Νοσοκομειακοί γιατροί στον ιδιωτικό τομέα: Ο «Δούρειος Ίππος» για το ΕΣΥ; – Τι λέει στο topontiki.gr o Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

Μια νέα εποχή ξεκινάει για το ΕΣΥ, με την απόφαση του υπουργείου Υγείας που καταργεί την αποκλειστικότητα και ανοίγει το δρόμο για τον ιδιωτικό τομέα, σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Μια δυνατότητα που τόσα χρόνια είχαν μόνο οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε εμβληματική αυτή την απόφαση, όταν την υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, διευκρινίζοντας

ότι ακόμα και οι ειδικευόμενοι αλλά και οι επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ, θα μπορούν μετά τα πέρας του ωραρίου τους να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, να κάνουν χειρουργεία ή να συμμετέχουν σε φαρμακευτικές εταιρίες κλπ.

Βασικό επιχείρημα γι΄ αυτή την απόφαση είναι ότι με αυτό τον τρόπο οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημα τους καθώς, ομολογουμένως, οι μισθοί του ΕΣΥ είναι χαμηλοί. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το ετήσιο εισόδημα των ειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα είναι 41.158 ευρώ.

Η χώρα μας ανάμεσα σε 14 Ευρωπαϊκά κράτη κατέχει τη 13η θέση στους μισθούς των γιατρών. Πρώτο στη λίστα είναι το Λουξεμβούργο με το εισόδημα γιατρών να φτάνει τα 258.552 το χρόνο! Δεύτερη είναι η Ιρλανδία με 176.557, τρίτη η Ολλανδία με 163,384 και στην τέταρτη θέση είναι η Γερμανία με 148.400 ευρώ το χρόνο.

Στην Αριστοτέλους λοιπόν βλέπουν ότι η δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα θα κάνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό. Είναι όμως έτσι;

«Το μέτρο αυτό είναι αρνητικό! Το πρόβλημα δεν είναι το ιδιωτικό ιατρείο που μπορούν να έχουν οι συνάδελφοι του ΕΣΥ αλλά οι ιδιωτικές κλινικές! Γιατί πολύ απλά θα χρησιμοποιούν το δημόσιο νοσοκομείο για να φέρουν ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές» είπε στο topontiki.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου Διευθυντής στη Νευροχειρουργική Κλινικής του Νοσοκομείου της Νίκαιας.

Ο κ. Παπανικολάου μάλιστα εξήγησε ότι ήδη υπάρχει κακό προηγούμενο: «Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει χρόνια τώρα με τους καθηγητές. Με αυτό τη διάταξη κινδυνεύουν να διαλυθούν και οι κλινικές που ακόμα δουλεύουν καλά. Για παράδειγμα ποιος θα σταματήσει τον επιμελητή που έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ιδιωτικό νοσοκομείο και πλέον έχει συμφέρον να πάει και εκεί ασθενείς; Ποιος θα τον ελέγξει; Δυστυχώς έτσι μπαίνει ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και μαζί με τα 40 χρόνια από την ίδρυση του, το υπουργείο Υγείας κάνει και τα …σαράντα στο δημόσιο χαρακτήρα του».

Σημειώνεται ότι η αρχή έγινε με το Νόμο που είχε ψηφιστεί επι υπουργίας Μίνας Γκάγκα, (49/99/22). Το άρθρο 10 διευκρίνιζε ότι ο γιατρός θα έπρεπε να είχε συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, δηλαδή και στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία και μετά τα πέρας του ωραρίου του, θα μπορούσε να εργαστεί μια φορά την εβδομάδα σε ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτικό νοσοκομείο.
« Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, έκανε ακόμα πιο ελαστική αυτή τη νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός μπορεί να κάνει το πρωινό ωράριο του και τις εφημερίες του και μετά να έχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» μας είπε ο κ. Παπανικολάου και συνέχισε:

«Όπως μας είχε πει σε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας το χειμώνα, το σχέδιο έχει τρείς άξονες: Να λειτουργούν επι πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εργάζονται και στα δημόσια νοσοκομεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα. Ο χαρακτήρας του ΕΣΥ πλέον δεν είναι δημόσιος. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πληρώνει και στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα».

Αξίζει να τονισθεί ότι και οι ιδιώτες γιατροί βλέπουν αρνητικά αυτή την υπουργική απόφαση. Μάλιστα σε παλαιότερη ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε ότι απλά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό σε ένα χώρο που ήδη είναι κορεσμένος. Η πρόταση του ΠΙΣ ήταν να αυξηθούν οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και τα κίνητρα για να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι γιατροί αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον να πάρουν την υπουργική απόφαση στα χέρια τους, καθώς ακόμα δεν έχει βγει σε ΦΕΚ. Ωστόσο πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί έχουν σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς επιμένουν ότι αυτή η υπουργική απόφαση αποτελεί το «Δούρειο Ίππο» που θα καταργήσει τη δωρεάν υγεία στα δημόσια νοσοκομεία…

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Τα νέα «όπλα» που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί

Μαγιορκίνης: Σε έξαρση θερινό κύμα covid – Πολλές εισαγωγές με βαριά περιστατικά στα νοσοκομεία

Το φρούτο που… εξαφανίζει το λίπος από την κοιλιά!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νοσοκομειακοί, Δούρειος Ίππος, ΕΣΥ –, Γενικός Γραμματέας, ΟΕΝΓΕ,nosokomeiakoi, doureios ippos, esy –, genikos grammateas, oenge