Νέο κοινοβουλευτικό τοπίο μετά τη διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ – Τα εννέα κόμματα και η αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εννιακομματική Βουλή, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια, «φέρνει» η επισημοποίηση του διαζυγίου της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχώρηση των εννέα βουλευτών από το κόμμα και η βέβαιη συγκρότηση τις επόμενες ημέρες νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με φαβορί για επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, αναδιατάσσει τον κοινοβουλευτικό χάρτη και φέρνει αλλαγές στη χωροταξία του Κοινοβουλίου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα από

την «Ομπρέλα» τα βρήκαν με τους «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και έδωσαν τα χέρια για τη συμμετοχή τους στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν, είναι ότι δεν αποκλείεται κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κουνήσουν μαντήλι. Ο Γιώργος Ψυχογιός πάντως, που φημολογείτο ότι θα τους ακολουθούσε, τελικά δεν το έπραξε.

Το πρώτο crash-test πάντως, θα γίνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου, με βασική επιδίωξη να παραμένει η συντεταγμένη και με στοχευμένες θέσεις παρουσία τους, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα που μπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση. «Για εμάς από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», ανέφερε βγαίνοντας μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής πάντως, Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης, ανεξάρτητη, οι οποίοι εξελέγησαν με την Πλεύση Ελευθερίας και τις τελευταίες ημέρες φήμες τους θέλουν να εντάσσονται στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Παραμένω ανεξάρτητος», ανέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Σε κάθε περίπτωση η αναμενόμενη αποχώρηση της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου μειώνει περαιτέρω την ήδη ισχνή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε 36 βουλευτές από 47 που είχαν εκλεγεί στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου (προηγήθηκαν οι αποχωρήσεις Τσακαλώτου – Πέρκα), με το ΠΑΣΟΚ που φλερτάρει με τη δεύτερη θέση, της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής …τέσσερις βουλευτές δρόμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, μετά τη μεταπολίτευση όπου ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει τόσο «αδύναμη» κοινοβουλευτική δύναμη. Οι παλαιότεροι θυμούνται την περίπτωση των εκλογών του 1974, όπου η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ποσοστό 54,37% πέτυχε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 220 εδρών και τον συνδυασμό Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, μετεξέλιξη της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου να έρχεται δεύτερος, κερδίζοντας μόλις 60 έδρες. Άλλες εποχές όμως…

Οι 11 βουλευτές (9+2) πάντως, βρίσκονται ήδη σε επαφές για τα επόμενα βήματά τους. Αμέσως μετά, τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει να αποστείλουν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που θα γνωστοποιούν το «όνομα», τον πρόεδρο και τα μέλη. Θα έχουν δε, όλα τα προβλεπόμενα προνόμια. Ο πρόεδρός της θα «λογίζεται» πολιτικός αρχηγός και θα μπορεί να παρεμβαίνει με αυτή την ιδιότητα στις συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής.

Εκεί ξεκινάει κι ένας αγώνας δρόμου για τη Βουλή προκειμένου να τους διατεθούν γραφεία, ιδιαίτερο για τον πρόεδρο και άλλα για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και αναζήτηση εδράνων. Το πιθανότερο πάντως, είναι οι βουλευτές της νέας Ομάδας να καθίσουν στα αριστερά ορεινά, πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης

Δημοσκόπηση Pulse: Νέα «βουτιά» 2,5 μονάδων σε 22 ημέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα