επιλαχόντες για να έρθει η σειρά του προέδρου.

Ο Ηλιόπουλος όντως παραιτήθηκε εν τέλει, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά αποχωρεί υπέρ του Κασσελάκη. Η αιτιολογία ήταν κάπως άσχετη: «Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη».

Δήλωνε ωστόσο την ξεκάθαρη βούληση – υπόδειξη του παραιτηθέντος να παραχωρήσει την έδρα στον πρόεδρο του κόμματος, άσχετα με το ότι ο ίδιος δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να την κληροδοτήσει όπου επιθυμεί.

Θεσμικά είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα οποιουδήποτε επιλαχόντος να κρατήσει την έδρα, εφόσον έρθει η σειρά του να την παραλάβει, και κανείς δεν μπορεί να του πει ούτε μια λέξη επ’ αυτού. Ωστόσο η συγκεκριμένη συζήτηση μοιραία θα συμπεριλάβει κι άλλα στοιχεία, πρωτευόντως πολιτικής και δευτερευόντως ηθικής φύσεως.

Πόλεμος προέδρων

Κατ’ αρχάς όλοι οι επιλαχόντες έχουν επιλεγεί από τον Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική απόσταση – αν όχι σύγκρουση – με τον Κασσελάκη για μια σειρά λόγους. Πρόκειται για τους Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλη Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιο Τσακρή και Ζωρζέτα Λάλη.

● Οι δύο πρώτοι, Τσαπανίδου και Καλογήρου, είναι σήμερα στενοί συνεργάτες του Τσίπρα, άρα βασίμως μπορούμε να εικάσουμε ότι η όποια απόφασή τους δεν θα ληφθεί κατά μόνας, αλλά σε συνεργασία με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ή, έστω, με την έγκριση ή ανοχή του.

● Λειβαδάρου και Τσακρής θεωρείται ότι, εάν έρθει η σειρά τους, θα παραιτηθούν.

● Εάν αυτό συμβεί, τότε θα έρθει η σειρά της Λάλη, η οποία αφενός έχει τοποθετηθεί υπέρ της Νέας Αριστεράς, αφετέρου δεν έχει εμφανιστεί διατεθειμένη να παραιτηθεί υπέρ του Κασσελάκη. Και δεν είναι καν βέβαιο ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφασή της.

Τι μας δηλώνει αυτό το μπέρδεμα; Πως, δεδομένου ότι Τσαπανίδου και Καλογήρου δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, τις επόμενες μέρες αυτό το «ματσάκι» θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Αν μάλιστα δεν καταλήξει με την είσοδο του Κασσελάκη στη Βουλή, είναι βέβαιο ότι θα παραγάγει έναν ακόμη ενδοσυριζικό ή ενδοαριστερό «εμφύλιο», από τους ουκ ολίγους που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν χρόνο.

Το αίνιγμα με τους 87

Ένας εκ των εμφυλίων είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και των 87 στελεχών που συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η σύγκρουση αυτή αναμένεται ότι θα κορυφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται ότι ο Κασσελάκης θα εισηγηθεί μια σειρά οργανωτικές αλλαγές οι οποίες πρακτικά καταργούν όλη την υπάρχουσα δομή του κόμματος και του δίνουν – εφόσον περάσουν – την ευχέρεια να δημιουργήσει μια νέα, απολύτως ελεγχόμενη από τον ίδιο.

Στη συνεδρίαση αυτή το ερώτημα δεν αφορά την εισήγηση της ηγεσίας, αλλά τη στάση των 87, οι οποίοι δεν είναι καν βέβαιο ότι θα παραστούν.

● Εάν απόσχουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ένα βήμα πριν από μια ακόμη σχεδόν αναπόφευκτη διάσπαση.

● Εάν παραστούν και αντιπαρατεθούν, το ερώτημα είναι αν θα εμφανίσουν ένα πολιτικό σχέδιο ανταγωνιστικό προς αυτό του προέδρου και τι θα κάνουν εάν αυτό μειοψηφήσει.

Με αυτά τα δεδομένα είναι όντως αμφίβολο εάν ο Κασσελάκης και η αντιπολίτευσή του μπορούν να φτάσουν μαζί μέχρι το Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 4 έως 6 Οκτωβρίου, έναν ολόκληρο μήνα μετά την Κεντρική Επιτροπή.

Και, βεβαίως, από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ερωτήματα για το τι σκοπεύουν να κάνουν αυτά τα στελέχη – μαζί με όποια άλλα τυχόν τους ακολουθήσουν:

● Θα έχουν απλώς μια διακριτή παρουσία στη Βουλή;

● Θα προχωρήσουν σε διαδικασίες συγκρότησης ενός νέου κόμματος;

● Έχουν κάποια τρίτη επιλογή που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ή, έστω, αποφασιστεί;

Το βέβαιο είναι ότι ο Κασσελάκης θα προχωρήσει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτηματικό το πού μπορεί να φτάσει, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχει εκφράσει τη διάθεση ακόμη και για αλλαγή συμβόλων, ονόματος και πολιτικής ταυτότητας. Προφανώς αυτός ο δρόμος ανοίγει διάπλατα χωρίς την παρουσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά μένει να δούμε εάν ο σχεδιασμός του προέδρου του κόμματος φτάνει μέχρι εκεί.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, πέραν των αντιρρησιών και πιθανών… εξοδούχων, υπάρχει και ένα μεγάλο ακόμη μέρος στελεχών που δεν είναι βέβαιο ότι θα έβλεπαν με καλό μάτι μια τόσο ριζοσπαστική κίνηση.

Όπως κι αν εξελιχθούν πάντως τα πράγματα, αυτή την ώρα φαίνεται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να βρίσκεται εγκλωβισμένος στην εσωστρέφεια, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει ήδη στην πολιτική του παρουσία…

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Μαρινάκης: Απαντά στην κριτική για την φωτιά στην Αττική την οποία παρουσιάζει ως… “φυσική καταστροφή”

Αποπομπή Κικίλια ζήτησε ο Κασσελακης – Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη δομή νέας Μάκρης και στο Πάτημα Χαλανδρίου (Video)

Δούκας: «Η κυβέρνηση των ανίκανων ‘‘αρίστων’’ κατάφερε το αδιανόητο με την πυρκαγιά» – Η ενόχληση του Μαξίμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου,neo, syriza, othona iliopoulou